Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Худ.проект.лекції частина1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
15.57 Mб
Скачать

Кольорові пропорції

В кольорових вирішеннях візерунка мають велике значення масштабне відношення кольорових площин. Види:

- різномасштабні;

- рівномасштабні.

Основані на явищі просторового контрасту. За допомогою зору кожен колір змінює свою масштабність: на темному фоні світлий візерунок буде вважатися більшим, ніж той же візерунок на світлому. Виступаючі кольори більш близькі і більш великі, відступаючі – більш малі і більш далекі.

Основи формування і проектування візерунків круглов’язаних полотен

Принцип побудови оснований на графічному відображені і заповнені рапорту мотивами візерунка. На в’язальних машинах пропонується рапортна базисна схема для створення різних композицій на законах симетрії.

а – композиція симетрична, мотиви візерунка розміщені в площині симетрії і дзеркально відображені;

б – композиція поворотна, мотиви візерунка розміщені в площині, вісі симетрії в п-му порядку;

в – композиція зміщена вздовж вісі О-О, мотиви візерунка розміщені в площині симетрії ковзаю чого відображення;

г – композиція асиметрична, мотиви не мають елементів симетрії;

д – антисиметрична композиція, мотиви переходять із темних елементів у світлі і навпаки.

Основні прийоми формування і проектування візерунків

Візерунчасті штовхачі на круглов’язальній машині по-різному розташовані в пазах циліндра. Побудова рапортної композиції основана на діагональному дзеркальному чи комбінованому розташуванні штовхачів.

1. При діагональному: перенесення візерунків вздовж осі переносів по горизонталі за рахунок поступового зміщення рапортів.

2. При дзеркальному: симетричне відображення рапорту на поверхні полотна поперемінно в один чи інший бік вздовж осі переносу.

3. При комбінованому: можуть сполучатися повторення усіх переносів та відображення рапорту поперемінно в одну чи обидві сторони в одному напрямку. Можуть використовуватися для створення монорапортних композицій.

Схема розташування візерунчастих штовхачів

Вона свідчить про можливість зміни мотиву рапорту за рахунок зміни розташування візерунчастих штовхачів.

Проектування та формування кольорових візерунків на базі головних та похідних переплетень

Див. лабораторну роботу № 1.

Формування і проектування візерунків на базі жакардового переплетення

Візерунки збільшених рапортів. Виконується на машинах при різних режимах механізму відбору в петлетвірних системах. Зі збільшенням кількості кольорів візерунку жакардового переплетення висота його рапорту зменшується. При переході з двохколірного на чотириколірного висота зменшується в два рази.

Способи розширення візерункових можливостей:

1. Дозволяє збільшити висоту рапорту за рахунок використання двох петлетвірних систем замість трьох для пров’язування двохколірних рядів триколірного візерунка. Такий спосіб використовується на машинах, де кількість петлетвірних систем кратна трьом.

На RТR вісім петлетвірних систем: для отримання триколірного – 2 системи відключені – зниження продуктивності, зменшення висоти рапорту. Для збільшення рапорту чергуються двоколірні з триколірними. Це дає змогу отримати комбінований рапорт. Менше максимально двоколірного і більше триколірного. Максимальний рапорт при двоколірному – 160, триколірному – 80, комбінованому – 120.

2. Для збільшення висоти рапорту візерунка в два рази механізм відбору налаштовується таким чином, що відбираючий барабан просувається перед підходом петлетвірної системи. Після цього простоює у двох поруч працюючих системах, заправлених одним кольором. Перед підходом наступної петлетвірної системи барабан знову просувається на одне поле і простоює три і чотири петлетвірні системи. Перед підходом п’ятої системи барабан просувається ще на одне поле і простоює п’ята і шоста петлетвірні системи.