Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білик.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
2.52 Mб
Скачать

Податкова система України

ББК 65.261.4 Б 61

Розповсюджувати та тиражувати без офіційного дозволу КНЕУ заборонено

Рецензенти:

К>. І. Осадчий, д-р екон. наук, проф.

(МіжрегІон. ш-т післядишюм освіти М-ва освіти України)

О. М. Тимченко, канд. екон. наук, доц.

(Кит. нац. екон. ун-т)

Білик М. Д., Золотько І. А.

Б 61 Податкова система України: Навч.-метод. посібник для са-мост. вивч. дисц. —К.: КНЕУ, 2000. — 192 с.

І5ВК 966-574-178-0

У навчально-методичному посібнику систематизовані теоретичні та методологічні основи податкової системи України, наведено типову програму для викладання відповідної дисципліни, методичні вказівки для самостійного її вивчення, плани семінарських занять та навчальні завдання, методичні вказівки до виконання курсової роботи. Посібник також містить словник термінів та структурно-логічнї схеми з питань оподаткування.

Для студентів і викладачів вищих навчальних закладів і факультетів, працівників податкових та фінансових органів.

ББК 65.261.4

I5ВN 966-574-178-0

© М Д Білик, І А Золотько, 2000 © КНЕУ, 2000 1. ТИПОВА ПРОГРАМА

Тема 1 сутність та види податків

Сутність податків. Генезис податків. Зародження держави і податків. Історичний розвиток форм оподаткування. Визначення податків, їх ознаки як економічної категорії. Податки та інші форми платежів до бюджету — плата, відрахування, неподаткові доходи.

Функції податків. Фіскальна функція, механізм її реалізації. Податки як основа фінансової бази держави. Регулююча функція. Основні напрямки регулювання економіки та соціальної сфери. Дискусійні питання функцій податків.

Термінологія оподаткування. Елементи податку: суб'єкт (плат­ник) і носій, об'єкт оподаткування, джерело сплати, одиниця опо­даткування, податкова ставка, квота. Методи побудови податкових ставок. Універсальні та диференційовані податкові ставки. Тверді та процентні ставки. Види твердих ставок: фіксовані та відносні. Види процентних ставок: пропорційні, прогресивні, регресивні.

Класифікація податків, її ознаки. Поділ податків за економіч­ним змістом на прямі та непрямі. Класифікація податків за еко­номічною ознакою об'єкта оподаткування — податки на доходи, капітал і споживання. Класифікація за ознакою органів державної влади, які їх встановлюють, — загальнодержавні та місцеві подат­ки. Класифікація податків залежно від способу їх стягнення -розкладні і окладні.

Види прямих податків. Реальні податки: поземельний, подо-мовий, промисловий, податок на грошовий капітал. Особисті по­датки: подушний, прибутковий, майновий, на спадщину і дару­вання. Прибутковий податок як основний вид прямих податків. Індивідуальний і корпоративний прибутковий податок. Переваги й недоліки прямих податків, проблеми їх справляння. Регулюючий механізм окремих видів прямих податків.

Види непрямих податків: акцизи, фіскальні монополії, мито. Специфічні та універсальні акцизи, їх види. Податок на додану вартість в системі універсальних акцизів. Види і призначення ми-таГ Митна політика. Переваги та недоліки непрямих податків, їх місце в податковій системі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]