Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_do_samostrobit_ZED_2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
293.38 Кб
Скачать

Тема 5. Підприємства у вільних економічних зонах

Мета: дати характеристику еволюції вільних економічних зон та оцінити значення вільних економічних зон на Україні.

План:

1. Еволюція розвитку вільних економічних зон.

2. Роль і місце іноземних інвестицій в економіці України.

Завдання:

1) ознайомитись із Законом України “Про загальні засади створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон”

2) скласти конспект за питаннями плану

3) заповнити таблицю:

Вільні економічні зони в Україні: загальні дані, законодавчо-правова база, перелік та пільги

Спеціальні (вільні) економічні зони України

Територія розташування, площа

Термін дії Початок роботи

Правова база

Пріоритетні види економічної діяльності

Пільги, що надаються інвесторам

Очікувані результати діяльності

4) підготувати реферати на тему:

- “Проблеми та перспективи розвитку вільних економічних зон”

- “Вільні економічні зони в Україні: переваги та ризики”

  • “Інвестиційний клімат по-українськи: чинники та мотиви залучення прямих іноземних інвестицій, перешкоди на шляху залучення прямих іноземних інвестицій”.

  • “Іноземні інвестиції в Україну: динаміка і структура, форми здійснення та гарантії захисту іноземних інвестицій”.

  • “Залучення іноземних інвестицій як один з пріоритетних напрямів державної економічної політики”

Питання до самоконтролю:

  1. Що таке вільні економічні зони, які їх типи та види?

  2. Які особливості вільних економічних зон?

  3. Яка роль вільних економічних зон у перехідній економіці?

  4. Яку роль і місце мають іноземні інвестиції в трансформаційній економіці?

  5. З чим пов’язане пряме іноземне інвестування в Україну?

  6. Що розуміють під інвестиційним кліматом?

  7. Які чинники та мотиви залучення прямих іноземних інвестицій в Україну?

  8. Які перешкоди на шляху залучення прямих іноземних інвестицій в Україну?

Основні терміни, поняття:

Зони банківсько-страхові — зони, в яких запроваджується особливо сприятливий режим здійснення банківських та страхо­вих операцій в іноземній валюті для обслуговування нерезидентів.

Зони зовнішньоторговельні — частина території держави, де товари іноземного походження можуть зберігатися, купуватися та продаватися без сплати мита і митних зборів або з їх відстро­ченням.

Зони комплексні виробничі — частина території держави, на якій запроваджується спеціальний (пільговий податковий, ва­лютно-фінансовий, митний тощо) режим економічної діяльності з метою стимулювання підприємництва, залучення інвестицій у пріоритетні галузі господарства, розширення зовнішньоеконо­мічних зв'язків, запозичення нових технологій, забезпечення зайнятості населення. Можуть мати форму експортних вироб­ничих зон або імпортоорієнтованих зон.

Зони науково-технічні — спеціальні економічні зони, спе­ціальний правовий режим яких орієнтований на розвиток науко­вого і виробничого потенціалу, досягнення нової якості економіки через стимулювання фундаментальних і прикладних досл­іджень, з подальшим впровадженням результатів наукових роз­робок у виробництво.

Зони прикордонної торгівлі — частина території держави на кордонах із сусідніми країнами, де діє спрощений порядок пе­ретину кордону і торгівлі.

Зони туристично-рекреаційні — створюються в регіонах, що мають багатий природний, рекреаційний та історико-культур-ний потенціал, з метою ефективного його використання і збере­ження, а також активізації підприємницької діяльності (в тому числі із залученням іноземних інвесторів) у сфері рекреаційно-туристичного бізнесу.

Спеціальна (вільна) економічна зона — частина території України, на якій встановлюються і діють спеціальний правовий режим економічної діяльності та порядок застосування і дії за­конодавства України.

Спеціальна економічна зона — територія, в межах якої відпо­відним законом України встановлюється і діє спеціальний пра­вовий режим господарської діяльності та спеціальний порядок застосування і дії законодавства України.

Спеціальна митна зона — митний режим, відповідно до яко­го до товарів, які ввозяться на території відповідних типів спе­ціальних (вільних) економічних зон з-за меж митної території України, а також до товарів, які вивозяться з територій зазна­чених зон за межі митної території України, не застосовуються заходи тарифного і нетарифного регулювання, якщо інше не передбачено законом.

Інвестиція іноземна — всі види майнових та інтелектуаль­них цінностей, що вкладаються іноземними суб'єктами госпо­дарської діяльності в Україні, в результаті чого отримується прибуток (дохід) або досягається соціальний ефект.

Під інвестиційним кліматом прийнято розуміти сукупність об’єктивних та суб’єктивних умов, які впливають на процес інвестування народного господарства та окремих підприємств, компаній, галузей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]