Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. Комп. анализ новая.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
849.92 Кб
Скачать

Література

Законодавчо-нормативна база

З метою регулювання питань кредитоспроможності і платоспроможності підприємств в Україні розроблені і діють ряд законодавчо-нормативних документів. Основними з них є:

- Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» № 784-XIV від 30.06.99 [1]. Цей Закон встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності суб'єкта підприємницької діяльності – боржника або визнання його банкрутом та застосування ліквідаційної процедури, повного або часткового задоволення вимог кредиторів.

- Положення про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків, затверджене постановою Правління НБУ від 06.07.2000 № 279 [2]. Даний Порядок розроблений з метою підвищення надійності та стабільності банківської системи, захисту інтересів кредиторів і вкладників банків Національним банком України. Положення містить методику визначення економічної та особистої кредитоспроможності позичальника.

- Методичні рекомендації по виявленню ознак неплатоспроможності підприємства й ознак дій по прихованню банкрутства, фіктивного банкрутства або доведення до банкрутства, затверджені наказом Міністерства економіки України від 17.01.01 №10 [3]. Рекомендації містять методику розрахунку показників платоспроможності (неплатоспроможності).

- Методика проведення поглибленого аналізу фінансово-господарського стану неплатоспроможних підприємств і організацій, затверджена Наказом Агентства з питань запобігання банкрутству підприємств та організацій від 27.06.97 №81 [4]. Методика містить порядок розрахунку показників платоспроможності.

- Методика аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств державного сектору економіки, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 14.02.2006 № 170 [5]. Містить порядок розрахунку показників платоспроможності.

- Методика інтегральної оцінки інвестиційної привабливості підприємств та організацій, затверджена постановою Агенства з питань запобігання банкрутству підприємств та організацій від 23.02.98 №22 [6]. Містить порядок розрахунку показників платоспроможності.

- Положення про порядок здійснення аналізу фінансового стану підприємств, що підлягають приватизації, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 26.01.2001 № 49/121 [7]. Містить методику розрахунку показників платоспроможності.

- Порядок проведення оцінки фінансового стану бенефіціара та визначення виду забезпечення для обслуговування та погашення позики, наданої за рахунок коштів міжнародних фінансових організацій, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 01.04.2003 № 247 [8]. Порядок містить методику розрахунку інтегрального показника для підготовки висновків щодо можливості надання бенефіціару позики та визначення розміру забезпечення зобов'язань бенефіціара.

Додаток 1

Агрегований баланс

тис.грн

Актив

Початок звітного періоду

Кінець звітного періоду

Пасив

Початок звітного періоду

Кінець звітного періоду

І. Необоротні активи

І. Власний капітал

у тому числі:

II. Оборотні активи

у тому числі:

- статутний капітал;

- нерозподілений прибуток (непокритий збиток)

- виробничі запаси і витрати;

- векселі одержані

II. Забезпечення наступних витрат і платежів

- дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги;

III. Довгострокові зобов'язання

- дебіторська заборгованість за розрахунками та інша;

IV. Поточні зобов'язання

утому числі:

- короткострокові кредити банків;

- поточні фінансові інвестиції;

- поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями;

- грошові кошти та їх еквіваленти;

- інші оборотні активи

 

 

 

 

 

 

 

 

- векселі видані;

- кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги;

- поточні зобов'язання за розрахунками та ін.

ІІІ. Витрати майбутніх періодів

V. Доходи майбутніх періодів

Баланс

Баланс

Додаток 2