Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова оли.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
109.37 Кб
Скачать

1.6. Сценарії спеціальних інформаційних операцій

Сценарний підхід є одним із найпоширеніших методів досліджень сучасної науки. Його основою є уявлення про детермінованість майбутнього системи сучасним. Сценарний підхід дозволяє адекватно формулювати думки фахівцівщодо прогнозування перебігу подій у складних системах. Розглянемо приклади двох сценаріїв.

Сценарій впливу на особу, що ухвалює рішення. Об'єктом описуваного сценарію має бути особа, бажано авторитарного складу, яка є не ритуальним, а справжнім лідером, може особисто ухвалювати рішення, і в у кризових ситуаціях звикла спиратися на власні відчуття, а не на поради експертів.

Етапи операції за цим сценарієм:

на підготовчому етапі створюється політичний і психологічний портрет об'єкта, на який буде спрямовано операцію;

другий етап покликаний вивести об'єкт зі стану психологічної рівноваги.

Для цього необхідно викликати в об'єкта будь-які сильні емоції. Залежно від цілей кампанії і психологічних характеристик об'єкта це може бути гнів, роздратування, розслабленість, самозаспокоєння, неспокій тощо. Класичними методами дій на цьому етапі є використання дратівливих карикатур, наклепницьких статей та інших подібних матеріалів;

– послабивши, а в ідеалі пригнітивши або вимкнувши, раціональну складову свідомості об'єкта впливу, на третьому етапі в свідомість реципієнта намагаються вкласти вже готові рішення, за витонченіших підходів – бачення, оцінки ситуації;

завдання четвертого етапу закріплення досягнутих результатів, поступовий вихід з операції. Залежно від психологічних характеристик об'єкта для закріплення можна використовувати широкий спектр дій, починаючи з похвали.

Сценарії впливу на великі маси людей за умов дестабілізованої обста-

новки. Ці сценарії спрямовані на зміну політичного курсу держави, передбачають масований політичний та інформаційний вплив із залученням значних ресурсів. Вони можуть використовуватися, наприклад, під час страйків, кампаній непокори тощо. Умови здійснення подібних сценаріїв:

дестабілізована ситуація, наявність значних груп людей, які висувають будь-які вимоги до центральної влади – від суто економічних до політичних включно (група "протестуючі");

можливість "протестуючих" контролювати деякий життєво важливий для суспільства (держави) ресурс;

існує певне політичне угруповання, яке бажає використати потенціал "протестуючих" для досягнення своїх політичних цілей (група "провокуючі");

контроль "провокуючими" потужних ЗМІ, до аудиторії яких входять "протестуючі" (бажано, щоб з міркувань оперативності ці ЗМІ були електронними).

Сценарій масованої інформаційної операції стратегічного характеру може мати такий вигляд.

Перший (підготовчий) етап операції є, точніше може бути, латентним (прихованим). На ньому виявляється або створюється сервільна (кишенькова) опозиція ("п'ята колона").

Другий етап: нагнітання і "розкручування" – характеризується напівявни ми діями, спрямованими на інформаційне "розкручування" опозиції під гаслами на кшталт "режим веде державу до катастрофи". При цьому використовуєтьсямінімум 2–3 загальнонаціональних видання, 1-2 популярні столичні радіостанції FM-діапазону, також бажано телеканал. Пропаганда опозиції орієнтуєтьсясаме на столицю, конкретно – на столичну молодь, зокрема студентів.

Третій етап передбачає дестабілізацію суспільно-економічного життя в

столиці. Можливий шлях: організація несанкціонованої емісії великих обсягівнаціональної валюти з виведенням їх на валютну біржу (емоційний ефект відпадіння національної валюти на десятки відсотків за один день), масові крадіжки грошей (це досить легко зробити, практично не втрачаючи коштів, шляхом проникнення через захист системи електронних платежів; технічні подробиці залежать від конкретних характеристик системи).

Четвертий етап: "оксамитова революція". Характеризується організацією

в столиці масових демонстрацій опозиції. Необхідним є виведення на ці демонстрації великих мас молоді. Демонстранти мають на певний час захопити контроль за центром столиці. Характер мітингів має бути не страшний, а м'який, наче карнавальний. Ворог не хтось конкретний, а абстрактна Страшна Влада. Досягненням відповідних поступок влади закінчується четвертий етап.Результатом здійснення подібного сценарію має стати повна або часткова зміна урядового курсу.

Переваги подібних операцій:

– практична відсутністьлюдських втрат;

– відносно невеликі витрати на проведення операції;

– відсутність реваншистського ефекту, оскільки переможені не відчувають свого програшу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]