Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчёт о пактике. Маркетинг.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
260.1 Кб
Скачать

Розділ 5. Прогноз збутової діяльності ПрАт «уаск аска»

НА 2012 РІК

Збут страхової продукції для ПрАТ «УАСК АСКА» є основною частиною організаційної структури. В умовах ринку складніше всього саме продати страховий продукт, а спілкування з клієнтурою за приводу придбання поліса якраз є прерогативою системи збуту страховий продукції. У силу цього вона стає найбільш важливим елементом рганізації компанії, який визначає її ефективність і прибутковість. Основним принципом ефективної організаційної побудови страхової компанії є її максимальна орієнтація на кінцевий результат - задоволеність клієнтів ціною і якістю страхового обслуговування.

Ефективність роботи системи збуту продукції залежить від страхових

індивідуальних потреб і побажань споживачів. системи збуту страхового продукту не приведе до того обсягом продажів, який може бути досягнутий на основі їх пристосування до індивідуальних або груповим потребам. Однак створювати свою систему збуту для кожного споживача - справа абсолютно безнадійна. Рішення полягає в тому, щоб спростити ринок, розділивши його на однорідні групи споживачів з співпадаючими або близькими страховими потреб і очікувань і найбільш ефективними каналами доступу до них.

  • Головні цілі стимулювання збуту:

  • 1) збільшення кількості страхових послуг;

  • 2) формування культури страхування.

Для отримання прогнозного значення збуту послуг ПрАТ «УАСК АСКА» на 2012 рік необхідно проаналізувати динаміку збуту з 2006 до 2010 року. Для цього побудуємо трендову модель цього показника (рисунок 2).

Рисунок 2. Динаміка збуту послуг в 2006-2010 роках, тис. грн

Отже, побудувавши трендову модель, отримуємо функцію:

y = 38850*x – 80000

Виходячи з цієї функції, розрахуємо прогнозне значення на 2012 рік шляхом підставлення в функцію номеру року -12.

Збут = 38850*12 – 80000 = 386200 тис.грн.

Можна зробити висновок, прогнозне значення збуту на 2012 рік має чітке значення, збут послуг з кожним роком зростає,що добре позначається на прибутку компанії. Так з такими темпами зростання збуту ПрАТ «УАСК АСКА» може стати лідером страхових компаніЙ.

Розділ 6.Рекомендації щодо удосконалення маркетингової діяльності

В наш час роль маркетингової діяльності в підвищенні ефективності функціонування підприємства набуває досить великого значення, тому що тільки з гарною обізнаністю ринку товарів, бажаннями споживачів та ефективною рекламою діяльність підприємства має шанс на успіх.

Виникнення маркетингу тісно пов'язане з виникненням обміну й виникненням ринку. Маркетинг - комплекс заходів в галузі досліджень торгівельно-збутової діяльності підприємства, по вивченню усіх чинників, здійснюючих вплив на процес виробництва та просунення товарів та послуг від виробника до споживача.

Основу діяльності маркетингу становлять такі заняття, як розробка товару, дослідження, налагодження комунікації, організація розподілу, установлення цін, розгортання служби сервісу.

Маркетингова діяльність являє собою комплекс заходів, що ставлять метою дослідження таких питань, як: вивчення споживача; дослідження мотивів його поводження на ринку; аналіз властиво ринку підприємства; дослідження продукту (виробу або виду послуг); аналіз форм і каналів збуту; аналіз обсягу товарообігу підприємства; вивчення конкурентів, визначення форм і рівня конкуренції; дослідження рекламної діяльності; визначення найбільш ефективних способів просування товарів на ринку; вивчення «ніші» ринку.

"Ніша" ринку - область виробничої і комерційної діяльності, в якій підприємство має найкращі можливості (у порівнянні з потенційними конкурентами) по реалізації своїх переваг для збільшення товарообігу.

При проведенні маркетингових досліджень керівництво компанії одержує необхідну інформацію про те, які вироби й чому хочуть купувати споживачі, про ціни, які споживачі готові заплатити, про те, у яких регіонах попит на дані вироби, тобто місткість ринку, найбільш високий, де збут продукції компанії, може принести найбільший прибуток. За допомогою проведення маркетингових досліджень визначається, у які види виробництва, яку галузь найбільше вигідно вкласти капітал, де заснувати своє підприємство. Проведені маркетингові дослідження також дозволяють зрозуміти, яким чином компанія повинна організувати збут своєї продукції, як треба проводити кампанію по просуванню на ринки нових виробів, будувати стратегію реклами; визначити, які види продукції, продані якому споживачеві й у якому регіоні принесуть найбільшу віддачу.

. Для покращення ефективності роботи ПрАТ «УАСК АСКА» необхідно створити якісний маркетинговий план.

Одним з головних завдань є вибір оптимальних шляхів маркетингової стратегії для покращення діяльності ПрАТ «УАСК АСКА», визначити перспективи розвитку асортименту продукції, створити ефективну рекламну кампанію по просуванню нових впроваджених видів продукції, а також розрахувати економічну ефективність за рахунок впроваджених заходів. В результаті проведених аналізів визначити, як найкраще й ефективніше реалізовувати послуги компанії в умовах конкретного ринку.

Для удосконалення збуту продукції і, як результат цього, підвищення ефективності функціонування підприємства планується впровадження інформаційної системи Customer Relation Management - система управління відношеннями із замовником. І як результатом заснування такої системи планується створення позитивного іміджу фірми чи послуг що дуже важливо для ПрАТ «УАСК АСКА» ”, забезпечення доступності інформації по фірму і її продукцію для багатьох мільйонів людей, в тому числі і географічно віддалених від України. Також, з метою підвищення ефективності підприємства було б найбільш бажаним використання баннерної реклами. Основною метою цієї компанії буде збільшення кількості покупців.

Впровадження всіх цих заходів, на мою думку, суттєво підвищить економічний стан підприємства. Завдяки впровадженню ефективної реклами зросте обізнаність споживачів про послуги ПрАТ «УАСК АСКА» .

.

ВИСНОВКИ

В основу діяльності страхової компанії «АСКА» покладено принцип постійного вдосконалення і розвитку, а також прагнення до визнання «АСКА» як загальнонаціональної компанії, що надає комплексні страхові послуги найвищої якості в усіх регіонах України і закордоном. Це є втіленням побажань і сподівань про створення та розвиток страхової компанії, що є лідером національного ринку та надає повний спектр якісних страхових послуг, які здатні задовольнити потреби клієнтів у страховому захисті в усіх економічно перспективних регіонах України.

Одним з найефективніших способів розвитку страхового ринку являється застосування методів маркетингу в діяльності страховиків. Органами управління ПрАТ «УАСК АСКА» є Загальні Збори акціонерів, Наглядова рада, Президент компанії та Генеральний директор

Компанія «АСКА» має розгалужену мережу дирекцій, філій, відділень та представництв.

Страхова компанія «АСКА» пропонує такі види страхових послуг:

- Страхування життя і здоров’я;

- Страхування майна;

- Страхування ризиків, пов’язаних з автомобілем;

- Страхування відповідальності та ін.

ПрАТ “УАСК АСКА” завжди відстоює інтереси кожного свого клієнта, про що свідчать численні страхові виплати та довіра клієнтів, багато з яких довіряють свій страховий захист нашій компанії протягом багатьох років.

Головні переваги ПрАТ «УАСК АСКА» :

  1. Фінансова надійність. «АСКА» входить у десятку лідерів страхового ринку по всім основним показникам страхової діяльності.

2. Досвід. «АСКА» працює на ринку страхування з 1990 року.

3. Мережа «АСКА» 37 філій та 54 представників діють у кожаном обласному місті і багатьох районних центрах.

4. . Можливості. «АСКА» оказує всі існуючі в Україні страхові послуги

5.Увага к клієнту. Страховий менеджер детально аналізує потреби клієнта і розробляє оптимальне рішення по кожному конкретному случаю або проблеми, що має відношення до страхування.

ПрАТ «УАСК АСКА» :займає провідні позиції на страховому ринку по розміру статутного фронда та страхових резервів.

Для підтримки оптимальної маркетингової товарної політики ПрАТ «УАСК АСКА» здійснює такі дії: 1.Визначае мету виробництва, збуту та експорту на перспективу; 2. Має стратегії виробничо-збутової діяльності підприємства; 3. знання умов ринку та його вимог; 4.Постійний аналіз власних дослідних, науково-технічних, виробничих, збутових можливостей і ресурсів у сьогоденні та в майбутньому.

Зробивши фінансово економічний аналіз ПрАТ «УАСК АСКА» можна побачити: рентабельність обігових засобів, основних засобів та виробництва тмають показники близькі до одиниці, що вказує на не ефективність діяльності компанії.

Ефективність роботи системи збуту продукції залежить від страхових

індивідуальних потреб і побажань споживачів. системи збуту страхового продукту не приведе до того обсягом продажів, який може бути досягнутий на основі їх пристосування до індивідуальних або груповим потребам.

Прогнозне значення збуту на 2012 рік має чітке значення, збут послуг з кожним роком зростає, що добре позначається на прибутку компанії.

Для удосконалення збуту продукції і, як результат цього, підвищення ефективності функціонування підприємства планується впровадження інформаційної системи Customer Relation Management - система управління відношеннями із замовником. І як результатом заснування такої системи планується створення позитивного іміджу фірми чи послуг що дуже важливо для ПрАТ «УАСК АСКА» ”, забезпечення доступності інформації по фірму і її продукцію для багатьох мільйонів людей, в тому числі і географічно віддалених від України. Також, з метою підвищення ефективності підприємства було б найбільш бажаним використання баннерної реклами. Основною метою цієї компанії буде збільшення кількості покупців.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. www.aska.com.ua

  2. Армстронг Г. Маркетинг : Загальний курс: Пер. з англ./ Гарі Армстронг, Філіп Котлер,. -5-е вид.. -К.: Діалектика, 2001. -601 с.

  3. Близнюк С. Маркетинг в Україні: проблеми становлення та розвитку/ Станіслав Близнюк,; Міжрегіон. акад. управл. персоналом. -2-ге вид., випр. і доп.. -К.: Політехніка, 2004. -399 с.

  4. Буряк П. Маркетинг : Навчальний посібник/ Петро Буряк, Борис Карпінський, Яніна Карпова,; М-во освіти і науки України, Львівська держ. фінансова акад.. -К.: ВД "Професіонал, 2005. -318 с.

  5. Вачевський М. В. Маркетингова культура у підприємництві : Навчальний посібник/ М. В. Вачевський, Н. М. Примаченко, М. М. Баб’як; М-во освіти і науки України, Дрого-бицький держ. пед. ін-т ім. Івана Франка. -К.: Центр навчальної літератури, 2005. -127 с.

  6. Войчак А. Маркетинговий менеджмент : Підручник/ Анатолій Войчак,; М-во освіти України; КНЕУ. -К.: КНЕУ, 2000. -265 с.

  7. Гаркавенко С. Маркетинг: Навч. посіб. для студ. вузів/ Світлана Гаркавенко,. -К.: Лібра, 2004. -279 с.

  8. Крамаренко В. І. Маркетинг: Навчальний посібник/ В. І. Крамаренко, Б. І. Холод та ін.. -К.: ЦУЛ, 2003. -257 с.

  9. Маркетинг: бакалаврський курс : Навч. посібник для студ. вузів/ За ред. С. М.Ілляшенка. -Суми: Університетська книга, 2004. -975 с.

  10. Маркетинг: принципи та функції : Навч. посібник для студ. вузів/ Ред. О.М. Азарян. -3-є вид., перероб. і доп.. -Х.: НВФ "Студцентр", 2002. -319 с.

  11. Старостіна А. Маркетинг : Навчальний посібник/ Алла Старостіна, Дмитро Черваньов, Олександр Зозульов,. -К.: Знання-Прес, 2002. -192 с.

  12. Зубец А.Н. Маркетинговые исследования страхового рынка - М.: Центр экономики и маркетинга, 2001.

  13. Виханский О.С. Наумов А.И. «Менеджмент» М. 1999г. Гардарика.

  14. Браверман А. Маркетинг в российской экономике переходного периода:

  15. методология и практика - М., ОАО «Издательство «Экономика», ТОО «КоМаркт Лтд», 1997.

  16. Тенденции и перспективы развития страхования в России. Бюро экономического анализа. М.1999г. изд МГУ.

  17. M. Badoc. Marketing management pour la banque et l’assurance europeene. - Les editions d’organisation, Paris, 1986.

  18. Страхование и управление риском: Терминологический словарь. - М.:Наука 2000.

  19.  Котлер Ф. Основы маркетинга. – М.: Прогресс, 1991.

  20.  Котлер Ф., Амстронг Г., Сондерс Д., Вонг В. Основы маркетинга / Пер. с англ. – 2-е европ. Изд. – К.; М.; СПб.: Издат.дом «Вильямс», 1998. – 1056 с.

  21.  Кретов И.И. Маркетинг на предприятии. – М.: Финстатинформ, 1994.

  22.  Крылова Л.Г., Соколова М.И. Практикум по маркетингу. – М.: Банки и биржи, 1995. – 240 с.

  23.  Логвиненко В.К. Маркетинг як фактор стійкого функціонування фірм в ринковій економіці: Конспект лекцій. – К.: КДЕУ, 1993.

  24.  Пешкова Е.П. Маркетинговый анализ в деятельности фирмы. – М.: Ось-89, 1997. –80 с.

  25.  Подкуйко Н.Д. Маркетинг: стратегія і практика. – К., 1992.

  26.  Прауде В.Р., Білий О.Б. Маркетинг. – К.: Вища шк., 1994. – 256 с.

  27.  Ромат Е. Реклама. – К.: ИСИО Украины, 1996. – 224 с.

  28. Ромат Е. Реклама. – К.: ИСИО Украины, 1996. – 224 с.

  29.  Скотт Д.Г. Учитесь эффективно продавать и управлять сбытом / Пер. с англ. – К.: Внешторгиздат, 1992. – 176 с.

  30.  Старостіна А.О. Маркетингові дослідження. Практичний аспект. – К.; М.; СПб.: Видавничий дім “Вільямс”, 1998. – 262 с.

  31.  Швальбе Х. Практика маркетинга для малых и средних предприятий / Пер. с нем. – М.: Республика, 1995. – 317 с.

  32.  Эванс Дж., Берман Б. Маркетинг / Сокр. Пер. с англ. – М.: Экономика, 1993. – 335 с.

  33.  Маркетинг: стан, основні напрямки розвитку. Збірка наукових праць. Відпов. Ред. Корольчук О.А. – К., 1997.

  34.  Фегеле З. Директ-маркетинг: пер. с нем. - М.: АО "Интерэксперт", 1999.-256 с.