Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-15.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
66.06 Кб
Скачать
  1. Охорона праці неповнолітніх

Держава враховує певні фізичні та фізіологічні особливості неповнолітніх, тому для охорони їх здоров’я встановлюються також спеціальні норми. Зокрема, це законодавчо закріплено статтею 43 Конституції. Працівники віком до 18 років користуються такими ж правами, що і повнолітні, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами.Дозволяєтьсяприймати на роботу молодь вікомвід 16 років. У винятковихвипадках, за погодженнямізпрофспілками, можутьприйматись на роботу 15-річні особи. Для практичноїпідготовкимолоді, щонавчається, допускаєтьсяприймати з 14 роківучнівзагальноосвітніхшкіл і професійнихнавчальнихзакладів для виконаннялегкоїроботи у вільнийвіднавчання час за згодою одного з батьківабо особи, яка їхзамінює (ст 188 КЗпП).

  • Закон «Про охорону праці» встановлює обмеження у застосуванні праці неповнолітніх віком до 18 років: заборонено їх залучати до виконання важких або небезпечних робіт, до робіт із шкідливими умовами праці та підземних робіт, а також до нічних, понаднормових робіт і робіт у вихідні дні (ст 192 КЗпП).

  • Усі особи до 18 роківприймаються на роботу лише післяпопередньогомедичногоогляду і, надалі до 21 року щорокупідлягаютьобов'язковомумедичномуогляду (ст 191 КЗпП).

  • Для працівниківвікомвід 16 до 18 роківробочийтиждень не повинен перевищувати 36 годин, для осібвікомвід 15 до 16 років і для учнів 14-15 років, щопрацюютьпід час канікул, - 24 години. При цьому зарплата таким працівникам виплачується в розмірі, відповідному до повної зайнятості дорослого працівника. (ст 194 КЗпП).

  • Щорічні відпустки неповнолітнім працівникам надаються в літній час, або в іншу пору за їх бажанням (ст 195 КЗпП), причому термін відпустки – не менше 1 календарного місяця.

  • Піднімання та пересуваннявантажівдопускаєтьсятільки в межах санітарних норм (8-12 кг для юнаків та 4-6 кг для дівчат при постійномуперенесенні і 12-16 кг для юнаків та 6-8 кг для дівчат -при періодичному не частіше 2 раз на годину).

  • Навчання (професійнупідготовку) і підвищеннякваліфікаціїмолодіроботодавець проводить індивідуальноабо в бригадах за рахунокпідприємства. Законодавствовимагаєстворенняналежних умов, щодозволяютьпоєднувати роботу з навчанням. Виробниченавчання та підвищеннякваліфікаціїробітниківможездійснюватися в робочий час. Післязакінченнявиробничогонавчанняприсвоюєтьсякваліфікаціязгідно з тарифно-кваліфікаційнимдовідником, і надається робота відповідно до набутоїкваліфікації. За час навчаннявиплачуєтьсязаробітна плата.

  • Для здачівступнихіспитів до вищих і середніхспеціальнихзакладівпрацюючіймолодінадаєтьсявідпустка: - для вступу до вищихнавчальнихзакладів - 15 календарнихднів; - для вступу до середніхнавчальнихзакладів - 10 календарнихднів. Молодь, щонавчається, можеотримати 1 вільний день на тиждень без збереженнязарплати.Пільгимаютьстудентизаочних і вечірніхвідділень ВУЗів і технікумів. Студентам-заочникам один раз на рікоплачуєтьсяпроїзд до місцянавчання і назад.

  • Звільнення неповнолітніх з ініціативи власника допускається, крім загальних підстав, також лише за згодою місцевої комісії у справах неповнолітніх (ст 198 КЗпП)