Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка і організація інноваційної діяльності...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
158.21 Кб
Скачать

Змістовий модуль 1 сучасна характеристика інноваційних процесів

Тема 1. Становлення та сучасні тенденції розвитку інноваційних процесів

Генезис інноваційно-підприємницьких теорій. Теорії циклічного економічного розвитку. Інноваційні теорії технологічних змін. Теорії технократичного суспільства. Сучасні концепції інноваційного розвитку. Інноваційний тип розвитку як мета економічної політики держави. Особливості інноваційного розвитку в Україні.

Тема 2. Сучасна характеристика інноваційних процесів

Сутність і завдання інноваційної діяльності на підпри­ємстві. Поняття «новація», «нововведення», «інно­вація». Об'єкти і суб'єкти інноваційної діяльності. Етапи, стадії і моделі інноваційного процесу. Класифікації інновацій. Життєвий цикл інновацій. Можливі варіанти поширення інновації у га­лузі.

Тема 3. Особливості процесу створення та формування попиту на інновації

Умови виникнення попиту на інновації. Інструменти попереднього та оперативного аналізу попиту. Планування і організація створення нового товару. Методи активізації творчого пошуку на етапі ге­нерації ідей. Види попиту на інновацію і чинники, що впливають на нього.

Змістовий модуль 2 інноваційна політика підприємства

Тема 4. Інноваційна політика фірми

Сутність і завдання інноваційної політики підприємства. Принципи формування інноваційної політики підприємства. Складові інноваційної політики підприємства. Вплив організаційної культури на інноваційну політику підприємства. Інноваційний потенціал підприємства як основа і результат його інноваційної політики.

Тема 5. Оновлення техніко-технологічної бази підприємств

Техніко-технологічний стан підприємства. Оціночні показники техніко-технологічного стану підприємства. Здатність підприємства до технологічних змін. Оновлення продукції і оцінювання ринкових і виробничих можливостей створення нової продукції. Функціональне-економічне обґрунтування оновлення асортименту продукції.

Тема 6. Система управління інноваційним процесом

Інноваційна стратегія фірми і менеджмент інновацій, їх суть і взаємозв'язок з загальною стратегією розвитку. Етапи розробки інноваційної стратегії і оцінка ефективних можливостей підприємства. Вибір стратегічних програм і проектів, процес впровадження інноваційних стратегій. Організація управління інноваційною діяльністю. Оперативний менеджмент інновацій. Проблеми та завдання оперативного менеджменту.

Тема 7. Сучасні організаційні форми реалізації інновацій

Особливості організаційних форм забезпечення інноваційної діяльності. Венчурний бізнес і нові форми інтеграції науки і виробництва. Засоби ефективного впровадження інновацій і формування нових центрів: технопарки, технополіси, фірми-інкубатори, науково-промислові комплекси, кластери.

Тема 8. Фінансування інноваційних процесів

Стратегія фінансування інноваційної діяльності. Організаційно-економічний механізм фінансування інновацій. Джерела і види фінансування інноваційної діяльності. Лізингове фінансування та його особливості. Інноваційний проект як об'єкт інвестування.

Тема 9. Система регулювання і стимулювання інноваційної діяльності

Макроекономічне регулювання інноваційної діяльності і державна інноваційна політика. Правові аспекти інноваційної діяльності. Регулювання та стимулювання інноваційної діяльності на рівні підприємства. Форми і методи її організації.

Тема 10. Комплексна оцінка ефективності