Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_vkaz_z_prakt_zan_Logistika_mol_spets.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
613.38 Кб
Скачать

Ухвалення рішення про користування послугами найманого складу

Визначення дійсної вартості обробки вантажу на складі дозволяє приймати обґрунтовані рішення по критичній величині складу.

Оптовику сьогодні найчастіше приходиться вибирати між організацією власного складу і використанням на умовах оренди для розміщення запасу складу загального користування. В останньому випадку власник складу включає виконання логістичних операцій у вартість збереження.

Вибір між власним і найманим складом можна визначити з графіка, представленого на рис. Витрати

Грн. / рік

4 3

2

1

Оборот вантажу, т / рік

Раціональним є Раціональним є

орендний склад власний склад

. Ухвалення рішення:використання власного чи найманого складу

1 – залежність витрат на переробку вантажів на власному складі від обсягу обороту вантажів ( Ф1 ); 2 – залежність умовно-постійних витратвласного складу від обсягу обороту вантажів ( Ф2 ); 3 – залежність сумарних витрат зберігання товарів на власному складі (без відсотків за кредит) від обсягу обороту вантажів (Ф1 + Ф2 ); 4 – залежність витрат по зберіганню товарів на орендованому складі від обсягу обороту вантажів.

Залежність Z (залежність витрат по збереженню товарів на найманому складі від обсягу вантажообігу) визначається по наступній формулі:

,

де α - добова вартість використання вантажної площі найманого складу (тариф на послуги найманого складу); 365 - число днів збереження на найманому складі за рік.

Розрахунок потребної площі найманого складу виконується по формулі:

,

де SН - потрібна площа найманого складу, м2; 3 - розмір запасу в днях обороту; Д - число робочих днів у році; Η - навантаження на 1 м2 площі при збереженні на найманому складі, т/м2.

Визначення місця розташування розподільчого складу на території, що обслуговується

Задача визначення місця розташування розподільного центра на території, що обслуговується, може формулюватися як пошук оптимального розв’язку чи як пошук субоптимального (близького до оптимального) розв’язку.

Спочатку необхідно побудувати наближену карто-схему регіона обслуговування з урахуванням можливих шляхів і відстаней між споживачами (приклад див. на рис.).

6

6

7

5

2 7

3

4

4

6

3

6

Рис. 6. Карто-схема регіону обслуговування:

А; В

    • умовне позначення споживача: А – назва або номер, В – оборот вантажу (т/міс.); цифри на дугах – відстані (в км ) між споживачами ( по транспортним шляхам)

Зручно представити це розташування у табличній формі, яка має вигляд табл.

Таблиця

№ споживача

Координата Х, км

Координата У, км

Оборот вантажу, т/міс

1

0

0

15

2

5

3

10

3

12

8

20

4

5

3

5

5

8

6

10

6

14

0,5

20

7

16

2

45

8

22

2

30

В табл. за координати (0;0) прийнятий перший споживач. Координати Х та У обраховуютья в масштабі по географічній мапі.

Мінімізувати транспортні витрати при наявності одного розподільчого складу можливо, якщо розмістити його в пункті з гоординатами, що дорівнюють центру тяжіння плоскої фігури, яка утвориться, якщо обвести коннтари рисунка 6 по зовнішнім транспортним шляхам. Відомо, що ці координати обраховуються по формулам

;

,

де Vi – оборот і – го споживача.

Після визначення координат склад або розміщують в визначеній точці ( з урахуванням можливості розміщення, шляхів тощо), або роташовують в найближчому географічному пункті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]