Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_VTP_Revko.doc
Скачиваний:
222
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
27.04 Mб
Скачать

Тема № 12 Механізми керування колісних базових машин Заняття№1 Рульове керування автомобіля зіл-131

План

1.Призначення, склад і робота рульового механізму та приводу рульового механізму автомобіля ЗІЛ-131

2.Призначення, склад та робота гідропідсилювача

3. Несправності рульового керування та способи їх ліквідації

4. Догляд за рульовим керуванням

1.Призначення, склад і робота рульового механізму та приводу рульового механізму автомобіля зіл-131

Рульове керування призначено для зміни напрямку руху автомобіля, за допомогою повороту передніх направляючих коліс.

Рульове керування складається з:

- рульового механізму

- рульового приводу

Рульовий механізм призначений для збільшення зусилля водія, що прикладене до рульового колеса та передача його на рульову сошку. Рульовий механізм має передаточне число, внаслідок чого зусилля, яке розвивається на сошці, виходить значно більше, ніж зусилля прикладене до рульового колеса, що забезпечує повертання рульового колеса та керування автомобілем.

На автомобілі ЗІЛ -131 рульовий механізм об'єднаний в одному картері з гідропідсилювачем, наявність якого дозволяє зменшити зусилля, що необхідно прикласти до рульового колеса для повороту передніх коліс, пом’якшити удари, що виникають через нерівності дороги та підвищити безпеку руху з одночасним контролем за напрямком руху автомобіля.

Рульовий механізм складається з:

- рульового колеса

- рульового валу

- рульової колонки

- карданного валу

- картеру (одночасно є циліндром гідропідсилювача)

- поршні-рейки з закріпленою в ній гайкою

- гвинта з гайкою на циркулюючих шариках

- 31 шарик

- зубчатого сектора, виконаного як одне ціле з валом рульової сошки.

Картер рульового механізму циліндричної форми, закритий з торцю кришкою. В картері встановлений поршень, з виготовленою на ньому рейкою.

Поршень у циліндрі ущільнений чавунними кільцями. В поршні закріплено стопорними гвинтами шарикова гайка, через яку проходить гвинт рульового механізму. Зовнішній кінець гвинта з'єднаний з карданним валом. Гвинт ущільнений у поршні та проміжній кришці чавунними кільцями, зовнішній отвір у поршні закритий заглушкою у гвинтовий канал, що створений канавками на гвинті; в гайці закладені шарики, що полегшують поворот гвинта у гайці. Шарики циркулюють по замкненому шляху, так як крайні канавки на гайці з'єднані між собою трубкою. До верхнього кінця корпусу прикріплені болтами проміжна кришка та корпус золотника. Рульовий механізм прикріплений до рами та з'єднаний з валом колонки рульового керування карданним валом з двома шарнірами. Зуби рейки та валу сошки мають змінну по довжині товщину, що дозволяє регулювати зазор в зчепленні, внаслідок осьового зміщення валу та сошки.

Вал сошки рульового керування обертається у бронзовій втулці, яка запресована у картер. Осьове розміщення валу сошки вираховується регулювальним гвинтом, головка якого входить у отвір валу сошки та опирається на упорну шайбу.

Рульовий привід призначений для передачі зусилля від рульового механізму до керованих коліс.

Рульовий привід складається з:

- рульової сошки

- поздовжньої тяги

- верхнього важеля

- лівого та правого важеля поворотних цапф

- поперекової тяги

Рульова трапеція призначена для одночасного повороту коліс на необхідні різні кути. Рульова трапеція складається з:

- передньої осі

- рульових важелів, з'єднаних з поворотними цапфами

- поперечна рульова тяга

Поворотні цапфи шарнірне з’єднані з віссю шкворнями. Для того, щоб при рухові автомобіля на повороті його колеса мали котіння без бокового скользіння, вони повинні котитись по округлостям описаним з одного центру, який називається центром повороту.

В цьому центрі повинні перетинатись продовження осей всіх коліс. Для збереження даної умови внутрішнє до центру повороту кероване колесо повинне повертатись сильніше, тобто на більший кут, ніж зовнішнє колесо. При повороті одного колеса через важіль та поперекову рульову тягу повертається й інше колесо. При цьому, внаслідок зміни положення

поперекової тяги відносно передньої осі, внутрішнє до центру повороту колесо повертається на кут, більший ніж кут повороту зовнішнього колеса.

Правильність відношення кута та повороту коліс забезпечується відповідним підібранням кута нахилу рульових важелів до поздовжньої осі автомобіля та довжини рульових важелів і поперечної тяги.

Рульова сошка на виступаючій частині валу повинна бути закріплена так, щоб виключалось її повертання, для чого на валу і в проушині рульової сошки виконані дрібні шліци. Для правильного встановлення рульової сошки на валу є мітки чи декілька пар шліц, виконаних разом. Закріплена рульова сошка гайкою, навернутою на кінець валу. В нижньому кінці рульової сошки, що має конусний отвір, за допомогою гайки прикріплений палець з шаровою головою.

Рульові тяги виконані з труб і мають наконечники, в які через бокові отвори з прорізами входять шарові пальці, сошки та важільи поворотних цапф. Шарові пальці в наконечниках тяг закріплені сухарями, які зжимаються пружиною та закріплені пробкою вкрученою у торцевий отвір тяги.

Вкручування та викручування пробки регулює натягування пружини.

Наконечники поперекової тяги вкручені на ліву чи праву різьбу і закріплені від випадкового викручування стяжними болтами.

Такий пристрій дає можливість змінювати довжину тяги, а відповідно й змінювати сходження коліс. Для встановлення важелів в поворотних цапфах є отвори з канавкою для шпонки. Шарові пальці встановлюють в конусні отвори в важелях. Важільи та шарові пальці закріплені гайками. Для надійності з’єднань деталей рульового приводу пробки наконечників поздовжньої рульової тяги і гайки кріплення поворотних важелів і шарових пальців зашплінтовані.

Всі шарнірні з'єднання рульового приводу для зменшення зносу деталей змащуються через маслянки і мають захисні пристосування, що захищають їх від бруду та витікання змащення.

Для змащування шарнірних з’єднань рульового приводу автомобіля застосовують мастила "Літол 24" або УС, УС-1 чи С.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]