Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_VTP_Revko.doc
Скачиваний:
222
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
27.04 Mб
Скачать

2.Призначення і загальна будова електрообладнання ат -т

Електромережа тягача виконана по однопровідній схемі, при якій загальним мінусом для всіх споживачів струму являється рама тягача.

По двох провідній схемі виконана проводка аварійного освітлення.

Номінальна напруга в електричному ланцюгу 24В - при споживанні від АКБ (6-СТЭН-140М) і 26 - 28В при споживанні від генератора.

Електрообладнання тягача складається з:

1. Джерел електричної енергії:

• стартерні акумуляторні батареї (6-СТЭН-140М- 4шт);

• генератор (Г-731 постійного струму з паралельним збудженням) з реле -регулятором.

2. Споживачі електроенергії:

  • стартер (СТ-16М, постійного струму з послідовним збудженням, потужність 15к.с. напругою 12В, робочим струмом 700 - 800А і 1100 об./хв)

  • електрообладнання лебідки (тяговий електромагніт, два пускових реле, електромагніт, кнопка заміни троса, перемикач обмеження видачі троса і обмеження навантаження);

  • електродвигун і запальна свічка котла підігрівача;

  • електродвигун маслозакачувального насоса;

  • обігрівач вітрового скла;

• прилади освітлення;

• прилади сигналізації.

3. Допоміжні прибори:

  • вимикач маси;

  • вимикач сигналу стоп;

  • щиток електроприладів;

  • електроарматура (кнопки, вимикачі, перехідні колодки, розетки і т. д.)

4. Контрольне вимірювальні прилади:

  • вольт - амперметр;

  • електроманометр;

  • електротермометр;

  • електротахометр;

  • лічильник мото - годин.

3. Призначення, загальна будова і робота акб /6-ст-90, особливості будови акб-6-стэн-140м

На автомобілі ЗІЛ -131 встановлена акумуляторна батарея 6-СТ-90-ЗМС. АКБ призначена для живлення споживачів струму при непрацюючому двигуні чи при роботі на малих обертах колінчатого вала. (1200 об/хв).

Характерною особливістю АКБ являється те що після заряду можливо встановити її здатність виробляти струм, якщо через неї пропустити постійний струм в протилежному напрямку на протязі визначеного часу.

Цей процес називається зарядом АКБ. На автомобілях використовують кислотні (свинцеві) АКБ.

Акумуляторна батарея складається з окремих акумуляторів. Акумулятор в найпростішому вигляді складається з двох свинцевих пластин (позитивна - коричнева і негативна сірого кольору), занурені в розчин сірчаної кислоти і дистильованої води (електроліт). Пластини складаються з свинцевої решітки, в яку вмазується активна маса:

  • для негативних пластин - свинцевий порошок і водний розчин сірчаної кислоти;

  • для позитивних пластин - окис свинцю і водний розчин сірчаної кислоти.

Між пластинами поміщають сепаратор.

Від пластин зроблені виводи у вигляді штирів. Зверху бачок закривається кришкою, в якій є отвір закритий, пробкою для заливання електроліту і видалення накопичених газів.

Окремі акумулятори з'єднані свинцевими міжелементними перемичками послідовно між собою в батарею. Для збільшення ємності АКБ в кожному акумуляторі встановлюється не по одній позитивній і негативній пластині, а полублоки позитивних і негативних пластин.

Для зменшення довжини батареї різнойменні пластини розміщують близько один біля одного. Для попередження короткого замикання, між пластинами встановлюють з міпора, мишаста, дерева, скловолокна і ін. матеріалів.

Робота АКБ. При зарядці АКБ відбувається перетворення хімічної енергії в електричну. Під дією розрядного струму матеріал позитивних і негативних пластин перетворюється в малі кристали сульфату свинцю (сірчанокислий свинець). При цьому з електроліту буде видалятись сірчана кислота і вода. Густина електроліту і напруга на клемах батареї буде зменшуватись.

При зарядці, електроенергія джерела постійного струму перетворюється в акумуляторі в хімічну і реакція між пластинами призводить до відтворення першопочаткового складу пластин, тобто матеріал позитивних пластин перетворюється в перекису свинцю (коричневий колір), а негативних пластин - в гупчатий свинець (сірий колір). При цьому густина електроліту підвищується за рахунок утворення сірчаної кислоти. АКБ характеризується наступними електричними величинами:

• напругою - (2,15 в кожному зарядному акумуляторі)

• ємність, тобто кількісній електриці, яке може віддати заряджений акумулятор при розрядці його до допустимої межі. (1.7 в)

Реакція при розрядці і зарядці АКБ: РьО2+Рь+2Н2SО4=Рь SО4+ Рь4+2Н2О . Ємкість виміряється ампер - годинами і залежить від розміру пластин, від якості (пористості) активної маси, величини сили розрядного струму а також від температури електроліту.

На автомобілі ЗІЛ -131 встановлюється одна акумуляторна батарея марки 6-СТ-78-ЗМС на 12В або 6-СТ-90-ЗМС на 12В, 90а. ч. При 20 год. Розрядки. Розміщується батарея на лівому лонжерне під кабіною. На батареї встановлюються гідростатичні пробки, захищаючи від проникнення води в АКБ. При подоланні автомобілем броду. Позначки:

6 - кількість акумуляторів в батареї;

СТ - стартерна;

90 - ємність АКБ в ампер/годинах при 10 годинному режимі розряду;

З - матеріал банки (моноблока) АКБ (ебоніт);

МС - матеріал сепаратора (міпластит) скловолокно З - сухозаряджена.

На тягачі встановлені 4 кислотні стартерні акумуляторні батареї марки 6-СТЭН-140М.

Напруга на за жимах кожної АКБ - 12в. Ємкість АКБ - 140 ампер/годин. Вага з електролітом 63,3кг.

АКБ складається з 6 послідовно з'єднаних акумуляторів, встановлених в два ряди в дерев'яному ящику.

З верху АКБ закрито знімальної кришкою. Кожна з акумуляторних батарей поміщена в корзину і закріплена двома стяжними болтами. Між днищем АКБ і корзиною проложені дві войлочні прокладки для амортизації. Корзини з АКБ встановлюються на стелажах в правому і лівому акумуляторних ящиках по дві батареї одна над другою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]