Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_VTP_Revko.doc
Скачиваний:
222
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
27.04 Mб
Скачать

4. Особливості будови і роботи передніх ведучих коліс

Колеса переднього ведучого моста не тільки ведучі, але й направ­ляючі, тому будова переднього ведучого моста складніша заднього, тобто в нього входять додаткові механізми, які дозволяють передава­ти крутний момент до направляючих коліс при зміні площини їх обе­ртання під час повороту автомобіля.

Такими додатковими механізмами являються шарніри (кардани) рівної кутової швидкості, в зв'язку з встановленням яких змінена конструкція балки переднього мосту: для повороту передніх ведучих коліс в балки моста виконаний поворотній кулак.

Поворотній кулак складається із шарової отвори, литого корпуса, цапфи і важеля повороту (у лівого колеса).

Корпус поворотного кулака встановлений на шкворнях шарової опори на конічних роликопідшипниках. Вони мають прилив-важіль рульової трапеції. В важелі встановлений обметуючий болт повороту колеса на зовні 28-29°. Підшипники шкворней закриті кришками. Кришкою верхнього підшипника у лівого колеса являється фланець важеля повороту.

Внутрішні частина

Порожнина корпуса наповняється змазкою автомобільною для пе­реднього мосту АМ (карданною) в підігрітому стані через маслянку в шарнірній опорі.

Ємкість - 2.2 кг.

Цапфа аналогічна по будові цапфі заднього мосту, кріпиться до корпуса на шпильках (болтах).

Встановлення ступиці колеса і підвід повітря здійснюється анало­гічно задньому мосту.

Привід до передніх ведучих коліс здійснюється при допомозі привідних валів повністю розвантаженого типу з карданами рівної кутової швидкості, на зовнішньому кінці веденого валу виконані шлі­ци, на які встановлений фланець, прикріплений 8-ма шпильками до кришки ступиці колеса.

Шарнір рівної колової швидкості поміщається в внутрішній полості кульової опори корпуса поворотного кулака.

Кардан (шарніри) рівної кутової швидкості (КРКШ) на відміну від звичайних, асинхронних, забезпечує завжди рівномірне обертання ведучого і веденого валів з однаковими коловими швидкостями при любому куті між цими валами. Вони приміняються двох типів: кульо­ві з ділильними канавками (ЗІЛ-131 і ін.) і дискові або кулачкові (КрАЗ-214).

Кулачковий КРКШ з ділильними канавками:

  • ведуча вилка з приводним валом, з'єднаний з півосевою шесте­рнею диференціала;

  • ведена вилка заодно з шліцевим валом, з'єднаним зі ступицею колеса;

  • чотири ведучих кульки і одна центральна.

Ведучі кульки передають зусилля з однієї вилки на іншу. В кожній вилці виконано по чотири кругові бігові доріжки (кана­вки) для ведучих кульок.

Робота КРКШ

При любій зміні кута між валами ведучі кульки в канавках вилок розміщені в площині, яка ділить цей кут пополам. Тому колесо обер­тається рівномірно, не змінюючи швидкості обертання при зміні кута цього повороту.

Основними несправностями головної передачі, диференціала і півосей являються: шум в ведучих мостах.

Причини: знос зубів шестерень, шліців, підшипників, упорних бронзових шайб диференціала, хрестовин сателітів і їх гнізда, не пра­вильне регулювання редуктора головної передачі.

Усунення:

Зношені деталі замінюються новими. При неправильному регулюванні необхідно відрегулювати згідно технічних умов.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]