Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
01_Робоча програма з курсу Політологія.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
185.34 Кб
Скачать

Політика і суспільство.

Тема 2.1. Громадянське суспільство.

Громадянське суспільство як концептуальна категорія політології. Генезис ідей про громадянське суспільство. Сучасні підходи до його характеристики. Громадянське суспільство – сфера реалізації економічних, духовних та інших соціальних інтересів поза безпосередньою діяльністю держави.

Основні характеристики громадянського суспільства. Структура громадянського суспільства. Людина-громадян як основний елемент громадянського суспільства. Значення неполітичних громадських організацій. Політичний, економічний, соціальний, ідеологічний аспекти функціонування громадянського суспільства. Механізми громадянського суспільства. Взаємодія громадянського суспільства і держави.

Становлення громадянського суспільства в Україні.

Тема 2.2. Особа і політика.

Значення політики у житті соціальних суб’єктів. Включення у політичне життя. Політична соціалізація. Основні етапи, чинники та інститути політичної соціалізації. Функції політичної соціалізації як відображення певних процесів політичного життя.

Сутність політичної поведінки особи. Основні підходи до класифікації. Типи політичної поведінки як відображення ставлення індивідів до політичного життя. Форми політичної активності. Причини абсентеїзму.

Сутність політичного лідерства. Типологія політичних лідерів, соціально-історична зумовленість певних типів лідерів. Механізм висування і контролю політичних лідерів.

Тема 2.3. Політична культура.

Політична свідомість як відображення політичного буття. Обумовленість політичної свідомості соціально-економічними, культурними умовами розвитку суспільства. Механізми формування політичної свідомості. Структура політичної свідомості. Типи політичної свідомості. Політична свідомість суспільства та особи. Функції політичної свідомості. Політичні стереотипи. Громадська думка.

Історія розробки теорії політичної культури. Дослідження Г.Алмонда і С.Верби. Поняття і сутнісні характеристики політичної культури. Структура політичної культури: ідеологічний, психологічний, функціональний , інституційний рівні. Підходи і критерії класифікації політичної культури. Типи політичної культури. Функції політичної культури. Вплив освіти на формування політичної культури суспільства. Проблеми розвитку політичної культури України: історичний аспект і сучасний стан.

Тема 2.4. Виборчі системи і виборчі технології.

Вибори – демократичний механізм формування і змінності влади. Роль та функції виборів у функціонуванні сучасної демократії. Вибори як засіб забезпечення представництва соціальних груп у владі. Історія розвитку виборчих систем. Типи виборчих систем: мажоритарні, пропорційні, змішані.

Політичний маркетинг, виборча інженерія. Основні етапи виборчого процесу. Передвиборна кампанія. Характеристика виборчих технологій та їх застосування. Участь засобів масової інформації у виборчому процесі.

Тема 2.5. Політичні конфлікти.

Історія розвитку теорії конфлікту. Сутність соціального конфлікту. Основні характеристики політичного конфлікту. Типи політичних конфліктів: внутрішньодержавні і міжнародні. Поняття політичної кризи. Різновиди політичної кризи. Наслідки політичних конфліктів і криз: позитивні і негативні. Сучасні міжнародні конфлікти.

Динаміка та процес розгортання політичного конфлікту і кризи, основні етапи. Методи і засоби розв’язання конфліктів і криз: силові і мирні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]