Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Океанія.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
27.75 Кб
Скачать

Ґрунти і гідрологія

Через різні кліматичні умови ґрунти Океанії дуже різноманітні. Ґрунти атолів високолужні, коралового походження, досить бідні. Зазвичай вони пористі, через що дуже погано затримують вологу, а також містять дуже мало органічних і мінеральних речовин за винятком кальцію, натрію і магнію. Ґрунти вулканічних островів, як правило, мають вулканічне походження і відрізняються високою родючістю. На великих гористих островах зустрічаються червоно-жовті, гірські латеритні, гірничо-лугові, жовто-бурі ґрунти, жовтоземи, червоноземи. Великі річки є тільки на Південному і Північному острові Нової Зеландії, а також на острові Нова Гвінея, на якому розташовані найбільші річки Океанії, Сепік (1126 км) і Флай (1050 км).

Найбільша ріка Нової Зеландії — Уаїкато (425 км). Живлення річок переважно дощове, хоча в Новій Зеландії і на Новій Гвінеї річки також підживлюються водами від танучих льодовиків та снігу. На атолах річки і зовсім відсутні через високу пористість ґрунтів. Замість цього дощова вода, просочуючись крізь ґрунт, утворює лінзу злегка солонуватої води, дістатися до якої можна, викопавши колодязь. На більш великих островах (як правило, вулканічного походження) зустрічаються невеликі потоки води, які течуть у бік океану.

Найбільша кількість озер, в тому числі, термальних, знаходиться в Новій Зеландії, де також є гейзери . На інших островах Океанії озера — велика рідкість.

Флора і фауна

Океанія входить до Палеотропічної області рослинності, при цьому виділяються три підобласті: меланезийской-мікронезійських, гавайська та новозеландська. Серед найбільш широко поширених рослин Океанії виділяються кокосова пальма і хлібне дерево, які відіграють важливу роль у житті місцевих жителів: плоди використовуються в їжу, деревина є джерелом тепла, будівельним матеріалом, з маслянистого ендосперму горіхів кокосової пальми виробляють копру, яка становить основу експорту країн цього регіону. На островах також росте велика кількість епіфітів (папороті, орхідеї). Найбільше число ендеміків (як представників флори, так і фауни) зареєстровано в Новій Зеландії і на Гавайських островах, при цьому з заходу на схід відбувається зменшення кількості видів, пологів і сімейств рослин.

Тваринний світ Океанії відноситься до полінезійської фауністичний області з підобласть Гавайських островів. Фауна Нової Зеландії виділяється в самостійну область, Нової Гвінеї — в Папуаські підобласть Австралійської області. Найбільшим різноманіттям відрізняються Нова Зеландія і Нова Гвінея. На маленьких островах Океанії, перш за все, атолах, ссавці майже не зустрічаються: на багатьох з них мешкає тільки полинезийская щур. Зате дуже багата місцева орнітофауна . На більшості атолів розташувалися пташині базари, де гніздяться морські птахи. З представників фауни Нової Зеландії найбільш відомими є птахи ківі, що стали національним символом країни. Інші ендеміки країни — кеа (лат. Nestor notabilis, або Нестор), какапо (лат. Strigops habroptilus, або совиний папуга), такахе (лат. Notoronis hochstelteri, або безкрила султанка). На всіх островах Океанії мешкає велика кількість ящірок, змій і комах.

У ході європейської колонізації островів на багато з них були завезені чужоземні види рослин і тварин, що негативно позначилося на місцевій флорі і фауні. На території регіону розташована велика кількість охоронюваних територій, багато з яких займають значні площі. Наприклад, острови Фенікс в Республіці Кірібаті c 28 січня 2008 є найбільшим у світі морським заповідником (площа становить 410 500 км ²).