Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (3).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
131.07 Кб
Скачать

МИНИСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ,МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ АГРАРНИЙ УНИВЕРСИТЕТ

Контрольна робота

З дисципліни: «Система технологій»

студенка І групи ІІІ курсу

«Менеджмент організацій»

Сойтарли Олександри

2012р.

Питання:

  1. Технологія відтворення стада тварин та поліпшення його племінних якостей.

  2. Особливості та технологія ведення галузі молочне скотарство.

  3. Потоково – цехова система виробництва молока.

  4. Технологія виробництва молока на промисловій основі.

1 Технологія відтворення стада тварин та поліпшення його племінних якостей

Одним з важливих показників правильно організованого відтворення стада є підтримка його оптимальної структури. Структура стада - це процентне співвідношення кількості тварин різних статевих і вікових груп до загального поголів'ю стада. Стадо складається з наступних статево-вікових груп: корови, бики-виробники, нетелі, телиці до року, телиці старше року, бички до року. Структура стада залежить від його господарського призначення (племінне та товарне), напряму продуктивності (молочне, м'ясне, комбіноване), ступеня його спеціалізації (спеціалізоване та із закінченим оборотом), характеру відтворення (просте і розширене). Для забезпечення відтворення у структурі стада на початок року має бути 30-35 нетелей і 35-40 телиць старше року на 100 корів. При закінченому обороті стада відтворення поголів'я проводиться у тому ж господарстві, і стадо складається з основних статево-вікових груп. У господарствах з поглибленою спеціалізацією на виробництві якого-небудь одного виду продукції відсутні деякі статево-вікові групи, тобто в них незакінчений оборот стада. Більшість господарств нашої країни має закінчений оборот з внутрішньогосподарської спеціалізацією виробництва, і для них дуже важлива підтримка або створення стада з оптимальною структурою. У господарствах молочного напряму продуктивності в стаді має бути не менше 50-60% корів. Для визначення розміру ферми в кожному конкретному випадку розробляються техніко-економічні обгрунтування з урахуванням, в першу чергу, можливостей для організації гарантованої кормової бази.

Скотарство - одна з найважливіших галузей тваринництва - дає практично все молоко, близько 50% м'яса, виробленого в країні, та іншу цінну і необхідну народному господарству продукцію. Нова технологія виробництва молока на промисловій основі, яка характеризується дворазовим машинним доїнням, груповим утриманням та годівлею тварин, пред'являє жорсткі вимоги до маточного поголів'я - основного засобу виробництва в галузі. Це викликає необхідність впровадження такої системи відтворення маточного стада, яка сприяла б швидкому створенню нового типу високопродуктивних тварин, пристосованих до експлуатації в умовах промислових ферм і комплексів.

Тільки за умови раціональної організації відтворення стада може бути забезпечений належний рівень ефективності ведення галузі і використання коштів, що спрямовуються на реконструкцію та будівництво молочних ферм і комплексів.

Важливість проблеми викликала необхідність узагальнення новітніх наукових даних і передового досвіду з основних питань відтворення маточного стада - оцінки та відбору тварин в умовах промислової технології виробництва молока, ефективності різних темпів щорічного оновлення маточного поголів'я, спрямованому вирощуванню ремонтного молодняку, вдосконалення організаційних методів підвищення відтворювальної здатності корів.

Однією з головних завдань сучасного молочного скотарства є підвищення репродуктивної функції маточного поголів'я та отримання фізіологічно зрілого приплоду. У стадах з високою молочною продуктивністю більш значущими залишаються питання вдосконалення профілактики патології вагітності, пологів та післяпологового періоду. Останнім часом велике значення набуває використання нових високоефективних джерел вітамінно-мікроелементних добавок з метою підвищення резистентності організму, збільшення продуктивності та підвищення якості отримуваної продукції від тварин.