Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заклади розміщення.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
291.33 Кб
Скачать

3. Вимоги до закладів розміщення

Незалежно від категорії усі готелі повинні задовольняти наступні вихідні (сукупні) вимоги:

1. Готель будь-якої категорії повинен мати зручні під'їзні колії з необхідними дорожніми знаками, упоряджену й освітлену територію, майданчик з твердим покриттям для короткочасного паркування та маневрування автотранспорту (у т.ч. автобусів), вивіску з назвою підприємства і вказівкою його категорії, при наявності окремого входу в ресторан – вивіску з його назвою. Готель, що займає частину будинку, повинен мати окремий вхід.

2. Архітектурно-планувальні та будівельні елементи готелю і використовуване технічне устаткування повинні відповідати будівельним нормам і правилам.

3. Готель повинен розташовуватися в сприятливих екологічних умовах.

4. При проживанні в готелі повинні бути забезпечені безпека життя, здоров'я туристів і збереження їхнього майна. У будинку повинні бути аварійні виходи, сходи, добре помітні інформаційні вказівники, що забезпечують вільну орієнтацію гостей як у звичайній, так і в надзвичайній ситуації.

5. Готель повинен бути обладнаний системами протипожежного захисту, повідомлення та засобами захисту від пожежі, передбаченими Правилами пожежної безпеки для житлових будинків, готелів.

6. У готелі повинні дотримуватися санітарно-гігієнічні норми і правила, встановлені органами санітарно-епідеміологічного нагляду, зокрема чистоти приміщень, стану сантехнічного устаткування, видалення відходів й ефективного захисту від комах і гризунів.

7. Все електричне, газове, водопровідне та каналізаційне устаткування повинно бути встановлене й експлуатуватися відповідно до "Правил технічної експлуатації готелів і їхнього устаткування".

8. Готель повинен бути оснащений інженерними системами й устаткуванням, що забезпечує:

  • гаряче і холодне водопостачання (цілодобово); у районах з перебоями у водопостачанні необхідно мати ємкості для мінімального запасу води не менш ніж на добу;

  • каналізацію;

  • опалення, що підтримує температуру не нижчу 18,5°С в житлових і громадських приміщеннях;

  • вентиляцію (природну чи примусову), що забезпечує нормальну циркуляцію повітря і не допускає проникнення сторонніх запахів у номери та громадські приміщення;

  • радіомовлення і телебачення (підводка в усі номери);

  • телефонний зв'язок;

  • освітлення в номерах: природне (не менш одного вікна), штучне, що забезпечує освітленість при лампах накалювання – 100 лк; при люмінесцентних – 200 лк; у коридорах цілодобове природне чи штучне освітлення.

9. При проектуванні нових і реконструюванні старих готелів (мотелів) необхідно передбачати умови для прийому й обслуговування інвалідів, які користуються кріслами на колесах.

При виконанні перерахованих вище вимог готель може взяти участь у його сертифікації для присвоєння йому певної категорії (зірки). Вимоги до кожної категорії є додатковими до зазначеного вище.

Загальні вимоги до якості устаткування та оснащення готелів різних категорій:

Готелі категорії одна зірка: можуть бути побудовані з недорогих будівельних матеріалів, мати устаткування та меблі, випущені серійно, але усі меблі та електроприлади мають бути справні, функційні. постільна білизна та рушники - якісні, без пошкоджень. Санвузли мають бути оснащені справним устаткуванням, стіни і підлога покриті водонепроникним матеріалом.

Готелі категорії дві зірки: усе устаткування готелю може бути недороге, але справне, функційне, у доброму технічному стані. Постільна білизна має бути якісна, без пошкоджень, не зношена, з натуральних або натурально-штучних тканин (однотонна або з малюнком, біла або кольорова, картата або в смужку). Оснащення санвузлів мас виглядати естетично, стіни і підлога покриті водонепроникним матеріалом і зроблені якісно, без видимих недоліків.

Готелі категорії три зірки: будинок готелю має органічно вписуватися в архітектурний ансамбль вулиці (площі), головний фасад будинку - відповідати певному архітектурному стилю. Якщо будинок побудовано за невдалим проектом і він має невиразний фасад, необхідно застосувати широкий спектр сучасних будівельних технологій і матеріалів, які дадуть змогу зробити зовнішній вигляд привабливим.

Меблі та оснащення можуть бути з матеріалів середньої вартості, але добре оформлені, відповідати єдиному стилю; усе устаткування - у доброму технічному стані, має створювати затишок.

Номери та громадські приміщення прикрашаються декоративними елементами, картинами або іншими художніми творами.

Постільна білизна з натуральних тканин, незношена (однотонна або з малюнком, біла або кольорова, картата або в смужку).

Санвузли мають бути оснащені якісним устаткуванням середньої вартості, стіни і підлога покриті водонепроникним матеріалом, зроблені без недоліків.

Готелі категорії чотири зірки: будинок готелю має органічно вписуватися в архітектурний ансамбль вулиці (площі). Усі фасади будинку мають відповідати певному, чітко вираженому архітектурному стилю; у випадку реконструкції будинку, який є історико-архітектурною пам'яткою, потрібно зберегти початковий вигляд фасадів, фресок, вітражів.

Інтер’єр будинку має бути створений відповідно до єдиного дизайн-проекту, стіни прикрашені художніми творами, які гармонують з інтер’єром.

Будівельні матеріали, меблі та устаткування громадських приміщень і номерів мають бути з дорогих матеріалів, комфортні та у дуже доброму технічному стані. У всіх приміщеннях мають бути килими або килимові покриви відповідної якості.

Постільна білизна - з тонкотканих натуральних тканин, біла або кольорова.

Санвузли - оснащені якісним дорогим устаткуванням у відмінному стані, стіни і підлога покриті водонепроникним матеріалом не менше ніж на дві третини поверхні за висотою.

Готелі категорії п'ять зірок, вимоги до будинку такі самі як до готелів категорії чотири зірки. Винятковий дизайн інтер'єру Номери, холи, вестибюлі прикрашені авторськими роботами: карі тинами, декоративними прикрасами, керамікою, гобеленами тощо. Предмети інтер'єру і оформлення мають створювати респектабельну атмосферу готелю.

Загальне устаткування, устаткування громадських приміщень, кімнат та санвузлів, меблі та килими - з найдорожчих матеріалів, мають власні неповторні особливості, у бездоганному стані. Посуд та столові прибори - одного стилю, гарнітурні.

Постільна білизна - з тонкотканих натуральних тканин з вишитою або витканою емблемою готелю.

Опорними пунктами визначення кращого готелю є такі дані про заклад розмішений:

  • паспорт (назва; юридична адреса; телефон; телефакс; керівник; кількість зірок (ким сертифікований) або категорійність: кількість ліжко-місць; наявність системи бронювання);

  • історія (рік заснування; назва під час заснування; функції, які виконувала споруда до часу виникнення готелю; видатні особи, які відвідували цей заклад);

  • екологія та естетика (площа території та її благоустрій; архітектура готелю; розташування готелю відносно історичної частини міста, музеїв, ділового центру, рекреаційної зони, клубів відпочинку, закладів культури; відстань до аеропорту, залізниці, автовокзалу, порту, пляжів);

  • клієнти (наявність відгуків; умови безпеки клієнтів та їх майна; ціна номера (сезон – несезон), ціна сніданку чи обіду в готелі);

  • інфраструктура (транспортне сполучення; сфера обслуговування та сервіс: ресторан, бар, магазин, пункт обміну валют, газетний кіоск, перукарня, сауна, пральня дискотека, майданчики для спорту, зали для спорту, басейн, бібліотека, більярдна, екскурсійно-туристичне бюро; у номері: кондиціонер, холодильник, телевізор, телефон, відео, душ, ванна, умивальник, вид з номера, кімнати відпочинку, пожежна безпека, медпункт, ліфт, охорона готелю);

  • показники (географія, структура, динаміка чисельності туристів; завантаженість (річна, сезонна, місячна); амортизаційні відрахування; збитковість чи прибутковість готелю);

реклама (рекламно-інформаційне забезпечення (буклети, проспекти, рекламні листки готелю); зовнішня та внутрішня реклами);

внутрішні та зовнішні зв'язки (партнерські зв’язки з готелями близького та далекого зарубіжжя; методична, наставницька діяльність співробітників готелю);

  • перспективи розвитку (реконструкція; нагороди).