Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП Основи підприємництва.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
875.52 Кб
Скачать

Тема 8. Психологія та етика підприємництва

Мотивація підприємницької діяльності. Механізм прийняття рішення про початок підприємницької діяльності: внутрішні (здібності, риси характеру, сформовані мотиви) та зовнішні (умови, оточення) фактори. Характерні мотиви до підприємницької діяльності: прагнення реалізувати свої винаходи (ідеї), незадоволення своїм соціальним та матеріальним становищем, бажання визначитися, задовольнити свою здорову честолюбність, прагнення до лідерства. Фактори успіху та причини невдач.

Соціально-психологічні вимоги до сучасного підприємця. Особистістні якості підприємця.

Основні типи ділової активності: американський та японський типи підприємця їх особливості. Формування українського типу ділової людини (умови, особливості, негативні та позитивні риси).

Культура підприємництва та її складові, ділова етика та менеджмент. Сутність ділової етики та етичні норми бізнесу. Основні складові ділової етики. Види взаємовідносин у підприємницькій діяльності та їх характеристика. Роль менеджменту, стилі управління.

Форми спілкування. Основні етичні напрямки підприємництва: концепція утилітаризму; етика обов’язку; етика справедливості.

Вимоги до зовнішнього вигляду ділової людини.

Психологія та етика керівника. Організація управлінської роботи та забезпечення ефективності діяльності фірми. Дейл Карнегі «Про основи спілкування з людьми».

Тема 9. Державна підтримка та сприяння розвитку підприємництва

Правові основи і державне регулювання підприємництва. Необхідність державного регулювання підприємництва. Державно-правовий механізм регулювання підприємництва. Концепція державної регуляторної політики.

Сутність та цілі державної підприємницької політики. Методи державного регулювання підприємництва: фіскальні, монетарні та цінові. Функції держави щодо підтримки підприємництва. Державна підтримка і регулювання підприємництва. Пряме та непряме регулювання підприємництва.

Передумови та механізми державного регулювання підприємництва. Негативні та позитивні умови. Формування та підтримка конкурентного середовища. Державна політика в сфері обмеження монополізму. Демонополізація економіки України. Створення сприятливого інвестиційно-інноваційного клімату. Амортизаційна політика та політика прискореної амортизації.

Сприяння розвитку державного сектора.

Сприяння розвитку малого підприємництва.

Заохочення іноземних інвестицій.

Сприяння розвитку ринкової та соціальної інфраструктури

Державна фінансово-кредитна підтримка підприємництва.

Індикативне планування.

Інститут банкрутства суб’єкта підприємництва.

Ліцензування, патентування та квотування у господарській діяльності. Стандартизація та сертифікація.

Дерегулювання підприємництва.

Державні та регіональні програми сприяння підприємництву.

Особливості державної підтримки підприємництва в аграрному секторі економіки. Державні програми регулювання аграрного ринку. Програми мінімальних цін. Програми підтримки стабільних цін і виробничих явищ. Головні напрями державної аграрної політики в Україні.

Регулювання міжнароднї підприємницької діяльності.