Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
contr_mizhn_pravo.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
233.98 Кб
Скачать

Типові приклади завдань практичного характеру

Проаналізувати :

  • Прецеденти, які видаються кожній групі на кожну тему

Вирішити типові задачі, які видаються кожній групі на кодну тему

Скласти таблиці:

Порядку відрахування територіального моря

Порівняльної характеристики матеріальної та політичної відповідальності

Порівняння джерел міжнародного публічного права та міжнародного приватного права

Приклади типових задач

  1. В 1948 р. в Єрусалимі ізраїльськими екстремістами було вбито шведського графа Бернадотта, посередника ООН між Ізраїлем та арабськими країнами. ООН вимагала від держави Ізраїль відшкодування шкоди. Генеральна Асамблея ООН звернулась до МС ООН за консультативним висновком: чи має право міжнародна організація при спричиненні шкоди службовцю ООН вимагати компенсації шкоди від відповідальної за це держави? Яку відповідь, на Вашу думку, мав дати МС ООН? Аргументуйте відповідь.

  1. В червні 1997 р. делегати парламенту Чечні вручили керівництву литовського сейму звернення президента Чечні з проханням визнати незалежність Чеченської республіки. Аналогічні звернення були направлені до парламентів Естонії та Латвії. МЗС Росії попередив ці республіки про „негативні наслідки” для двосторонніх відносин в разі позитивного рішення на звернення президента Чечні. Яке значення має визнання для нових держав? Чи були б порушені норми міжнародного права в разі визнання Литвою, Латвією та Естонією незалежності Чеченської республіки? Відповідь аргументуйте.

  1. В 1951 р. МС ООН розглядав англо-норвезький спір про рибальство. Англія стверджувала, що правило, за яким Норвегія відраховує вихідні лінії територіального моря не є загальновизнаною нормою міжнародного права. Норвегія наполягала на тому, що вона завжди заперечувала інші способи і інші держави, в тому числі і Англія не оспорювали цього. Чи може явно виражена, послідовна незгода певної держави зашкодити виникненню звичаєвої норми міжнародного права? Чи буде така норма застосовуватись відносно такої держави? Відповідь аргументуйте.

  2. Португалія мала два анклави на території Індії. Уряд Індії прийняв рішення припинити до них доступ Португалії. Португалія відстоювала своє право на прохід тим, що це право проходу через територію Індії склалось як локальний звичай, з яким мовчазно погоджувалась Великобританія, а пізніше й Індія в порядку правонаступництва після здобуття незалежності. Індія заперечувала, наполягаючи на тому, що для виникнення локального звичаю необхідна практика більше ніж двох держав. А як вважаєте Ви? Відповідь аргументуйте.

  1. Держава А здійснила повітряну атаку по об’єктах, що знаходились на території держави Б. Кваліфікуючи дії держави А як агресію і скориставшись правом на самооборону, держава Б знищила авіабазу на території держави А. Визначте правомірність дій держав відповідно до принципу незастосування сили та погрози силою.

  1. В 1983 р. лідерами турецької громади Кіпру було проголошено Турецьку Республіку Північного Кіпру. Туреччина визнала створену державу. Рада Безпеки ООН в резолюції заявила, що рішення про створення кіпрської турецької держави є неправомірним і закликала не визнавати його. Обґрунтуйте рішення Ради Безпеки ООН. Як співвідноситься це рішення з принципом самовизначення народів?

  1. Військові сили держави А. вторглись на територію держави Б. При нанесенні бомбових ударів по об’єктах держави Б. держава А. використовувала авіабази держави В. Вони були надані на прохання держави А. Держава Б. кваліфікувала дії держави В. та А. як агресію і звернулась до Ради Безпеки ООН з вимогою застосувати санкції до цих держав. Держава В. заявила, що питання про санкції щодо неї неправомірне, оскільки її військові сили у військових операціях проти держави Б. участі не брали. Дайте правову оцінку діям держав А та В. Чи порушують ці дії принципи міжнародного права? Відповідь аргументуйте.

  1. США вторглись на територію Ірану з метою звільнення заручників. Цей військовий напад всупереч ст.51 Статуту ООН не було відповіддю на напад на США. США спробували виправдати свої дії і в зверненні до Ради Безпеки ООН вказали: „..відповідно до ст.51, здійснюючи невід’ємне право на самооборону з метою звільнення американських громадян, що є жертвами озброєного нападу на наше посольство…” Чи є самооборона одним з елементів системи міжнародно-правових санкцій. Чи правомірними, на Ваш погляд, є дії США. Відповідь аргументуйте.

  1. Військові кораблі КНДР, застосувавши силу, затримали в своїх територіальних водах розвідувальний корабель США. Чи правомірними є дії КНДР? Чи є в даному випадку застосування сили необхідною обороною? Обґрунтуйте відповідь нормами Статуту ООН та Конвенції ООН з морського права.

  1. Австралія та Нова Зеландія подали позов до МС ООН на дії Франції, яка здійснила випробування ядерної зброї в атмосфері в південній частині Тихого океану. Позивачі посилались на такі обставини: існує Московський договір 1963 р. по заборону випродувань ядерної зброї в атмосфері , в космічному просторі та під водою, учасниками якого є близько 100 держав. З питань ядерних випробувань прийнято ряд резолюцій ГА ООН. Все це свідчить про загальновизнаний характер Договору, попри те, що деякі держави не є його учасниками. Позивачі вимагали визнати дії Франції протиправними. Франція заперечувала, мотивуючи це тим, що вона не приєдналась до договору. Чи поширюються зобов’язання за міжнародним договором на держави, які не є його учасниками? Чи поширюються зобов’язання по даному договору на Францію?

  1. Між державами А та Б виник спір щодо застосування договору про співробітництво в сфері охорони навколишнього середовища. В ньому йдеться, що спори про тлумачення та застосування договору будуть передаватися до МС ООН. Договір набув чинності без будь-яких застережень. Чи може МС ООН прийняти спір до розгляду, якщо він переданий до суду тільки державою А.? Держава Б. не надала згоди на передання спору до МС ООН. Вона вважає, що найкращим способом вирішення суперечностей буде створення арбітражного органу. Відповідь обґрунтуйте.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]