Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LEK 6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
54.78 Кб
Скачать

Розділ 6. Управління інноваційним розвитком підприємства

6.1. Інноваційна стратегія фірми і менеджмент інновацій. Їх суть і взаємозв’язок з загальною стратегією розвитку.

6.2. Етапи розробки інноваційної стратегії і оцінка ефективних можливостей підприємства.

6.3. Вибір стратегічних програм і проектів, процес впровадження інноваційних стратегій.

6.4. Організація управління інноваційною діяльністю.

6.1. Інноваційна стратегія фірми і менеджмент інновацій. Їх суть і взаємозв’язок з загальною стратегією розвитку

Стратегія фірми – це генеральна лінія фірми, спрямована на виконання головних завдань на довгий (тривалий) період з метою зміцнення своєї життєздатності і економічної потужності по відношенню до конкурентів. Вона (стратегія) визначає загальний шлях розвитку фірми і методи його досягнення.

Стратегія фірми випливає із основних цілей, які стоять перед суспільством, суть яких викладена при вивченні теми №1, а також із положень Господарського кодексу України, що стосуються умов здійснення підприємницької діяльності.

В Господарському кодексі України в статті 62 записано:

Підприємство – самостійний суб’єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб’єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому цим Кодексом та іншими законами”.

У Господарському кодексі України, в статті 42, визначаючи суть підприємницької діяльності, вказано:

Підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку”.

Але стратегія, як уже сказано вище, не тільки завдання, але і загальний шлях розвитку і методи його досягнення. Ця проблема ускладнюється в умовах ринкових економічних відносин і одночасно набирає більшої вагомості.

Одним із основних шляхів досягнення головних цілей як народного господарства в цілому, так і окремого підприємства в умовах ринкової економіки є інноваційна стратегія фірми і менеджмент інновацій.

Інноваційна стратегія фірми містить у собі прийняття рішень відносно спрямованості наукових досліджень та конструкторських розробок, використання здобутих результатів і фінансування з метою досягнення поставлених стратегічних економічних цілей на перспективу.

Як загальна стратегія, так і інноваційна стратегія фірми в умовах конкуренції повинна не тільки забезпечити досягнення поставлених цілей, але досягнути їх з кращими результатами, інакше фірма не витримає конкурентної боротьби за ринок збуту своєї продукції тощо.

Успіх на цьому шляху залежить від механізму поєднання розвитку наукової ідеї, її розробки, упровадження результату та споживання.

На умови і зміст формування інноваційної стратегії фірми впливають:

  • позиція керівництва щодо інновацій (нововведень);

  • система управління інноваціями;

  • сфера фундаментальних і прикладних досліджень;

  • оцінка результатів;

  • відкриття;

  • патенти;

  • інвестиції;

  • інноваційний потенціал фірми

За своєю суттю стратегія є набором правил для прийняття рішень, якими фірма керується у своїй діяльності, в тому числі в її основній складовій – інноваційній діяльності. Всі ці правила можна об’єднати в чотири групи:

1. Правила, які використовуються для оцінки діяльності

фірми тепер та в майбутньому.

2 Правила, за якими складаються стосунки фірми з її оточенням Вони визначають, які види продукції та технології фірма розроблятиме і яким способом досягатиме переваг над конкурентами.

3. Правила, згідно з якими установлюються відносини та процедура всередині фірми.;

4. Правила, з якими фірма проводить оперативну роботу.

З вибором стратегії пов’язане укладання планів проведення досліджень і розробок, а також інших форм інноваційної діяльності.

Стратегічне планування ґрунтується на зборі і аналізі даних, які характеризують підприємство і сферу його оточення структурну схему інноваційного менеджменту.

Таким чином, мета інноваційної стратегії і менеджменту інновацій випливає із мети загальної стратегії підприємства і одночасно впливає на її зміст і сприяє її досягненню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]