Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФГД_ТЕМА_1_2_Л_НАШ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
148.48 Кб
Скачать

Основна частина

1. Законодавчо-нормативна база фінансового забезпечення військової частини

Законодавчо-правова база, як елемент фінансового забезпечення - це

дотримання вимог законів України, постанов Верховної Ради України, указів і директив Президента України, постанов і розпоряджень Кабінету Міністрів України, наказів та директив Міністра оборони України, його заступників, командувачів оперативними командуваннями, вказівок і роз’яснень відповідних департаментів Міністерства оборони України, забезпечувальних фінансових органів, а також наказів і розпоряджень командира військової частини з питань організації та ведення фінансового господарства.

Вся фінансово-господарська діяльність військової частини основана на суворому виконанні вимог керівних документів, які її регламентують. Таким чином, одним з найперших обов’язків начальника фінансово-економічної служби військової частини є дотримання в своїй роботі вимог законів України, постанов Верховної Ради України, указів і директив Президента України, постанов і розпоряджень Кабінету Міністрів України, наказів та директив Міністра оборони України, його заступників, командувачів оперативними командуваннями, вказівок і роз’яснень відповідних департаментів Міністерства оборони України, забезпечувальних фінансових органів, а також наказів і розпоряджень командира військової частини з питань організації та ведення фінансового господарства.

Успішне вирішення питань фінансово-господарської діяльності військ вимагає твердого знання і правильного застосування вищевказаних нормативних документів. На практиці, як правило, більшість законів України, постанов Верховної Ради України, указів і директив Президента України, постанов і розпоряджень Кабінету Міністрів України дублюються відповідними наказами та директивами Міністра оборони України і доповнюються вказівками і роз’ясненнями Департаменту фінансів МО України. Начальник фінансово-економічної служби військової частини для забезпечення частини керівними документами повинен своєчасно витребувати необхідні накази, вказівки та директиви з питань фінансово-господарської діяльності, контролювати їх надходження та вносити до них зміни в необхідних випадках.

До військового законодавства відносяться також видані в Міністерстві оборони України відповідно до вимог діючого законодавства статути, накази, настанови, положення, керівництва, а щодо фінансово-економічних питань – вказівки Департаменту фінансів МО України.

Отримані нетаємні накази і вказівки обліковуються в “Книзі обліку бланків суворого обліку та керівних документів по фінансово-економічній службі” (форма №46). На кожний вид керівних документів в книзі відкривається окремий особовий рахунок. Наприклад, “Накази Міністра оборони”, “Збірники вказівок Департаменту фінансів Міністерства оборони України”.

Для забезпечення схоронності примірників наказів і вказівок в м’якій обкладинці вони брошуруються. Керівні документи, що вже відмінені, але термін зберігання яких ще не вийшов, комплектуються окремо від діючих. Товщина кожної підшивки повинна забезпечити зручне користування документами, що в ній знаходяться. При наявності більшої кількості керівних документів вони брошуруються окремо по видам.

Документи розміщуються в хронологічному порядку їх видання, скріплюються шнуром або тонким шпагатом в обкладинках з щільного картону. Кінці шнура повинні бути зав’язані не досить щільно, щоб при необхідності їх можна було розв’язати і вставити чи вийняти якийсь документ. На початку кожної підшивки повинен знаходитись опис.

Накази, директиви, інструкції, положення і інші керівні документи в твердих обкладинках не підшиваються, а зберігаються окремо. Керівні документи зберігаються протягом всього часу їх дії, та не менше трьох років з дня відміни.

Досить часто в своїй практичній діяльності начальник фінансово-економічної служби користується законами, інструкціями, положеннями, які не дублюються наказами Міністра оборони України. Наприклад, Інструкція про порядок перерахування, обліку і витрати страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань України, затверджується відповідною Постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань України, Інструкція щодо заповнення форм державної статистичної звітності про використання робочого часу - відповідним наказом Державного комітету статистики України тощо. Нормативні документи такого типу начальник фінансово-економічної служби військової частини самостійно відслідковує в періодичних друкованих виданнях, в електронних базах та в інших офіційних джерелах. Такі документи непотрібно реєструвати в “Книзі обліку бланків суворого обліку та керівних документів по фінансово-економічній службі” (форма  №46), а для зручності в роботі вони підшиваються в окремі папки за тематикою.

Слід зауважити, що забезпеченість нормативно-правовими актами військових формувань на всіх рівнях має визначальне значення. Але в процесі нормативно-правової регламентації фінансових відносин виникає багато питань, які мають бути вирішені в найкоротший термін.

Для правильної організації фінансового забезпечення важливою складовою є створення законодавчо-правової нормативної бази, яка є невід’ємним елементом фінансового забезпечення військ.

Забезпечувальні фінансові органи щодо забезпечення законодавчо-правового зобов’язані:

  • надавати командирам всіх ступенів допомогу в організації і правильному веденні фінансового господарства;

  • своєчасно забезпечувати їх керівними документами;

  • здійснювати контроль за виконанням вимог керівних документів при здійсненні фінансово-господарської діяльності;

  • давати роз’яснення з фінансових питань згідно із законами України, постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України, наказами і директивами Міністра оборони України та директивами Генерального штабу Збройних Сил України, а також вказівками Департаменту фінансів МО України.

В роботі фінансових органів всіх ступенів дуже важливим є дотримання всіх законодавчих нормативних документів, на основі яких здійснюється фінансово-господарська діяльність військ. Але це значно ускладнюється, якщо доведення наказів та директив не є систематичним та своєчасним та немає певного упорядкування та взаємозв’язку у всій керівній документації. Вирішуючи широке коло питань, начальник фінансового органу в будь-який момент повинен мати змогу швидко отримати точні та достовірні відомості: який наказ або директива регламентує те чи інше питання, про наявність у військах цих наказів і директив та змін і доповнень до них. Саме для забезпечення отримання цих даних і необхідно здійснювати постійну роботу з керівними документами по фінансово-економічній службі.

Ведення обліку керівних документів з фінансових питань, систематичне внесення до них змін та доповнень на практиці називають кодифікаційною роботою фінансово-економічної служби.

Начальник фінансового органу постійно повинен мати під рукою всі документи та нормативні акти, що є керівними в його діяльності; знати, де викладено ту чи іншу інформацію щодо певних питань; швидко знаходити, яке джерело чи керівний документ регулює це питання. В деяких випадках особовий склад фінансово-економічної служби може і не знати відповіді на те чи інше питання, але обов’язково повинен знати, де можна знайти відповідь на нього.

В зв’язку з тим, що у військах вирішується широке коло питань, які регулюються різними нормативними документами (не тільки військовими), фінансові органи мають бути ознайомлені з їх основними положеннями, кожне їх рішення повинно відповідати правилам, встановленим законодавством. Саме тому виникає питання своєчасного внесення змін в раніше видані документи, проведення систематизації та кодифікації всіх нових нормативних актів, що дасть підґрунтя для впевненої дії фінансово-економічної служби та підтримання високого рівня бойової підготовки військових формувань.

При здійсненні виплат грошового забезпечення військовослужбовцям, заробітної плати працівникам, при видачі підзвітних сум та здійсненні інших готівкових виплат з каси необхідно дотримуватись вимог до касової дисципліни, що встановлюються Національним банком України. Будь-які зміни цих положень повинні одразу ж відбиватися в керівних документах фінансово-економічної служби, тому що в іншому випадку військам доведеться сплачувати нарахування по штрафних санкціях.

Наприкінці минулого тисячоліття для посилення контролю за використанням бюджетних коштів держава перейшла на казначейське виконання Державного бюджету. В зв’язку з цим, було суттєво змінено організацію витребування та отримання коштів військами. Крім цього, в процесі переходу на нові принципи ведення розрахунків постійно відбуваються зміни в нормативних актах, що примушує фінансові органи більш ретельно проводити кодифікаційну роботу (з’явилось багато нових нормативних актів Державного казначейства, які регламентують порядок фінансування військ через органи Державного казначейства України).

Вагомого значення набуває проведення роботи з керівними документами під час розрахунків з працівниками. Сьогодні в правилах виплати заробітної плати, надання відпусток, нарахування компенсаційних виплат та, особливо, по відрахуванням податку на доходи з фізичних осіб, обов’язкових зборів до загальнодержавних фондів майже щомісячно відбуваються зміни. Неврахування змін окремого положення в керівному документі або невчасне повідомлення фінансово-економічної служби про здійснення змін (особливо при великій кількості працівників) може призвести до значних переплат чи недоплат.

Підкреслимо, що здійснення тих чи інших державних заходів в обов’язковому порядку буде відбиватись в нормативно-правових актах, що вимагатиме від фінансових органів безперервного пильнування за всіма змінами в законодавчій базі. Неврахування цих змін в діяльності може призвести до прийняття помилкових рішень, що, в свою чергу, призведе до нецільових витрат, переплат коштів. Крім того, досліджуючи роботу фінансових органів Збройних Сил України, необхідно відзначити певну специфіку ведення фінансового господарства в різних військових частинах та установах.

Висновок по першому питанню

З вищенаведеного можна зробити висновок, що існує нагальна потреба покращити роботу фінансових органів з керівними документами, особливо з переходом Збройних Сил України до ведення фінансового господарства на основі бухгалтерського обліку. Без кодифікації керівних документів по фінансово-економічній службі неможливо досягти своєчасного та цілеспрямованого забезпечення фінансовими ресурсами розвитку і реформування ЗС України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]