Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хрестоматія з Соціології Філос 2009.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
5.81 Mб
Скачать

Економічні мережі

Аналіз мереж стає особливо успішним із зростанням нашого розуміння економічних структур. На макрорівні за допомогою того аналізу було покладено початок розвитку складних теорій ринків і влади. Виходячи з теорії мереж, ринок в класичному розумінні є лімітуючим чинником: структурно — то мережа, що в ній кожний вузол (кожна дійова особа чи організація) має зв'язки з кожним іншим вузлом. Звичайно, це ідеалізація; майже неможливо, щоб кожний був потенційним покупцем або про­давцем стосовно іншого. Таким чином, аналіз мереж дає більш реалістичну картину того, як працюють ринки, показуючи, які зразки зв'язків реально існують. Це не означає, що процеси пропозиції і попиту не працюють, але натомість існують збалан­совані ціни, що очищають ринок, є здиференційована структура, в якій тільки деякі покупці або продавці складають ці ринкові відносини. Таким чином, ціни і прибутки є змінними, залежними саме від того, як структурується окрема мережа економічного обміну.

Така точка зору випливає з концепції ринкового поділу праці:

високооилачувана праця існує в замкнутій мережі, в той час, як відкриті мережі з інтенсивною ринковою конкуренцією знижують вартість праці. Ця модель була застосована мною до описання ролі освітніх мандатів при стратифікації професії!1 і Паркіном до обмежувальних стратегій., спрямованих донизу, і узурвуючих стратегія, спрямованих догори па ринках праці. Мерфі2 розвиває цс в повноцінну теорію соціального обмеження шляхом монополізації і заборони. Таким чином, Мсрфі будує загальну теорію стратифікації, що .може бути застосована не тільки до формування класів на засадах приватної власності, але й до обмежень, що грунтуються на політичних структурах (тину комуністичної партії в бюрократичних соціалістичних режимах), а також на культурних ознаках (уключаючи освіту, етнічне походження і стать). Усе цс в дійсності є варіації форми соціальних мереж.

Ми тепер зводимо докупи частин» теорії капіталізму, згідно з якою вирішальними є радше ці соціальні структури, ніж ринок сам по собі. Ця теорія повертає нас до маловідомої праці Вебера , в якій він аналізує динаміку капіталізму як боротьбу за реалізацію можливостей на ринку. Відповідно, динаміка капіталізму є про­цесом послідовних монополізувань, які розбудовуються, а також, урешті-решт, призводять до обопільної руйнації. Отож, моно­полізація землі як приватної власності була не тільки кроком до феодалізму аналогічно до монополізації прав обіймати державну посаду, — це також був крок до створення ринку, в якому земля (і .урядові синекури також) могли бути предметом торгівлі та підпорядковувались ринковим законам . Привласнення на одно­му рівні робить можливим утворення супсрорганізації, в якій укладанню угод надається перевага над інструментами привлас­нення; на ринках товарів чи землі можуть з'являтися ринки фінансів; ринки освітніх мандатів можуть утворюватись на грунті привласнення статусів в організаціях. Саме з цієї причини Браудель5 тлумачить капіталізм як розшарованість, як ринки різної екстенсивності, де більш масштабні ринки здатні впливати на ринки локальні. Наприкінці XX сторіччя з'являються ринки метафінансів як арена боротьби за управління корпоративними фінансами з відповідними засобами впливу. Це вкладається в загальну концепцію теорії конфлікту щодо нескінченного тво­рення нових структур конфлікту, які постають на попередніх.

Аналіз мереж має чіткий зв'язок тільки з декількома компо­нентами стратифікації в рамках ринків. На рівні бізнесових організацій було продемонстровано1, що прибуток надходить до тих, які позиційно переважають в управлінні своїх поста­чальників й споживачів. Уайт2 застосовує загальну теорію мереж ринків, згідно з якою капіталісти зорганізовуються в мережі співконтролюючих виробників, які займаються не стільки обміном, скільки стежать за успіхами один одного на ринку з метою знаходження неконкурентних ніш. Можна також додати, дотримуючись концепції Шумпетера3 щодо банків, цих "штаб-квартир капіталістичної системи", що фінансові організації здійснюють найважливіший контроль за структурами з метою максимізації неконкурентних ніш4. Таким чином, при страти­фікації капіталістів маємо декілька шарів: ті, які найбільше залежні від рівноважних цін відкритого ринку, і ті, які встановили нсконкурентні ніші і найвищі — приналежні до організацій фінансового сектора, які спрямовують потік інвестицій.

Картина капіталізму, що вимальовується, є, так би мовити, радше організаційною політикою мереж, ніж відкритим для конкуренції ринком. Проте залишається елемент конкуренції — цс одна із змінних, яку аналіз мереж найбільш точно вловлює. Але суттєва відміна полягає саме в кількості конкурентів і тим, які організаційні структури запобігають загальній конкуренції всіх з усіма. Є два різновиди зв'язків в економічних мережах:

мережі економічного обміну, де покупців зводять з продавцями і таким чином установлюються ціни в автономно примусовий спосіб, незалежно під бажань індивідів, і мережі інформаціїзгідно з моделлю Гаррісона Уайта стосовно взаємно контролюючих клік, чиї контакти спрямовані перш за псе па уникнення ситуацій конкуренції в матеріальному обміні. Не всі, звичайно, мають успіх в уникненні конкуренції і забезпеченні прибуткової ніші; умови конкуренції можуть зруйнувати нішу після деякого періоду захисту. Фінансовий ринок також, .як і ринок для мета ресурсів інвестиційного капіталу, має тенденцію уніфікувати різні ринки і вводити непряму конкуренцію навіть у захищені ніші. З цих причин маємо безперервну динаміку формування й руйнування обмежених зон в рамках економічної мережі.