Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.Форми організації навчання.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
236.54 Кб
Скачать

7.7. Колоквіум

Це організаційна форма навчання, в основі якої лежить бесіда викладача зі студентом по темах, винесеними на самостійне вивчення, або підсумкові бесіди по темах лекцій, прочитаних за курсом. Бесіди по темах прочитаних лекцій корисні в тому випадку, якщо вони сприяють установленню контактів у системі відносин "викладач - студенти». Такі бесіди корисні в тім плані, що вони розкріпачують у процесі вільного обміну думками по обговорюваних питаннях; допомагають осмисленню способу мислення й виклади наукової інформації, нових термінів, понятійного апарата. Такі бесіди дають можливість проконтролювати результативність самостійної роботи студентів, ступінь засвоєння вихідних і основних понять і питань досліджуваної дисципліни. Колоквіум доцільно проводити наприкінці першого місяця вивчення курсу.

Питання складаються з урахуванням лекційного матеріалу й тої обов'язкової літератури, з якої повинен ознайомитися студент у процесі самостійної роботи. Колоквіуми можна практикувати по окремих добутках видних педагогів, учених або по сучасних монографічних роботах.

Контрольні питання й завдання

1.Дайте визначення поняття «форма організації навчального процесу».

2.Назвіть форми організації навчання у вузі.

3.Охарактеризуйте специфіку лекції, семінарського й лабораторно-практичного занять. У чому їхня відмінність?

4.Які функції виконує вузівська лекція? Назвіть вимоги до неї.

5.Дайте характеристику різним типам семінарських і лабораторно-практичних занять. У чому відмінність семінару від лабораторного заняття?

6.Складіть план проведення колоквіуму по роботах В.А.Сухомлинського.

7.Складіть план роботи над лекцією, виділивши всі етапи її підготовки й проведення.