Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1 Основи ПР.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
76.29 Кб
Скачать

Корпоративна ідентичність Паблісіті

Брендинг Пропаганда Брендинг

Лобіювання Імідж Спонсорування

Корпоративний імідж

Особливістю діяльності по зв'язках з громадськістю є те, що її цілі пов'язані між собою у досить жорстку послідовність. Це означає, що перехід до наступної мети не може бути здійснений до тих пір, поки не досягнута попередня.

Первісною метою діяльності зі зв'язків з громадськістю, на думку Г. Даулінг, є формування корпоративної індивідуальності (корпоративної ідентичності). Під корпоративною індивідуальністю ми будемо розуміти сукупність візуальних, аудіальний, кінестичних ознак, за якими представники цільових аудиторій здатні ідентифікувати організацію. До таких ознак можуть відноситься найменування організації, логотип, рекламний слоган, фірмовий стиль, особливі якості продукту і т. д. Коротше кажучи, корпоративна індивідуальність допомагає людям знайти і впізнати організацію серед інших, подібних їй в умовах ринкового оточення. В умовах надлишку інформації про фірми і продукти на ринку виділення компанії, впізнавання її обличчя або бренду представляється як важливий елемент створення відомої, процвітаючої фірми. Для створення корпоративної індивідуальності застосовується широкий набір піар-інструментів, які дозволяють забезпечити неповторність і впізнавання організації в ринковому оточенні. Прикладами створення корпоративної індивідуальності можна вважати такі бренди, як «Кока-Кола», «Білайн», «Макдональдс», «Мерседес», «Жілетт» та ін.. У всіх цих випадках основні досягнення фірми залежали від доведення до споживача особливої індивідуальності бренду або компанії.

Другою основною метою діяльності по зв'язках з громадськістю можна вважати поширення інформації про об'єкт і створення популярності (пабліситі). Ідентифікація компанії може виявитися неефективною, якщо створена атрибутика виявиться непомітною для представників цільових аудиторій. Корпоративна індивідуальність тільки тоді може впливати на імідж організації або особистість, коли вона стане відомою споживачам інформаційних спільнот. Для вирішення цього завдання необхідно подолати поріг чутливості, тобто такий стан системи, при якому нижче визначених значень корпоративна індивідуальність стирається, забувається, не залишає слідів у свідомості людей. Вище порогу чутливості починається багаторазове зростання популярності, визнання і лояльності по відношенню до організації, особи або бренду. Досягнення мети поширення інформації та створення популярності досягається шляхом використання різних комунікаційних каналів (у тому числі і засобів масової комунікації).

Однією з основних цілей піар-діяльності можна вважати брендінг. Всупереч поширеній думці, не реклама, а діяльність зі зв'язків з громадськістю покликана створювати бренди й забезпечувати довгострокову купівельну перевагу по відношенню до певним торговим маркам.

Лобіювання можна вважати допоміжної метою діяльності зі зв'язків з громадськістю, яка полягає в цілеспрямованому впливі на представників законодавчих і адміністративних органів для просування інтересів фірм та реалізації їхніх можливостей.

Можна сказати, що всі перераховані цілі передують головному напрямку піар-діяльності – формування іміджу організації, соціальної групи, особистості або виду діяльності. Корпоративний імідж створюється у різних цільових аудиторій, і цей комбінований образ служить основою успішної діяльності організації.

Найбільш складною складовою роботи спеціаліста зі зв'язків з громадськістю слід вважати створення репутації фірми або особистості. Труднощі в реалізації цієї мети пов'язані зі складним утриманням репутації. Базуючись на корпоративному іміджі, репутація включає в себе такі ціннісні характеристики, як довіра до організації або брендів, надійність і почуття причетності, порядність, чесність, високий професіоналізм та ін.

6