Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 11.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
196.61 Кб
Скачать

4. Планування прибутку і розрахунок показників прибутковості підприємства.

Узагальнюючими фінансовими показниками діяльності підприємства є валовий і чистий прибуток. Планування прогнозування отримання прибутку підприємством необхідно для складання поточних і перспективних фінансових планів. На підприємствах можуть застосовуватися наступні методи планування прибутку від звичайної діяльності до оподаткування:

  • прямий;

  • економічний.

Прямий метод планування прибутку:

Прибуток розраховується по окремих видах продукції, яка виготовляється і реалізується:

Пр =

Пр – операційний прибуток від реалізації планового обсягу продукції;

Прi – прибуток від реалізації i-го виробу;

Ni – кількість виготовленого i-го виробу.

Прямий метод планування прибутку використовується на підприємствах масового і багатосерійного виробництва, де планові калькуляції складаються на початок планової роботи, а потім за даними таких калькуляцій розраховується прибуток на плановий період.

Економічний (аналітичний) метод використовується на підприємствах різних типів виробництва. Цей метод дає можливість визначити не тільки загальну суму прибутку, але і вплив, який здійснюють на неї окремі показники (обсягу виробництва і реалізації продукції, собівартості, рівня оптових цін і рентабельності продукції, асортименту і якості продукції). Розрахунок прибутку по цьому методу здійснюється окремо по порівняній продукції (продукції, яка виготовлялася минулого року) і по новій продукції.

Планування прибутку по порівняній продукції здійснюється в наступній послідовності:

  • визначається базовий рівень рентабельності по відношенню до собівартості реалізованої продукції звітного року;

  • розраховується прибуток від реалізації планового обсягу порівняної продукції при базовому рівні рентабельності;

  • визначається збільшення прибутку в плановому році за рахунок зниження собівартості унаслідок проведення організаційно-технічних заходів.

Прибуток від випуску (реалізації) незрівняної продукції розраховується методом прямого рахунку або з використанням показника середньої рентабельності продукції по підприємству.

Прибуток, отриманий від звичайної діяльності, яку отримує підприємство в плановому періоді, підлягає розподілу. У розподілі прибутку можна виділити два етапи:

  1. розподіл прибутку: на цьому етапі учасниками розподілу є держава і підприємство, пропорції розподілу складаються під впливом наступних показників: об'єктів і ставок оподаткування, порядку надання податкових пільг;

  2. розподіл і використання прибутку, який залишився у розпорядженні підприємства після здійснення платежів до бюджету: на цьому етапі можуть створюватися за рахунок прибутку цільові фонди: резервний, розвитку і удосконалення виробництва, соціальних потреб, заохочення.

Використання чистого прибутку (напрями і пропорції розподілу) визначаються самостійно кожним підприємством.

Абсолютна сума прибутку є важливим показником його прибутковості. На основі прибутку встановлюється рівень ефективності господарювання. При цьому використовують показник рентабельності.