Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика-магістри.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
161.28 Кб
Скачать

Науково-педагогічне стажування з фаху

Педагогічне стажування є невід’ємною частиною загального процесу підготовки фахівців з менеджменту зовнішньоекономічної діяльності.

Згідно з нормативними документами, магістрам надається право викладання у вищих навчальних закладах I – II рівнів акредитації.

Педагогічне стажування завершує психолого-педагогічну підготовку магістрів університету до викладацької діяльності. Воно має сприяти засвоєнню комунікативних, педагогічних, організаторських вмінь і навичок та закріпленню знань, набутих протягом вивчення дисципліни «Методика викладання у вищій школі. Вища школа і Болонський процес» та інших освітніх дисциплін.

Цей вид стажування передбачає:

  • вивчення діючих навчальних планів та програм дисциплін;

  • проведення аналізу основної та додаткової літератури, методичне забезпечення навчання;

  • вивчення системи планування роботи викладача на рік, семестр та окремого практичного та семінарського заняття.

Крім того в період стажування з наукової підготовки студент-магістрант повинен:

    • розробити (під керівництвом викладача університету) методичні вказівки до виконання практичного чи семінарського заняття з конкретної дисципліни і провести заняття в академічній групі (на рівні бакалавра);

    • підготувати наукову доповідь і виступити з нею на науковій студентській конференції в університеті або інших навчальних закладах чи наукових установах;

    • написати особисто або у співавторстві з керівником магістерської роботи наукову статтю і опублікувати її у науковому журналі або збірнику наукових праць;

    • отримати навички написання рецензій на навчальні посібники, автореферати кандидатських дисертацій, методичні вказівки, статті, а також підготовки анотацій до них тощо.

5. Підсумки виробничого і науково-педагогічного стажування студентів

Підсумком стажування з фаху і переддипломної практики є захист звіту.

Після закінчення терміну стажування, студенти звітують на кафедрі менеджменту зовнішньоекономічної діяльності про виконання його програми. Загальна форма такої звітності – подання письмового звіту з позитивною відміткою керівника від підприємства.

Студент складає звіт про стажування на основі зібраних та опрацьованих матеріалів, змісту щоденника та особистих спостережень. Звіт має відобразити всі аспекти діяльності студента на місцях виробничого і науково-педагогічного стажування. Його рекомендується структурувати за таким взірцевим планом:

Вступ.

1. Організаційно-економічна характеристика підприємства.

2. Аналіз зовнішньоекономічної діяльності.

3. Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності.

4. Міжнародний маркетинг.

5. Міжнародні кредитно-розрахункові та валютні операції.

6. Організація і техніка зовнішньоекономічних операцій.

7. Наукове і педагогічне стажування.

Висновки і пропозиції.

Додатки.

Зразок оформлення титульної сторінки звіту подано в додатку А. Крім того, подається щоденник стажування, де міститься відзив керівника від підприємства-бази стажування про виконання студентом програми практичної підготовки.

Письмовий звіт разом зі щоденником подається у встановлений термін (не пізніше трьох днів до закінчення стажування) керівникові практики від університету для перевірки, рецензування і допуску до захисту. Письмова рецензія керівника заноситься до щоденника практиканта.

Обсяг основної частини звіту може становити до 50 рукописних сторінок. Розділи і окремі питання звіту мають бути чітко визначені, викладені у логічній послідовності і конкретизовані. Таблиці, ілюстрований матеріал, додатки мають бути змістовними і оформленими відповідно до стандартів виконання письмових робіт у вищій школі.

Звіт може бути пред’явлений у комп’ютерному варіанті.

Текст необхідно оформляти, дотримуючись таких вимог: лівий берег – 20 мм, правий – 10 мм, верхній – 20 мм, нижній – 20 мм.

Текст звіту поділяють на розділи, підрозділи і пункти відповідно до структури програми стажування.

Нумерують сторінки, розділи, підрозділи, пункти, рисунки, таблиці, формули арабськими цифрами без знака «№». Таблиці та ілюстрований матеріал, які розміщені на окремих сторінках, включають до загальної нумерації сторінок безпосередньо після тексту, де вони згадаються вперше. Ілюстрації (графіки, діаграми тощо) позначають словом «Рис.» і нумерують послідовно в межах розділу. Посилання на ілюстрації вказують порядковим номером ілюстрації, наприклад, «Рис. 2.1».

Кожна таблиця повинна мати назву, яка пишеться над таблицею симетрично до тексту. Слово «Таблиця» та безпосередньо її назву починають з великої літери. У кожній таблиці заголовки граф мають починатися з великих літер, підзаголовки – з малих, якщо вони складають одне ціле.

Таблицю розміщують після першого згадування про неї у тексті. Таблицю з великою кількістю рядків можна перенести на іншу сторінку, при цьому не повторюючи назву, а вказуючи «Продовження табл.».

На всі таблиці мають бути посилання в тексті, при цьому слово «таблиця» пишуть скорочено, наприклад, «табл. 2.3». У повторних посиланнях по тексту на таблиці необхідно вказувати «див. табл. 2.3».

Оформлений за всіма зазначеними вимогами і прорецензований звіт зі стажування захищається перед комісією, призначеною завідувачем кафедри, протягом тижня після його закінчення, за результатами захисту звіту виставляється диференційований залік.

При визначенні рівня академічної успішності при отриманні диплома разом з іншими оцінками студента враховується і оцінка зі стажування з фаху.

Студент, який не виконав програму практики без поважних причин, відраховується з університету. В окремому випадку йому може бути надано право проходження практики повторно. Студент, який вдруге отримав негативну оцінку з практики в комісії, відраховується з вищого навчального закладу.

Інформація про перебіг виробничого і науково-педагогічного стажування з менеджменту зовнішньоекономічної діяльності та переддипломної практики, а також їх підсумки обговорюються на засіданні кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності, а її загальні підсумки підводяться на засідання вченої Ради факультету менеджменту.