Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции ТОКВ,ч.ІІІ № 27_634_21.01.09.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

Тканини в клітинку

На поверхні тканини видно клітинки квадратної, прямокутної форми, а також складніші геометричні фігури. Такий ефект виходить при одночасному використанні різних переплетень як уздовж тканини, так і упоперек. Виготовляються на верстатах з кареткою. Кромка частіше виробляється основним репсом і напіврепсом, а також полотняним переплетенням. Проборка – зведена.

Частіше всього це штучні вироби: пледи, ковдри, скатертини і т.ін.

При виборі базового переплетення враховують наступне правило: перша нитка другого переплетення повинна бути негативом останньої нитки першого переплетення, тому для ПЗР застосовується правило побудови переплетення в суміжну клітинку.

Якщо в якості бази використовувати основну і утокову саржі, то в цьому випадку ніяких змін в базовому переплетенні не проводиться. В I-ій чверті будується базова утокова саржа, в II-ій – методом негативу – основна саржа, в III -ій – негатив від 2-ої.

Х

саржа 1/3

Х

Х

Х

Х

саржа 3/1

Х

Х

Х

Спробуємо використовувати той же метод для сатину 5/2

Х

сатин 5/2

Х

Х

Х

Х

Х

атлас 5/3

Х

Х

Х

Х

В аналогічних клітинках рисунок переплетення не співпадає.

Для того, щоб не було збою в рисунку використовують емпіричний метод: на базовому переплетенні сатину знаходять дві поряд розташовані нитки, у яких одиночні основні перекриття знаходяться на однаковій відстані від меж рапорту. Друга нитка з цієї пари є початком нового рапорту.

Х

Х

Х

Х

Х

1

2

3

4

5

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х