Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_2_Ел_прилади.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
19.44 Mб
Скачать

Хід роботи.

Завдання 1. Ознайомтесь з будовою та технічними даними демонстраційного амперметра і вольтметра.

1. Перевірте комплектність приладів – наявність змінних шкал, шунтів до амперметра та додаткових опорів до вольтметра.

2. Прослідкуйте внутрішнє коло демонстраційного амперметра при використанні його в колах постійного струму, в колах змінного струму та в якості гальванометра. Якщо є можливість, скористайтесь екземпляром розкритого демонстраційного амперметра.

3. На шкалі гальванометра від демонстраційного амперметра знайдіть і запишіть значення опору гальванометра, ціну його поділки та обчисліть межу вимірювання гальванометра.

4. Прослідкуйте внутрішнє коло демонстраційного вольтметра при використанні його в колах постійного струму, в колах змінного струму та в якості гальванометра. Якщо є можливість, скористайтесь екземпляром розкритого демонстраційного вольтметра.

5. На шкалі гальванометра від демонстраційного вольтметра знайдіть і запишіть значення опору гальванометра, ціну його поділки та обчисліть межу вимірювання гальванометра.

Завдання 2. Використайте демонстраційні амперметр і вольтметр як гальванометри.

1. Підготуйте прилади для роботи в режимі гальванометра.

2. Використовуючи гальванометр від демонстраційного амперметра, продемонструйте:

а) фотострум від фотоелементу;

б) термострум від термостовпчика (чи термопари);

в) індукційний струм, що виникає в котушці на 220 В від універсального трансформатора під час руху в ній штабового магніту.

Фотоелемент, термостовпчик і котушка приєднуються безпосередньо до клем гальванометра. Фотоелемент освітлюється лампою розжарення; вона ж використовується для нагрівання термостовпчика.

3. Повторіть досліди, вказані в пунктах а), б), в), використовуючи гальванометр від демонстраційного вольтметра.

4. Встановіть, з яким приладом демонстрація більш ефективна, тобто який з приладів дає більше відхилення стрілки гальванометра.

5. Виконуючи демонстрації, відмічайте, скільки часу необхідно для їх виконання.

Завдання 3. Використайте демонстраційні амперметр і вольтметр в колі постійного струму.

1. Електричне коло в цьому завданні складається з джерела постійного струму (випрямляч ВС-6 чи ВС 4-12), споживача – лабораторного реостата (6 Ом, 2 А) чи демонстраційного магазину опорів (10 Ом, 0,5 А), демонстраційного амперметра, демонстраційного вольтметра і ключа. Електрична схема кола зображена на рис. 5.

2. Наближено розрахуйте максимальні значення сили струму і напруги при певному положенні реостату.

3. У відповідності з одержаними максимальними значеннями сили струму і напруги підготуйте демонстраційні амперметр і вольтметр для вимірювання в колі постійного струму з необхідними межами вимірювань.

4. Зберіть електричне коло, замкніть ключ і, змінюючи напругу джерела струму чи опір реостату, виміряйте декілька значень сили струму та напруги.

Завдання 4. Використайте демонстраційні амперметр і вольтметр в колі змінного струму.

1. Електричне коло в цьому завданні (див. рис. 6) складається з джерела змінної напруги – регулятора напруги РНШ, який живиться від мережі змінного струму з напругою 220 В, споживача – лампи розжарення EL1, розрахованої на напругу 220 В потужністю 100-150 Вт (або лабораторної електроплитки потужністю 300 Вт), демонстраційного амперметра PA1, демонстраційного вольтметра PV1 і ключа SA1.

2. Наближено розрахуйте при максимальній напрузі граничне значення сили струму.

3. У відповідності до максимальних значень сили струму та напруги підготуйте демонстраційні амперметр і вольтметр до роботи в колі змінного струму з необхідними межами вимірювань.

4. Зберіть електричне коло, замкніть ключ і, змінюючи значення напруги з допомогою РНШ, виміряйте декілька значень сили змінного струму і напруги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]