Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6_Movi_nac_menshin_druga_mova1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
200.7 Кб
Скачать

Діалогічне мовлення

Орієнтовний обсяг складеного учнями діалогу

(кількість реплік на кожного із співрозмовників)

Клас

Споріднені мови

Неспоріднені мови

1

3-4 репліки, враховуючи етикетні формули початку й кінця розмови

2-3 репліки, враховуючи етикетні формули початку й кінця розмови

2

3-4 репліки, не враховуючи етикетні формули початку й кінця розмови

3-4 репліки, враховуючи етикетні формули початку й кінця розмови

3

4-5 реплік без урахування етикетних формул початку й кінця розмови

3-4 репліки, не враховуючи етикетні формули початку й кінця розмови

4

5-6 реплік без урахування етикетних формул початку й кінця розмови

4-5 репліки, не враховуючи етикетні формули початку й кінця розмови

Критерії оцінювання діалогічного мовлення:

Рівень навчальних досягнень учнів

Бали

Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів

І

Початковий

1

Учень (учениця) може відповісти на запитання, спонукання співрозмовника, але не вміє побудувати репліку, щоб підтримати розмову; мова збіднена, припускається значної кількості лексичних і граматичних помилок.

2

Учень (учениця) може відповісти на репліку співрозмовника (повідомлення, запитання, спонукання), але не вміє побудувати репліку, щоб ініціювати чи підтримати розмову; виявляє інтерес до слів співрозмовника; мова збіднена, є лексичні й граматичні помилки.

3

Учень (учениця) може відповісти на репліку співрозмовника (повідомлення, запитання, спонукання), але не вміє побудувати репліку, щоб ініціювати чи підтримати розмову; дотримується правил поведінки в розмові, виявляє інтерес до слів співрозмовника; мова збіднена, є лексичні й граматичні помилки.

ІІ

Середній

4

Учень (учениця) може не лише відповісти на репліку співрозмовника, а й побудувати свою репліку для ініціювання (продовження) розмови (з опорою на допоміжні матеріали); дотримується правил поведінки в розмові; однак не вміє пояснити свою точку зору, у доборі слів, побудові речень припускається помилок, є відхилення від теми розмови.

5

Учень (учениця) може не лише відповісти на репліку співрозмовника, а й побудувати свою репліку для ініціювання (продовження) розмови (з опорою на допоміжні матеріали); дотримується правил поведінки в розмові; однак недостатньо добре пояснює свою точку зору, у доборі слів, побудові речень припускається помилок, є відхилення від теми розмови.

6

Учень (учениця) може не лише відповісти на репліку співрозмовника, а й побудувати свою репліку для ініціювання (продовження) розмови (самостійно); дотримується правил поведінки в розмові; однак недостатньо добре пояснює свою точку зору, у доборі слів, побудові речень припускається помилок; є відхилення від теми розмови.

ІІІ

Достатній

7

Учень (учениця) вміє ініціювати і підтримувати діалог, правильно добирає слова і будує речення, хоча й припускається окремих помилок; деякі репліки не пов’язані зі словами співрозмовника, не виявляє зацікавленого, прихильного ставлення до співрозмовника, не докладає зусиль для залучення його до активної участі у розмові; надто категорично висловлює свою точку зору.

8

Учень (учениця) вміє ініціювати і підтримувати діалог, правильно добирає слова і будує речення, хоча й припускається окремих помилок; є окремі відхилення від теми розмови, недостатньо виявляє зацікавлене, прихильне ставлення до співрозмовника, недостатньо докладає зусиль для залучення його до активної участі у розмові, надто категорично висловлює свою точку зору.

9

Учень (учениця) вміє ініціювати і підтримувати діалог, правильно добирає слова і будує речення, дотримується теми; але недостатньо виявляє зацікавлене, прихильне ставлення до співрозмовника, не докладає зусиль для залучення його до активної участі у розмові, вдається до окремих категоричних тверджень.

ІV

Високий

10

Учень (учениця) вміє ініціювати і підтримати діалог, висловити й пояснити свою точку зору без зайвої категоричності; виявляє вміння з цікавістю вислухати співрозмовника, але не вміє висловити схвальне ставлення до його слів або толерантно (у разі незгоди) відповісти на йому; залучити його до активної участі у розмові; припускається окремих мовних похибок.

11

Учень (учениця) вміє ініціювати і підтримати діалог, висловити й пояснити свою точку зору без зайвої категоричності; виявляє вміння з цікавістю вислухати співрозмовника, але недостатньо вміє висловити схвальне ставлення до його слів або толерантно (у разі незгоди) відповісти на йому, припускається окремих мовних похибок.

12

Учень (учениця) вміє ініціювати і підтримати діалог, висловити й пояснити свою точку зору без зайвої категоричності; виявляє вміння з цікавістю вислухати співрозмовника і висловити схвальне ставлення до його слів або толерантно (у разі незгоди) відповісти на йому, орієнтується на сильні сторони співрозмовника, виявляючи тим самим певний рівень сформованості демократичного стилю спілкування; припускається окремих мовних похибок.