Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Магістри практика нова.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
208.38 Кб
Скачать

1. Загальні положення

Науково – педагогічна виробнича практика магістрів - психологів спрямована на комплексне формування майбутнього спеціаліста даної галузі, здатного як до здійснення самостійного дослідження особистості, груп, їх діяльності та окремих психологічних явищ, так і до викладання відповідних навчальних дисциплін. Тому програма практики передбачає виконання магістрантами таких видів робіт.

1.Дослідницький аспект практики представлено у спеціальних завданнях , що стосуються навчального курсу « Психологія вищої школи». Вони передбачають самостійний вибір студентом методики дослідження особистості студента, студентської групи чи діяльності педагога, її практичне застосування , обробку та інтерпретацію результатів, їх обговорення з студентами, підведення підсумків , формулювання висновків та психолого – педагогічних рекомендацій. Таким чином, практика магістрантів забезпечує формування у них навичок організації цілісного дослідницького процесу від постановки проблеми вивчення психологічних явищ до завершального етапу, що стосується розробки розвивально – корекційних впливів на об’єкт дослідження. Важливим моментом виконання таких завдань є обговорення їх результатів як з іншими магістрантами, так і з викладачем, що сприяє формуванню здатності аргументувати власну дослідницьку позицію, здійснювати критичний аналіз дослідницьких здобутків інших та самоаналіз процесу вивчення психологічних аспектів навчання та виховання студентів у вищій школі..

2. Педагогічна частина практики передбачає підготовку студентів – магістрантів до викладання психологічних дисциплін як у вищих, так і у середніх спеціальних навчальних закладах . Передусім це стосується курсів загальної, вікової та педагогічної психології, соціальної психології та інших базових психологічних дисциплін. З метою оптимізації перебігу цієї частини магістерської практики студенти розподіляються для її проходження за різними факультетами, що, з одного боку, дозволяє магістрантам ознайомитися з специфікою різних студентських аудиторій, а з іншого – надає можливість забезпечити викладання магістрантами навчальних дисциплін у багатьох групах одночасно. Ця частина практики пов’язана з відвідуванням магістрами навчальних занять провідних викладачів кафедри, розробкою та проведенням циклу занять на різних факультетах університету. Студенти освоюють специфіку підготовки до лекційних, практичних та лабораторних занять із урахуванням особливостей факультету. Метою цієї частини практики є формування умінь студентів здійснювати комплексне методичне забезпечення викладання психологічних дисциплін ( складати конспект лекції., методичні розробки практичних та лабораторних занять, рецензії на відвідані заняття тощо). Особлива увага приділяється формуванню викладацької майстерності у ході безпосереднього проведення студентами навчальних занять. До цього аспекту практики відносяться також завдання з курсу « Педагогіка вищої школи» , які передбачають організацію виховної роботи як з студентами , так і з майбутніми абітурієнтами педагогічного вузу, що вимагає освоєння системи цілеспрямованих виховних впливів, розрахованих як на учнівську, так і на студентську аудиторію.

Поєднання вищевказаних видів робіт сприяє формуванню професійно – педагогічної спрямованості , педагогічних здібностей та цілісної особистості практичного психолога , викладача психологічних дисциплін.