Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оформлення РГ роботи-2011БЖД.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

Забруднення р. Інгулець

Унаслідок скидання надлишку зворотних вод гірничорудних підприємств Кривбасу здійснюється забруднення р. Інгулець елементами сольового складу. Річні обсяги скиду складають більш 10 млн м3.

Рівень забруднення води р. Інгулець у межах Херсонської області характеризується як високий, особливо в період скиду високомінералізованих шахтних вод та госпфекальних стоків Кривбасу. Це спричиняє негативний вплив на стан біоти і впливає на якість води р. Дніпро і води для зрошення. Середня мінералізація її за останні 20 років складає 0,6-3,6 г/л.

Незважаючи на розбавлення високомінералізованих вод р. Інгулець Дніпровською водою, якість води залишається низькою, особливо на початку поливного періоду. Природна відновлювальна функція річки вичерпана. Поливи водою підвищеної мінералізації призводять до осолонцювання ґрунтів та зниження урожайності сільськогосподарських культур. Підвищений вміст сульфатів, хлоридів, нітратів у підземних водах на території населених пунктів, по яких проходить р. Інгулець, не дає можливості використовувати підземну воду як питну. На сьогодні тільки у Великоолександрівському районі, по території якого проходить р. Інгулець, населення 13 населених пунктів користується привізною водою. Зменшилася також рибопродуктивність.

Розв’язання проблеми екологічного оздоровлення р. Інгулець на державному рівні розпочалося будівництвом у 80-х роках каналу Дніпро-Інгулець, уведеного в експлуатацію у 1988 році з потужністю 45 м/с, під час роботи якого передбачалася подача санітарних пропусків у розмірі 360 млн м3/ рік. Проте на даний час канал не працює в проектному режимі, тому практично не забезпечує підтримання нормального мінерального складу Інгулецьких вод.

Крім цього, ситуація з забрудненням Інгульця погіршується тим, що Білозерська виправна колонія № 105 здійснює прийом неочищених стічних вод від Дар’ївської виправної колонії № 10 на очисні споруди, які не забезпечують очистку і потребують реконструкції. Стічні води надходять в накопичувач, який знаходяться в аварійному стані і не відповідає вимогам екологічної безпеки. Ситуація небезпечна у санітарно-епідеміологічному відношенні, так як, неочищені стічні води подаються у накопичувач, розташований у басейна р. Інгулець, виконаний у земляному руслі, який знаходиться в аварійному стані (існує загроза прориву дамби та забруднення р. Інгулець інфікованими стічними водами). Описані природн і та техногенні загрози треба показати на карті області (формат карти А-4).

5.ПЕРША МЕДИЧНА ДОПОМОГА. У даному розділі стисло на 1-2 сторінки необхідно описати дії щодо долікарської допомоги згідно варіанту завдання.

У висновках і пропозиціях стисло підсумовують результати проведеного дослідження за темою. Стисло наводяться найбільш важливі теоретичні положення, які містять формулювання розв'язаної проблеми, дається оцінка ре­зультатів дослідження з точки зору їх відповідності теми роботи, а також формулюються і обґрунтовуються пропозиції щодо удосконалення заходів з охорони праці. Обсяг висновків і пропозицій не повинен перевищувати одну сторінку.

Додатки до розрахунково-графічної роботи мають містити інформаційні матеріали, що становлять базу аналітичних досліджень згідно з обраною темою, і розмішуються на останніх сторінках роботи. Крім того, у додатки доцільно включати допоміжний матеріал, потрібний для повноти сприяння роботи:

- проміжні математичні доведення, формули, розрахунки;

- таблиці допоміжних цифрових даних;

  • інструкції,

  • методики,

  • опис алгоритмів і програм вирішення задач на ПЕОМ,

  • ілюстрації допоміжного характеру.

Список використаних джерел інформації вимагає розміщення усіх використаних джерел у такій послідовності:

1. Укази Президента України.

2. Закони Верховної Ради України.

3. Постанови Кабінету Міністрів України.

4. Доповіді та виступи керівників держави.

5. Спеціальна література за темою роботи (за прізвищами авторів книг, брошур, статей, назвами збірників у алфавітному порядку).

6. Електронні джерела.

Список може містити від 5 до 15 джерел інформації з обов'язковим посиланням на них у тексті роботи.

Обсяг додатків та списку використаних джерел інформації не входять у загальний обсяг роботи. На останній сторінці розрахунково-графічної роботи студент повинен поставити свій підпис і дату завершення роботи.

Остаточно оформлена розрахунково-графічної робота у зброшурованому вигляді здається на кафедру екології та безпеки життєдіяльності для реєстрації, перевірки, рецензування і прийняття викладачем рішення щодо можливості допуску роботи до захисту.

Після реєстрації розрахунково-графічна робота передається викладачеві кафедри для попередньої перевірки та рецензування. У результаті перевірки роботи, науковий керівник складає рецензію (відгук) .

Робота не допускається до захисту, якщо:

- основні питання не розкриті, викладені фрагментарно;

- у тексті міститься велика кількість помилок, текст написаний недбало.

Якщо науковий керівник дає позитивну рецензію, робота допускається до захисту у строки, встановлені кафедрою.

У випадку коли розрахунково-графічної робота при попередній перевірці отримує оцінку "незадовільно", вона повертається студентові на доопрацювання відповідно до рецензії наукового керівника.

“Доопрацювання” не означає “повна зміна”. Тому доопрацьований варіант роботи не повинен бути наново написаним (надрукованим) варіантом. Всі доповнення і зміни до початкового варіанту роботи додаються на аркушах паперу формату А4 і розміщуються після додатків з відміткою параграфу, до якого вони належать. Після доопрацювання робота знову подається на кафедру для повторної перевірки.

Викладач може двічі повертати роботу на доопрацювання. Однак, втретє її перевіряє комісія, до складу якої входять три викладачі кафедри.