Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.94 Mб
Скачать

2.1 Navstar (Navigation Satellite Timing and Ranging)

Система Глобального Позиціонування GPS (Global Positioning System) є супутниковою і працює під керуванням Міністерства Оборони США, також відома у військових під кодовою назвою NAVSTAR (Navigation Satellite Timing and Ranging). Система є глобальною, всепогодною і забезпечує можливість одержання точних координат на протязі 24 години на добу.[3]

2.2 Історія створення системи gps navstar.

У 1973 році розпочалася розробка нової системи супутникової навігації, яка спочатку була військовим проектом. Розробка була ініційована Міністерством оборони США. Нова система дістала назву Navstar GPS. Перший тестовий супутник був виведений на орбіту 14 липня 1974 року. Впродовж п'яти наступних років відбулося тестування системи навігації.

22 лютого 1978 року був запущений перший супутник Navstar I першої групи супутників (Block I). Супутники першої групи були випущені компанією Rockwell International та запускалися з авіа повітряної бази Ванденберг з використанням ракет Атлас. Останній супутник Блоку I був запущений в жовтні 1985 року. Одинадцять супутників першої групи використовувалися для перевірки принципів роботи GPS і нині вже виведені з експлуатації.

Рис 1. Block I

У вересні 1983 року після інциденту з південнокорейським Боїнгом, який відхилився від курсу і був збитим винищувачем СРСР, було прийняте важливе рішення, що визначило майбутнє GPS. Президент США Рональд Рейган заявив, що після остаточного доопрацювання нова супутникова система навігації використовуватиметься і в цивільних цілях, наприклад, для цивільної авіації.

На зміну супутникам першої групи було запущено нове покоління супутників - Block II. До нього увійшло 9 нових космічних елементів системи . Перший супутник був запущений в лютому 1989, а останній виведений з експлуатації у березні 2007 року. У 1994 році супутникове угрупування було повністю укомплектоване та 17 липня 1995 року була зареєстрована повна готовність системи.

Рис 2. Block II та Block IIA

Супутники наступної серії Block IIR були розроблені компанією Lockheed Martin. Перший успішний запуск цих космічних апаратів за допомогою ракети-носія Дельта II відбувся 23 липня 1997 року. Нині виведено на орбіту 12 супутників цієї серії. Головними особливостями нового блоку є здатність до самостійного коригування помилок та можливість швидкого введення в експлуатацію.

Супутники серії II R - M здатні передавати нові типи сигналів : новий сигнал для військових цілей і стійкіший тип сигналу для цивільних цілей під назвою L2C. В серію II R - M повинно увійти 8 космічних апаратів. Останній запуск супутника II R - M - 19(M) відбувся 15 березня 2008 року.

Рис 3. Block IIR та Block IIR-М

В суботу 16 липня 2011 року з мису Канаверал була запущена ракета Delta IV,  яка вивела на орбіту супутник GPS IIF-2. GPS IIF-2 - другий з серії 12 супутників GPS IIF, які будує компанія Boeing. Перший супутник Block IIF був запущений 27 травня 2011.

Рис 4. Block IIF

1 травня 2000 року відбулася ще одно важлива подія - був відключений виборчий доступ (Selective Availability, або S/A). Завдяки спеціальному алгоритму раніше точність роботи GPS для цивільних користувачів штучно знижувалася. Президент США офіційно заявив, що тепер користувачі зможуть визначати свої координати в 10 разів точніше ніж раніше.