Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа НПНП ЕП Березин.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
164.35 Кб
Скачать

Ознайомлення з організацією і змістом наукової діяльності у пует та на кафедрі економіки підприємства

Метою цієї теми науково-педагогічної навчальної практики є поглиблення і закріплення знань студентів з питань організації наукової діяльності ПУЕТ і кафедри економіки підприємства, методичного та інформаційного забезпечення.

Практика з цієї теми передбачає вивчення організаційної структури наукових досліджень у ПУЕТ, кафедри економіки підприємства та результатів наукових досліджень студентів-практикантів при виконанні дипломних робіт.

Студент-практикант детально знайомиться з тематикою наукових досліджень кафедри економіки підприємства, програмами та методикою досліджень.

Завдання 1. Ознайомтесь зі структурою організаційної побудови науково-дослідної роботи ПУЕТ. Складіть її графічну схему.

Завдання 2. Ознайомтесь з переліком науково-дослідних тем, що виконується кафедрою економіки підприємства. Складіть таблицю, яка відображає назву теми, виконавців та керівника, замовника, кошторисну вартість, склад, очікувані результати.

Завдання 3. Визначте мету, основні завдання та зміст наукових досліджень кафедри економіки. Відобразіть участь студентів 3-5 курсів у наукових дослідженнях кафедри.

Завдання 4. Ознайомтесь з документальним оформленням результатів наукових досліджень та їх впровадженням у практичну діяльність.

Зміст науково-педагогічної навчальної практики та організація її проходження

Метою науково-педагогічної навчальної практики є поглиблення та закріплення знань студентів з питань організації і форм здійснення навчального процесу в умовах кредитно-модульною системи, його навчально-методичного забезпечення, формування вмінь і навичок підготовки та проведення різних видів занять, використання активних методів навчання.

Предметом науково-педагогічної навчальної практики є окрема дисципліна професійно-орієнтована циклу навчального плану, яка відповідає напряму наукових досліджень студента і узгоджується з темою його дипломної роботи.

Вибір конкретної навчальної дисципліни здійснюється студентом заздалегідь з урахуванням дисципліни, яку викладає науковий керівник дипломної роботи. Теми лекцій, семінарських та практичних занять студента-практиканта заносяться до його індивідуального плану.

Практикант під керівництвом наукового керівника самостійно розробляє план-проспект лекції на тему, пов’язану з однією з проблем наукового дослідження, передбаченого планом дипломної роботи. Студент розробляє наочно-методичне забезпечення цієї лекції, мультимедійну презентацію. Лекція може бути прочитана на певному курсі, в окремій академічній групі (згідно затвердженого графіку).

Вибір конкретної теми семінарського і практичного занять визначається практикантом за погодженням з науковим керівником. Визначається тип викладання: інформаційний, проблемно-орієнтовний; розробляються підходи до застосування проблемних ситуацій; формується фонд тестових завдань, кейсів.

Для проведення семінарських занять формуються проблеми, при вирішенні яких можливе застосування елементів дискусії, «рольових методик», методу «мозкового штурму», деталізуються додаткові питання, складається розгорнутий план проведення семінарського заняття.

Науково-педагогічна навчальна практика повинна бути максимально наближена до наукових проблем дипломної роботи магістра, що дозволяє частково апробувати результати досліджень уже під час практики.

Завдання 1. Підготуйте завершений конспект тексту лекції з обраної Вами проблеми, розробіть мультимедійну презентацію, продумайте насиченість ситуаційними прикладами. Прочитайте лекцію згідно затвердженого графіку для визначеної аудиторії (академічна група, магістерський семінар).

Завдання 2. Підготуйте розгорнутий план-проспект семінарського заняття на визначену з науковим керівником тему з обраної заздалегідь навчальної дисципліни. Визначте тип навчання та його мету. Проаналізуйте і підготуйте засоби активізації проведення семінару (елементи дискусії та «мозкового штурму», ігрові елементи та ін.). Проведіть тестування за рейтинговою програмою.

Завдання 3. Підготуйте розгорнутий план-проспект практичного завдання на визначену тему із затвердженої дисципліни. Підберіть найбільш типові для даної теми ситуаційні завдання, заздалегідь їх розв’яжіть та проаналізуйте. Визначте чітко мету завдання та обсяг завдань. Продумайте питання до аналізу кожної практичної ситуації, підкресліть її значення у формуванні професійних вмінь і навичок.

Завдання 4. Здійсніть самоаналіз проведених Вами видів занять. Виявіть, що Вам вдалося краще, а над якими дидактико-методичними проблемами ще необхідно більше працювати. Порівняйте результати самоаналізу проведених занять з результатами аналізу, проведеного науковим керівником та керівником практики від кафедри (Додатки В, Г, Д).