Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка лабораторна.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
4.58 Mб
Скачать

5.1 Пряма потенціометрія (йонометрія)

5.1.1 Вимірювання рН розчину лугу за допомогою Іонометру ев-74

Гальванічний елемент приладу складається з скляного індикаторного електрода і хлорид-срібного електрода порівняння. Перед початком визначення скляний електрод добу витримують в 0,1 М розчині HCl або в дистильований воді. Хлорид-срібний електрод, в свою чергу, витримують в насиченому розчині KCl.

Прилад попередньо відкалібрований за буферними розчинами з рН 4, рН 7, рН 10.

Матеріали та обладнання:

Іонометр ЕВ-74;

Хімічний стакан;

Аналізований розчин NaOH.

Порядок виконання аналізу:

1. Ввімкнути прилад в мережу і дати йому прогрітись протягом 30 хвилин.

2. Вийняти електроди з води і видалити залишок води фільтрувальним папером. Зміна розчину проводиться при натиснутій кнопці «t» (при цьому кнопка «-рХ» відтиснута).

3. Занурити електроди в стакан з аналізованим розчином.

4. При вимірюванні рН слід натискати кнопки «-рХ» для вибору діапазону вимірювання рН: (–1 19); (–1 4); (4 9); (9 14); (14 19). Стрілка на шкалі приладу вказує значення pH аналізованого розчину.

5. Після закінчення роботи промити електроди водою і занурити у склянку з дистильованою водою.

5.1.2 Вимірювання рН розчину лугу за допомогою вимірювача рН 3510 з попереднім калібруванням приладу

Гальванічний елемент приладу являє собою комбінований електрод, в якому одразу поєднується електрод порівняння і хлорид-срібний електрод, що пов’язані між собою електролітичним ключем. Глибина занурення такого електроду при визначення рН повинна бути такою, щоб електролітичний ключ знаходився в розчину (не менше 16 мм).

Між вимірами даний електрод необхідно тримати в 3 М розчині зберігання KCl в вертикальному положенні.

Матеріали та обладнання:

Іонометр 3510;

Буферний розчин рН=4,01 CertiPUR® (1.09475.0500), MERCK;

Буферний розчин рН=7,00 CertiPUR® (1.09475.0500), MERCK;

Буферний розчин рН=10,00 CertiPUR® (1.09475.0500), MERCK;

Хімічний стакан;

Аналізований розчин NaOH.

Порядок виконання аналізу:

Проведення калібрування приладу.

1. Ввімкнути прилад в мережу і обрати режим визначення рН. З електроду зняти захисний ковпачок, в якому знаходиться 3М розчин KCl. Електроди промити дистильованою водою і промокнути фільтрувальним папером.

2. В стакан налити перший буферний розчин з рН 4. Занурити в нього електрод і деякий час почекати для стабілізації показів. При вдалому виконання калібрування на дисплеї має висвітитись значення рН буферного розчину з урахуванням температурного коефіцієнту, що зазначений на упаковці буферного розчину.

В разі необхідності вірне значення рН для даного буферного розчину вводиться вручну і зберігається. Електроди слід щоразу промивати водою і промокати фільтрувальним папером.

3. Операції описані в пункті 2 повторюємо для буферних розчинів з рН 7 і рН 10.

Після вдалого проведення калібрування можна приступати до проведення визначення рН. Для цього електроди промиваються водою, витираються фільтрувальним папером і занурюються в аналізований розчин. Після стабілізації показів на дисплеї висвічується значення рН розчину, яке слід зареєструвати письмово в протоколі лабораторної роботи.

Після проведення визначення електрод треба промити водою і витерти фільтрувальним папером. На електрод одягається захисний ковпачок, в який попередньо наливається 3 М розчин KCl.