Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінари методичка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
757.76 Кб
Скачать

Задача 3.

Гр.Є., який є власником патенту на винахід пристрою, встановлення якого дозволяє мінімізувати шкідливі викиди продуктів згорання бензину у двигунах автомобілів, звернувся до кількох автомобільних компаній, але запропоновані йому умови були невигідними, і гр.Є. нікому не передав права на користування винаходом. Через деякий час корпорація „Д” звернулося до суду з вимогою про надання їй дозволу на використання винаходу і про примусове відчуження прав на винахід у гр.Є.

У судовому засіданні гр.Є. заявив, що його повністю не влаштовує сума гонорару. Він три роки тому пропонував корпорації свій винахід, але відмовилася від пропозиції, оскільки вважала, що гр.Є. завищує суму гонорару.

За яких умов допускається примусове відчуження прав на винахід? Проаналізуйте Закон України “Про охорону прав на винаходи і корисні моделі” від 15 грудня 1993 року (ст.28, 30).

Вирішіть спір.

Форма контролю: фронтальне опитування.

Розділ 5. : Недоговірні зобов’язання. Тема 41: Недоговірні зобов’язання (2 год.) план

  1. Публічна обіцянка винагороди без оголошення конкурсу та за результатами конкурсу.

  2. Правова природа конкурсу як підстави виникнення цивільних правовідносин.

  3. Вчинення дій в майнових інтересах іншої особи без її доручення.

  4. Рятування здоров’я та життя фізичної особи, майна фізичної чи юридичної особи.

  5. Створення загрози життю, здоров’ю, майну фізичної особи або майну юридичної особи.

  6. Набуття, збереження майна без достатньої правової підстави.

  7. Умови відшкодування шкоди. Способи відшкодування шкоди. Особливості відшкодування моральної шкоди.

  8. Обставини, які звільняють від майнової відповідальності:

а) необхідна оборона, самозахист;

б) особливості відшкодування шкоди, заподіяної в стані крайньої необхідності.

9. Обставини, які виключають майнову відповідальність (казус, непереборна сила).

Рекомендовані джерела:

Нормативно-правові акти:

Цивільний кодекс України від 16.01.2003р. // ВВР. 2003. № 40-44. ст.356.

Кодекс законів про працю.

Основи законодавства України про охорону здоров’я //ВВР. 1993. № 4. Ст.319.

Закон України від 1 грудня 1994 року “Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду” // ВВР. 1995. №1. Ст.1.

Закон України “Про охорону праці” від 21.11.2002р. // ВВР. 2003. № 2 Ст.10.

Положення про застосування Закону України “Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду” // Затв. Наказом Мінюсту, Генеральної прокуратури України та Мінфіну України від 4 березня 1996 року.

Положення про розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на підприємствах, в установах і організаціях // Затв. постановою Кабінету Міністрів України від 10 серпня 1993 року, в редакції від 17 вересня 1998 року // ЗП України. 1994. №1. Ст.1.

Правила відшкодування власником підприємства, установи і організації або уповноваженим ним органом шкоди, заподіяної працівникові ушкодженням здоров’я, пов’язаних з виконанням ним трудових обов’язків // Затв. постановою Кабінету Міністрів України від 23 червня 1993 року.

Порядок встановлення медико-соціальними експертними комісіями ступеня втрати професійної працездатності у відсотках працівникам, яким заподіяно ушкодження здоров’я, пов’язане з виконанням трудових обов’язків // Затв. наказом Міністерства охорони здоров’я України від 22.11.1995р.

Порядок організації та проведення медико-соціальної експертизи втрати працездатності // Затв. постановою Кабінету Міністрів України від 4 квітня 1994 року // ЗП України. 1994. №8. Ст. 190.