Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контр.роб 1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
2.56 Mб
Скачать

Класифікація і асортимент хутряних і овчинно-шубних виробів:

Товарна група

Статевовікова група

Вид виробів

1

2

3

1. Верхня хутряна

Жіноча

Пальто, напівпальто, жакет, кожушок, жилет.

Чоловіча

Пальто, напівпальто, жилет, піджак, кожух.

Дитяча

Пальто, піджак, куртка

2. Хутряні деталі для одягу з верхом

Жіноча

Комір, манжети, оздоблення хутряна підкладка (низ)

Чоловіча

Коміри, обробка, хутряна підкладка (низ).

Дитяча

Коміри

3. Жіночі хутряні убори

Жіноча

Горжети, палантини, пелерини, полупелерини, муфти, шарфи, косинки.

4. Хутряні головні убори

Жіноча

Суцільнохутряні: шапка-вушанка, капелюх з полями, берет, струм, капелюх з козирком; Комбіновані: шапка-вушанка, капелюх з полями, боярка.

Чоловіча

Суцільнохутряні: шапка-вушанка, українська, гоголь, московська, молодіжна, кепі; |  Комбіновані: шапка-вушанка, боярка.

Дитяча

Суцільнохутряні: шапка-вушанка, ескімоскою,полуескімоска, капора, кепі; Комбіновані: шапка-вушанка, боденька

5. Хутряні галантерейні вироби

Жіноча

Рукавички, рукавиці, пояси.

Чоловіча

Рукавички, рукавиці, краватки, панчохи, шкарпетки.

Дитяча

Рукавиці.

 6. Хутряне взуття

Жіноча

Туфлі домашні, черевики, чоботи.

Чоловіча

Туфлі домашні, черевики, чоботи, унти.

Дитяча

Туфлі домашні, черевики

7. Побутові хутряні вироби 

-

Килими, спальні мішки, ковдри, пледи.

Жіночий хутряний одяг

Жіночий хутряний одяг сортують за ГОСТом 8765-80. При виготовленні напівфабрикату хутряного та комбінованого одягу повинен бути підібраний за кольором, забарвленні, висоті, формі завитків, густоті, м'якості і блиску волосяного покриву. Допускаються природні розбіжності властивостей, зазначених вище, у залежності від топографічних ділянок шкурки, а також поєднання різних видів хутрового напівфабрикату за забарвленням, типами завитків і сортам каракулю відповідно до затверджених зразками.

Жіночий одяг виготовляють з натуральних, фарбованих, стрижених, щипаних шкурок, а також з овчини особливої обробки, з обробкою шкірної тканини "під велюр", з плівковим покриттям. Обробка залежить від хутра і моди. Фасони пальт, напівпальт і жакетів різноманітні: одно - і двобортні, прямі, прилягаючі, напівприлягаючі, з поясом або без нього, з рукавами різних фасонів.

Мода визначає і розташування шкурок у виробах (поздовжнє, поперечне, паркетом, ромбиками), а також способи розкрою. Рахунок використання шубної овчини кольорового фарбування з облагородженим волосяним покривом, підвищення якості обробки шкірної тканини і покращання конструкції виробів. Відмінність цих виробів від хутряних полягає в тому, що їх виготовляють одношаровими: овчина служить матеріалом для верху і підкладки. Такі вироби мають велику зносостійкість. Хутровий напівфабрикат, як і пушно-хутряна сировина, підрозділяють за часом видобутку тварин на зимові та весняні види. Основне місце в асортименті займають зимові види хутра. Шкурки класифікують на групи по кряжах, сортами, розмірами, кольорами, дефектності, обробці.

Розподіл шкурок по розмірах поширюється лише на ті види, у яких різко виражена залежність даної ознаки від підлоги (горностай, колонок) і віку тварини. За розмірами шкурки ділять на великі, середні, дрібні; для деяких введена додаткова категорія - особливо великі. Сорт хутрового напівфабрикату залежить від ступеня розвитку волосяного покриву, що обумовлено часом видобутку звіра. При визначенні сорту напівфабрикату враховують наступні товарні властивості: пишність, густоту, висоту, м'якість волосяного покриву.

Розподіл деяких видів хутра по квітам обумовлено значною індивідуальною мінливістю природного фарбування їх волосяного покриву. По квітам поділяють шкурки норки, соболя, куниці, сріблясто-чорної лисиці, білки, видри та ін.

Хутряний напівфабрикат, як і хутряна сировина, підрозділяють на зимові та весняні види. Важливими ознаками його сортування також є розмір, колір, сорт, група дефектності.

Хутряний і комбінований одяг за кряжу, групам м'якості, групам якості, кольору і забарвлення, ступеня чистоти забарвлення, увазі їх обробки повинна відповідати вимогам нормативно-технічної документації на вироблені хутряні шкурки.

Асортимент жіночого верхнього хутряного одягу - манто, пальта, напівпальто, жакети і жилети.

Хутряний і комбінований одяг за кряжу, групам м'якості, групам якості, кольором і забарвленням, ступеня чистоти забарвлення, увазі їх обробки повинна відповідати вимогам нормативно-технічноїдокументації на вироблені хутряні шкурки.

Асортимент жіночого верхнього хутряного одягу - манто, пальта, напівпальто, жакети і жилети.

Манто відрізняється від пальто відсутністю застібок, права пілочка може доходити до лівого бічного шва, а лінія пройми – до лінії планки. Пройми рукавів роблять більш широкими. Виготовляють манто у невеликих кількостях з цінних видів хутра.

Пальто, напівпальто і жакети розрізняються завдовжки (від лінії пришивання коміра до країв подолу). Довжина пальто - 112-120см, напівпальто - від 80 до 100 см і жакета - від 65 до 15 см. Виготовляють пальто, напівпальто і жакети з нефарбованого, фарбованого стриженого, щипаного або епілірованного хутра: каракулю, смушки, хутряного козлика, кляма, муар, хутряної овчини, хутрового жеребка і опойка, шкір морського звіра, шкурок кролика, колонка, норки, ондатри, нутрії, лисиці, єнота, хом'яка, білки, крота, ховрашка, водяний і амбарний щурів, тхора, бабака, тарбагана, бурундука і т.д.

Жакети виготовляють з вищенаведених напівфабрикатів для пальто, атакож з черевом, бедерок і душек білки, хребтіков зайця - біляка, лап і каракулю і ін. Жакети підрозділяють на напівприлеглі по лінії талії і прямі.

Куртка - одяг із застібкою спереду, довжиною 70-75 см, з каптуром або без нього.

Хутряний одяг для чоловіків в основному виготовляють із таких видів напівфабрикатів: овчини напівтовстої і нитки синтетичні, стриженої і фарбованої під нутрію, шкір хутряних собак натуральної або фарбованої, мерлушки натуральної або фарбованої, шкур тюленя. Найбільшого поширення набули піджаки.

Хутряні піджаки зазвичай виготовляють стандартних моделей: двобортні з чотирма гудзиками та петлями на кожному борту; з хлястиком, що складається з двох половинок: рукави двошовних, комір з овчини стриженої або фарбованої прямий, відкладний, застібається на один металевий гачок і петлю. Піджак повинен мати дві бічні прорізні кишені з клапанами з хутрового напівфабрикату і одна внутрішня кишеня в підкладці на відстані не менше 10 см від борту.

Підкладка - сатинова або з дешевих видів хутра. Між підкладкою і верхом прокладають шар вати, ватину або інших нетканих матеріалів. Верх  - шкури однорідні за сортом, кольором волосяного покриву, з м'якою і еластичною шкіряною тканиною. Волосяний покрив всіх деталей повинен мати напрямок зверху вниз. Хребтові лінії шкурок, ясно виражені, повинні бути розташовані посередині довжини деталей.

Жилет - виріб без рукавів довжиною 60-70 см. Жилети виготовляють волосяним покривом назовні або всередину. Хутряні жилети виготовляють з овчини стриженої і фарбованої, козлика нефарбованого і фарбованого, лямки фарбованої, мерлушки різних видів, шкурок хом'яка, бабака.

Хутряний напівфабрикат, як і хутряна сировина, підрозділяють на зимові та весняні види. Важливими ознаками його сортування також є розмір, колір, сорт, група дефектності.

Каракулесмушковий напівфабрикат - це вироблені шкурки ягнят різних порід овець (каракульських українських смушевих, курдючних та інших порід грубошерстних) з характерним завитком. До нього відносяться каракулевий напівфабрикат, смушка, смушок тощо. Каракулесмушковий напівфабрикат класифікують по сортах, кольору, групам дефектності.

Овчинно-хутряний напівфабрикат це вироблені шкури тонкорунних, напівтонкорунних та полугрубошерстних порід овець. Виробляється в стрижень вигляді нефарбованим або, що буває частіше, фарбованим (окуночним, аерографним, трафаретним або резервним способом).

Хутряні шкіри морських тварин - це шкіри морського котика і деяких видів тюленів. Шкури морського котика, зняті з тварин 2-4 років, дають найбільш цінний напівфабрикат з високим, шовковистим, густим і рівним пухом природного коричневого забарвлення і грубим волоссям темно-сірого кольору, який іноді видаляють.

В основному, асортимент пушно-хутряних виробів включає і жіночі і дитячі.

Верхній хутряний одяг для дітей - пальто, піджаки, куртки (для хлопчиків).

Зазвичай випускають вироби (пальто) для трьох вікових груп: дошкільна, шкільна і підлітковий.

Хутряний одяг - пальто, для дошкільної групи практично невідрізняється по конструкції для хлопчиків і дівчаток. Частіше це пальто прямого або злегка розширеного силуету. Пальто для дівчаток може мати невелике розширення до низу, а також напівприлеглого і прилеглого силуетів (останнім часом). Пальто для хлопчиків можуть мати додаткові елементи: хлястик, погончики, шлиці і т.п.

Пальто для дівчаток шкільного і підліткового віку випускають прямого, напівприлеглого і розширеного до низу силуетів, однобортні або двобортні, з рукавами - вшивними, типу реглан, комбінованими. Коміри можуть бути також різних форм: великими, шаль, з лацканами, у вигляді шарфа або стійки, що переходить у шарф. Кишені - накладні, прорізні, з лацканами і без лацканів та ін.

Куртки для хлопчиків виготовляють з хутряним і текстильним верхом на хутряній підкладці.

Для виготовлення даної групи виробів застосовують такі види напівфабрикату: шкурки кролика, смушки, шкірки бурундука, хом'яка, ховрашка, а також черева, душки, ріпки і голови шкурок білки та ін.

Пальто ясельного та дошкільного віку випускають трьох розмірів (24-й,  26-й, 28-й) і трьох ростів (1-й - 80 см, 2-й - 86 см, 3-й - 110 см), для дітей шкільного віку - семи розмірів (30-й, 32-й, 34-й, 36-й, 38-й, 40 --й, 42-й) і чотирьох ростів (1-й - 122 см, 2-й - 128 см, 3-й - 134 см, 4-й -140 см), молодшої шкільної групи - трьох розмірів (30-й, 32-й, 34-й) і чотирьох ростів (1-й - 146 см, 2-й - 152 см, 3-й - 158 см, 4-й - 164 см).