Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_ET_2012.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
142.85 Кб
Скачать

4.2. Приклади типових задач

Задачі першого типу.

  1. За вересень 2008 року обсяг продажу автомобілів „Опель” у Дніпропетровську склав 50 шт. Коефіцієнт еластичності попиту за доходом для автомобілів дорівнює 4. Які зміни відбулися у продажі автомобілів „Опель” у жовтні, якщо відомо, що доходи зменшилися на 8 відсотків? Побудуйте схематичний графік.

2. Номінальний ВВП збільшився за звітний період у 1,3 рази, а реальний ВВП зменшився на 15%. Розрахуйте індекс зростання цін за цей період.

Задачі другого типу.

  1. У якій країні показник ВВП повніше відображає увесь обсяг виробленого кінцевого продукту в Німеччині чи в Україні? Обґрунтуйте свою відповідь.

  2. Інженер-металург, пропрацювавши за фахом сім років, звільнився і розпочав власний бізнес з посередницької торгівлі металопрокатом. Зустрівшись через деякий час з начальником відділу, у якому він працював, новоспечений підприємець почув: „Завод оживає. Повертайся – отримаєш зарплату на тисячу гривень більше, ніж отримував раніше”. Чи вплине ця подія на бухгалтерські та економічні витрати підприємця? Що за цих умов буде відбуватися з економічним прибутком? У чому взагалі полягає суть теорії альтернативної вартості?

5. Рекомендована література Розділ 1. Історія економіки та економічної думки

  1. Електронний конспект лекцій з дисципліни «Історія економіки та економічної думки» / С.В. Кузьмінов, О.В. Пожаров, Е.М. Лимонова, Є.А. Дядько, 2008.

  2. Лортикян Э.Л. История экономики и экономической мысли Украины. Эволюция рыночной экономики. – Харьков: Консум, 2004. – 360 с.

  3. Історія економіки та економічної думки: Навчальний посібник/ В.М. Ковальчук, М.В. Лазарович, М.І. Сарай. – К.: Знання, 2008. – 647 с.

Розділ 2. Основи економічної теорії (Політекономія)

  1. Петруня Ю. Е., Задоя А. А. Основы экономической теории Учебное пособие. -4-е изд., перераб. и доп. – К.: Знання, 2008.

  2. Базилевич В.Д., Базилевич К.С. Ринкова економіка: основні поняття і категорії: Навчальний посібник. – К.: Знання, 2008.

Розділ 3. Мікроекономіка

    1. Задоя А.О. Мікроекономіка: курс лекцій та вправи: Навч. посіб. – К: Т-во “Знання”, КОО, 2005.

  1. Нуреев Р.М. Курс микроэкономики: Учебник для вузов. – М.: Высш.шк., 2001.

Розділ 4. Макроекономіка

    1. Задоя А.А., Петруня Ю.Е. Макроэкономика: Учебник. – К.: О-во “Знання”, 2008.

    2. Бугаян И.Р., Макроэкономика: Учебное пособие. – Ростов-на-Дону: Феникс, 2000.

Навчальне видання

Методичні матеріали

щодо складання державного екзамену з економічної теорії

Підписано до друку Формат 60х84/16. Ум. друк. арк. 1,1.

Оперативна поліграфія. Зам. № . Тираж прим.

ДУЕП.

49000, М. Дніпропетровськ, вул. Набережна Леніна, 18.

18

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]