Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роб.пр.фіз.мет.11-12.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
91.14 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХІМІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА ОРГАНІЧНОЇ ХІМІЇ

Затверджено: Радою хімічного факультету

протокол № від

Голова Ради

_____________________

________________2011 г.

Робоча програма загального курсу

“Фізичні методи дослідження в хімії”

за кредитно-модульною системою

для студентів 3-го курсу хімічного факультету

(денна та заочна форми навчання)

Донецьк – 2011

Укладач професор, докт. хім. наук М.М.Олійник

Рецензенти:

Робоча програма затверджена на засіданні кафедри,

протокол № 1 від 31.08.2011 р.

Завідувач кафедри С.Л.Богза

Затверджено навчально-методичною комісією, протокол № від

Голова комісії

1. Вступ

    1. Опис

Теоретичний курс розбито на 4 частини за модульним принципом:

Модуль 1. Методи ЯМР.

Розглядається: предмет фізичних методів дослідження в хімії, їх застосування, переваги перед хімічними методами аналізу, основні поняття при розгляді електромагнітних коливань, види випромінювань та фізичні методи, що це випромінювання використовують. Крім того розглядається теорія ЯМР, ПМР, ефекти оточення в ЯМР, фактори, що визначають форму сигналу ЯМР, Застосування ПМР.

Модуль 2. Методи мас-спектрометрії :

Розглядається теорія мас-спектрометрії та застосування мас-спектрометрії.

Модуль 3. Область оптичних спектрів:

Розглядається: загальні положення, теорія коливання атомів в молекулах, Інфра-червона спектроскопія (ІЧС), спектрометрія комбінаційного розсіювання (СКР), теорія електронної спектрометрії, застосування електронної спектрометрії.

Модуль 4. Комплексне використання спектральних методів :

Розв’язання спектральних задач комплексом спектральних методів, встановлення будови речовини за допомогою комплексного використання методів ІЧС, мас-, УФ- та ПМР спектрометрії.

2. Рівень, мета та завдання вивчення курсу, його місце в навчальному процесі.

Курс є базовим для наступного вивчення дисциплін, що використовують фізичні методи дослідження для розвязання своїх проблем.

Одне із завдань курсу – дати теоретичні основи фундаментальних фізичних методів, їх апаратурне оформлення, показати області їх застосування, розглянути коло задач та проблем, що розв’язуються кожним методом, обмеження кожного методу. В курсі відзначається роль фізичних методів дослідження та аналізу у створенні безвідходних автоматизованих виробництв, підкреслюється роль спектральних методів у фундаментальних наукових дослідженнях, в організації контролю за станом довкілля. Теоретичні знання є основою для досягнення головної мети курсу – навчити студентів користуватися спектральними даними для ідентифікації речовин, встановлення їх структури, визначення кінетичних та термодинамічних характеристик хімічних процесів та для розв’язання інших проблем.

Студенти повинні мати теоретичні знання фізичних основ кожного методу, знати основні блоки апаратури та принципи їх дії, області застосування методів, коло вирішуваних ними задач, їх обмеження. Студент повинен чітко засвоїти матеріал із спектрометрії ЯМР, мас-спектрометрії, ІЧ- та УФ-спектрометрії.