Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція№1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

3. Виробнича структура підприємства та цеху

Об'єднання частин виробничого процесу у просторі забезпе­чується виробничою структурою підприємства. Під виробни­чою структурою підприємства розуміють склад його виробни­чих структурних підрозділів (цехів, ланок, обслуговуючих гос­подарств виробничого призначення), їх взаємозв'язки у про­цесі виготовлення продукції. Виробнича структура визначаєть­ся у процесі проектування нових або реконструкції діючих підприємств.

Виробнича структура підприємства залежить від таких фак­торів: характеру продукції; технології її виготовлення та мас­штабів випуску; форм і рівня спеціалізації підприємства, його виробничих підрозділів; рівня кооперування виробництва з іншими підприємствами. Характер продукції, її конструкторсько-технологічна однорідність впливає на вибір технологічних про­цесів, які, у свою чергу, визначають склад та число цехів, фор­ми їх спеціалізації, трудомісткість виготовлення продукції. Від масштабів та трудомісткості продукції залежить вид і кількість виробничих підрозділів, їх спеціалізація, рівень кооперування між собою.

Типова виробнича структура наведена на схемах:

Схема№1 – підземний спосіб.

Схема№2 – відкритий спосіб.

Кожне ЕО підприємство складається з виробничих підрозділів:

  1. Цехів

  2. Ділянок

  3. Господарств

  4. Органів управління і організації по обслуговуванню працівників підприємства.

Склад виробничих ланок, а також організацій по управлінню підприємством і по обслуговуванню працівників, їх кількість, величина і співвідношення між ними за розміром, чисельність працівників і пропускна спроможність є структурою підприємства. Вивчення виробничої структури підприємства і її вдосконалення дозволяють більш продуктивно використовувати наявну техніку і покращувати виробничі показники.

Гірниче підприємство (рудоуправління або комбінат) має в своєму складі шахти, кар'єри, дробільносортирувальні, збагачувальні і агломераціонні (окомковательні) фабрики.

Вказані цеха, в свою чергу підрозділяються на дільниці, секції, відділи, майстерні і інші виробничі підрозділи. Крім того, до складу підприємства включається навчально-курсовий комбінат.

До виробничих підрозділів відносяться цеха і дільниці, що займаються проведенням гірничих вироблень, видобутком руди, її дрібленням, збагаченням і агломерацією, виробництвом стислого повітря, інструментів і запасних частин для ремонту, ремонтом устаткування, будівель і споруд.

Вивчення виробничої структури ЕО підприємств і її вдосконалення дозволяють більш продуктивно використовувати наявну техніку і покращувати виробничі показники. Зокрема, питома вага основних і допоміжних цехів підприємства впливає на рівень продуктивності праці, величину цехових витрат; наявність великого числа дрібних дільниць веде до невиправданого зростання допоміжної групи робітників, що позначається на продуктивності праці. На ряді гірничорудних підприємств Криворізького басейну за рахунок укрупнення гірничих дільниць і шахт досягнутий значний економічний ефект.

Виробнича структура експортноорієнтованого підприємства визначається головним чином специфічним характером і розмірами виробництва металургійної сировини, особливостями технології видобутку руди і її збагаченням.

Основною структурною виробничою одиницею гірничорудних підприємств є цех.

Цех — адміністративно, організа­ційно і технологічно відокремлена (за виробничими, техноло­гічними або функціональними ознаками) виробнича одиниця підприємства, яка спеціалізується на виготовленні продукції відповідної якості або на виконанні певних технологічно одно­рідних чи однакового призначення робіт. До складу цеху вхо­дять виробничі дільниці, ланки, які становлять об'єднану за певною ознакою групу робочих місць.

Цех – це виробничий адміністративно відособлений підрозділ підприємства, в якому виготовляється продукція або виконується певна стадія виробництва. Невеликі гірничі підприємства можуть працювати за безцеховою структурою з поділом на виробничі дільниці.

При цій системі скасовується проміжна ланка в управлінні цеха разом з їх адміністративно – управлінським персоналом, а замість них утворюються виробничі дільниці, очолювані майстрами, які підпорядковуються безпосередньо головному інженеру і директору підприємства. Безцехова система управління підвищує оперативність керівництва процесом виробництва, збільшує роль і відповідальність майстра, безпосереднього організатора і керівника дільниці. Разом з цим централізація функцій управління дозволяє найраціональніше використовувати наявний штат фахівців і службовців, виключаючи паралелізмі в роботі.

Цех і виробничі дільниці в умовах гірничого виробництва підрозділяються на основні, допоміжні і обслуговуючі.

У основних цехах і на виробничих дільницях виконується певна стадія технологічного процесу або виробляється готова продукція.

Допоміжні цеха і дільниці забезпечують роботу основних цехів, створюючи умови для їх продуктивної роботи (наприклад компресорна, цех мереж і підстанцій, ремонтний цех і інші).

Цехи підрозділяються на виробничі дільниці.

Виробнича дільниця – це територіально відособлене число робочих місць, де колектив працівників виконує технологічно однотипну роботу або продукцію.

Основними структурними підрозділами шахти (цеху) є гірничі дільниці, створені для виконання виробничих процесів, пов'язаних з проведенням гірничих вироблень і виробництвом очисних робіт.

Гірничі дільниці, у свою чергу, поділяються на дрібніші дільниці - експлуатаційні, гірничопідготовчі і гірничо-капітальні.

Кількість експлуатаційних дільниць залежить від об'єму видобутку руди, кількості очисних забоїв і характеру рудного тіла. При визначенні меж експлуатаційної дільниці виходять з раціонального ведення гірничих робіт, ефективності використовування гірничої техніки і застосування досконалої організації виробництва і праці.

Для забезпечення необхідного фронту очисних робіт створюються підготовчі дільниці, зайняті проведенням підготовчих і нарізних гірничих вироблень.

На шахтах із значним об'ємом гірничо-капітальних робіт організовані спеціалізовані дільниці по проведенню гірничо-капітальних вироблень (поглиблення стовбурів, підготовка нижче лежачих горизонтів).

Підземний транспорт виконує роботи по транспортуванню гірничої маси, матеріалів, устаткування, перевезенню людей в окремі забої і роботи по підтримці і ремонту головних відкатувальних вироблень.

Дільниця вентиляції виконує роботи по провітрюванню гірничих вироблень, контролю за дотриманням пилового і газового режимів на гірничих дільницях, підтримці і ремонту основних вентиляційних вироблень.

Первинною ланкою в організації виробничого процесу є робоче місце, тобто частина площі, де робітник або група робітників виконує окремі операції по видобутку корисних копалин або обслуговуванню процесу виробництва, використовуючи при цьому необхідні машини, устаткування і відповідні пристосування.