Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Збірник лекцій екол. РПЗ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
786.43 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Запорізький електротехнічний коледж

Запорізького національного технічного університету

ЗАТВЕРДЖЕНО

Протокол засідання ПЦК

природничо–математичних дисциплін

від “___” __________ 2011 р. № __

Голова ПЦК Ю.В.Хоменко

ОСНОВИ ЕКОЛОГІЇ

Конспект лекцій для студентів спеціальності «Розробка програмного забезпечення»

Викладач О.С.Сидоренко

2011

Конспект лекцій з предмету «Основи екології» для студентів денного відділення коледжу спеціальності «Розробка програмного забезпечення» розглянуто на засіданні методичної ради коледжу. Рекомендовано для використання у навчальному процесі.

Секретар методичної ради в.В.Кузьменкова

Конспект лекцій з предмету «Основи екології» для студентів денного відділення коледжу спеціальності «Розробка програмного забезпечення» оформлено згідно з вимогами стандартів коледжу.

Фахівець зі стандартизації В.О.Білий

Передмова

Конспект лекцій з вивчення предмета «Основи екології» призначено для студентів спеціальності «Розробка програмного забезпечення» денного та заочного відділення.

Метою створення конспекту лекцій є забезпечити розуміння екологічної аксіоматики, допомогти враховувати екологічні вимоги і стандарти при вирішенні інженерних завдань, забезпечити запас фундаментальних знань і концептуальних основ сучасної екології, достатній для подальшого поглиблення й вдосконалення екологічної освіти, спрямованої на екологічно безпечну життєдіяльність, показати методи управління процесами природокористування, сформувати в кожного студента особисте ставлення до екологічних проблем світу, рідного краю, галузі майбутньої діяльності.

Конспект лекцій створено згідно навчальної програми для вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації з предмета «Основи екології».

Конспект лекцій складено з урахуванням чинного законодавства з питань екології. Акцентується увага на питаннях, які мають найбільше практичне значення в сучасному житті, сприяють вихованню молоді у відповідальному ставленні до природи і її багатств.

Конспект складається з вступу, чотирьох модулів («Закони екології та природоохоронне законодавство», «Джерела і види забруднення атмосфери. Способи захисту атмосфери, ґрунту та водних ресурсів від забруднення», «Наслідки забруднення навколишнього середовища», «Методи оцінки величин екологічного збитку»), питань для самостійної перевірки знань, списку використаної літератури.

Зміст

Вступ

5

1 Модуль 1 Закони екології та природоохоронне законодавство

    1. Предмет,задачі і структура сучасної екології. Основні екологічні поняття та закони. Гіпотеза походження життя на Землі

7

    1. Структура природного середовища, екологічне значення його складників. Природні ресурси Землі та їх значення в житті людини. Кругообіг речовин та енергії в біосфері. Екологічні катастрофи та їх класифікація

16

    1. Поняття про екосистему та її структуру. Екологічні фактори та їх класифікація

24

1.4 Правові основи природокористування в Україні та світі. Міжнародна співпраця в галузі екології

30

2 Модуль 2 Джерела і види забруднення атмосфери. Способи захисту атмосфери, ґрунту та водних ресурсів від забруднення

2.1 Основні джерела антропогенного забруднення довкілля. Основні техногенні забруднювачі й методи їх контролю. Енергетика та екологія. Енергозбереження

34

2.2 Забруднення атмосфери: джерела, масштаби і наслідки. Стан повітряного середовища України. Заходи боротьби із забрудненням атмосфери

47

2.3 Соціоекологічні проблеми літосфери. Сучасний стан ґрунтів України та шляхи їх покращення. Проблеми відходів людської діяльності

52

2.4 Вплив діяльності людини на гідросферу. Забруднення природних вод України

60

2.5 Проблеми відходів людської діяльності. Вплив транспорту на стан довкілля

66

3 Модуль3 Наслідки забруднення навколишнього середовища

3.1 Причини і наслідки розвитку екологічної кризи в Україні. Екологічні проблеми регіонів України. Наслідки аварії на ЧАЕС

70

3.2 Екологія людини. Здоров’я української нації

82

4 Модуль 4 Методи оцінки величин екологічного збитку

4.1 Еколого-економічні основи природокористування

85

4.2 Стратегія і тактика виживання людства. Екологічний маніфест. Екологічна культура і мораль нової цивілізації

98

Список літератури

103

Вступ

Наша епоха увійде в історію цивілізації не лише як ера великих досягнень людства, бурхливого розвитку науки, техніки й технологій, освоєння Космосу, а й, на жаль, як доба глобальної екологічної кризи. її спричинили: демографічний вибух, прогресуюче забруднення атмосфери, гідросфери й верхнього шару літосфери, величезні нагромадження відходів людської діяльності за одночасного виснаження практично всіх видів природних ресурсів. Деградація природних систем життєзабезпечення стає дедалі ймовірнішою, а наростання руйнівних процесів у першооснові існування — біосфері — очевидним.

Людству загрожує загибель найближчими десятиліттями, якщо воно терміново не перегляне свого ставлення до природи, не змінить стилю своєї діяльності й не переоцінить життєвих цінностей. Людям необхідні нова філософія життя, високі екологічна культура й свідомість.

Досі людина в своїх діях керувалась ідеєю антропоцентричного гуманізму, тобто підкорення їй усього, що є в природі, панування над природою. Життя показало хибність цієї ідеї. Загальнолюдський інтелект разом із найсучаснішою технікою, попри всю їхню могутність, сьогодні не в змозі штучно підтримувати нормальне функціонування тисяч екосистем біосфери, в якій мільйони видів живих істот протягом сотень тисячоліть еволюційно формували свої численні зв 'язки (через обмін речовин, енергії та інформації) для гармонійного співіснування, а тим паче не можуть управляти ними. Вже доведено, що людина не здатна створити ідеальної глобальної соціосистеми з регульованою народжуваністю, керованим споживанням, із соціальною та економічною стабільністю. Сучасні технології — це поки що потужний інструмент, за допомогою якого людство споживає набагато більше, ніж, природа може продукувати, й водночас викидає в довкілля стільки відходів, скільки природа нейтралізувати неспроможна.

На часі жити за іншими правилами — екологічними, усвідомлюючи, що людина — це лише частинка Природи й Космосу, із законами й силами яких вона мусить рахуватися. Не владарювати над природою, а співпрацювати з нею, бути не «царем природи», а її необхідним елементом, здатним узгоджено функціонувати в складній, відлагодженій протягом тисячоліть комплексній системі.

У XXI століття людина повинна увійти з новою екологічною філософією, згідно з якою вона є частиною єдиної людської родини, братства з новою екологічною культурою, основаною на знанні й поважанні законів розвитку біосфери, Землі й Космосу.

На думку сучасних учених-екологів, екологія з її широким діапазоном завдань і проблем сьогодні — це вже не просто розділ біології, а новий етап у розвитку практично всіх наук. Нині екологічні дослідження набули надзвичайно важливого значення. Як засвідчила історія, залежно від рівня розвитку суспільства, від його потреб і проблем із часом періодично змінювалися науки-лідери. Якщо в XVI—XVIII століттях лідерами були математика й механіка, в XIX столітті — фізика, в XX — хімія та ядерна фізика, то на сучасному етапі безумовним лідером є екологія, котра перетворилася з суто біологічної дисципліни на науку про тактику й стратегію виживання людства. Вона стала також нашим способом мислення, нормою поведінки, одним із аспектів гуманізму, який вбирає в себе духовність, інтелект, високі мораль і культуру. Ми мусимо сьогодні усвідомити: людина — то є частина Великої Природи, і вижити людство може лише за умови, що кожний, у будь-якому куточку планети, дбатиме про збереження й захист природи, не тільки піклуючись про власне життєзабезпечення, а й думаючи про майбутні покоління.

Зараз наша держава перебуває в стані глибокої екологічної кризи. Загинули сотні малих річок, деградують екосистеми Чорного й Азовського морів, на гниючі відстійники перетворюються водосховища, ставки й озера. «Задихаються» від промислових і транспортних забруднень міста, знищуються ліси, загрозливо виснажуються й деградують наші, колись найродючіші у світі, орні землі. Дамокловим мечем нависла над Україною (а можливо, й над усією планетою) Чорнобильська АЕС. Смертність населення України з 1991 року почала переважати над народжуваністю. Таке становище змусило уряд України в 1991 році визнати всю територію країни зоною екологічного лиха.

У такій ситуації особливого значення набувають екологічні виховання й освіта людей. Сьогодні кожній людині необхідно засвоїти певний обсяг екологічних знань, що дасть змогу правильно зрозуміти процеси й закономірності взаємовідносин людини й природи, вибрати оптимальні способи збереження та примноження біорізноманітності, очищення води й повітря, пом'якшити відповідні удари природи по людству.

Нині над вирішенням екологічних проблем працює багато спеціалістів: медики й математики, біологи й філософи, геологи та юристи, фізики й хіміки, журналісти й технологи, кібернетики й космонавти. При цьому застарілу настанову «Все візьмемо від Природи» слід замінити новою: «Природа — наш дім і наша годувальниця».

Молодь, котрій відчиняє свої двері XXI століття, має пам'ятати слова римського мислителя Л. Сенеки, сказані ще в І сторіччі нашої ери: «Жити щасливо й жити в злагоді з Природою — одне й те саме».