Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник для самостійної роботи студента.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
807.94 Кб
Скачать

Ситуаційне завдання 18

Розробити варіанти імені та слоганів, рекламних образів та ідентичності бренду для таких товарів: шоколадний батончик з горіхами, печиво та карамель. Визначити спосіб їх позиціонування. Обґрунтувати доцільність застосування кожного рекламного носія.

Ситуаційне завдання 19

Ви влаштувалися на посаду бренд-менеджера кондитерського концерну «АВК». Керівництво ставить завдання ребрендингу батончику «Мажор», який існує на ринку з 1997року. При цьому вам надано таку інформацію:

  • батончик позиціонувався як продукт для підлітків із головним слоганом «С «Мажором» по жизни!» (рос.);

  • обставини споживання, які нав’язувались позиціонуванням, – шкільні сніданки, на прогулянці або «тусовці», продукт гарного настрою;

  • використовувані рекламні образи – щасливий хлопчик-підліток з лідерськими якостями, який запроваджує моду на споживання «Мажора», стильно вдягається, катається на роликах, іде в ногу з часом.

Керівництво консерну «АВК» вважає, що слово «Мажор» увібрало в себе піднесений настрій, підлітковий «драйв».

Запропонувати перелік заходів для ребрендингу.

Ситуаційне завдання 20

У 1965 р. була заснована компанія Benetton, яка в одязі вбачає спосіб втілення сучасності. Вона спромоглася сформувати неповторний стиль бренду: його розпізнають у будь-якій країні світу та у різних контекстах. Складовою загальної стратегії забезпечення цілісності сприйняття бренду була розробка унікальних характеристик бренду за рахунок особливого підходу до створення рекламних образів. Лучано Бенеттон коментує даний підхід: «Комунікаційна стратегія бренду не повинна формуватися під впливом зовнішніх факторів. Вона має йти від серця компанії». Таким чином, поєднання образу бренду та неповторного дизайну одягу формує те, що можна назвати «серцем компанії».

Провести тестування бренду Benetton на впізнаваність за окремими фрагментами (стиль, обслуговування, традиції, ритуали, колір, форма, назва, мова, звук, графічний символ, індивідуальність бренду).

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2. Організація ефективного бренд-менеджменту на підприємстві

Ситуаційне завдання 1

Обрати два підприємства, з яких в одному архітектура торгових марок побудована за принципом бренд-дім, у другому – за принципом дім брендів. Проаналізувати їх пропозиції на ринку та визначити схеми взаємовідносин брендів.

Ситуаційне завдання 2

Проаналізувати підтримуючі бренди обраного підприємства. Визначити необхідність зміни їх кількості – збільшення або зменшення. В чому полягає стимулююча роль підтримуючих брендів у кожному каналі розподілу? Розрахувати рейтинг кожного бренду. Яка роль стимулюючого та підтримуючого брендів у споживацькому досвіді використання та прийнятті рішення щодо купівлі?

Ситуаційне завдання 3

Розробити програму дій щодо розробки архітектури брендів для обраного підприємства легкої промисловості. Необхідно розглянути такі параметри архітектури бренду:

  • склад, структура і графічне зображення портфеля брендів;

  • роль кожного бренду в портфелі – стратегічний (виконує основну роль у завоюванні та утриманні споживача) та стимулюючий (пропонує цінність товару, що мотивує споживача для прийняття рішення про купівлю), бренд-«срібна куля» (вигода, яка слугує засобом зміни або підтримки ідентичності та позиції базового бренду), бренд, що забезпечує стабільне отримання максимального прибутку;

  • роль портфеля брендів у різних контекстах товарного ринку.

Ситуаційне завдання 4

Проаналізувати суббренди обраного бренду. Визначити їх внесок в архітектуру бренду. Проаналізувати можливість спрощення суббрендів у разі необхідності. Розрахувати рейтинг суббрендів відповідно до схеми описових / стимулюючих суббрендів.

Ситуаційне завдання 5

Для обраного підприємства розробити архітектуру брендів. Визначити умови використання стратегічного бренду, суббренду, підтримуючого та новоствореного бренду в майбутньому або існуючому ракурсах.

Ситуаційне завдання 6

Розкрити суть стратегії дім брендів. Розробити пропозицію щодо створення брендів для різних напрямів бізнесу обраного підприємства.

Ситуаційне завдання 7

Провести аудит архітектури обраного бренду. Розробити програму дій, що сприяють вирішенню виявлених проблем.

Ситуаційне завдання 8

Оцінити різні підходи до створення бренду. Який з них можна вважати найефективнішим і чому? Що є ключовою умовою реалізації цього підходу? Використовуючи даний підхід, розробити бренд для продукції обраного підприємства.

Ситуаційне завдання 9

Навести декілька найвдаліших прикладів створення українських брендів, що спрямовані на досягнення візуального сприйняття.

Які бренди вважаються ефективними для налагодження гарних відносин із споживачами? Обґрунтувати результативність таких підходів.

У яких контекстах життя споживача бренд може бути релевантним?

Навести та обґрунтувати ефективність програми створення бренду.

Ситуаційне завдання 10

Ви влаштувалися на посаду бренд-менеджера новоствореного приватного підприємства, що займається виробництвом та реалізацією кондитерських виробів, а саме печива та шоколадних батончиків. Вам поставлено завдання вивести підприємство на лідерські ринкові позиції за показниками поінформованість, споживання, лояльність і досягти рівня споживання 60% серед підлітків 12-15 років, 40% – 16-19 років. Запропонувати перелік заходів.