Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Земл раб 3 курс.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

3.3. Безпека праці

Заходи з безпеки та охорони праці повинні опрацьовуватися паралельно з технологією виконання робіт. Остання повинна бути безпечною. Це один з основних розділів технологічної карти, тому його треба детально опрацювати, пов’язуючи з конкретними умовами виконання робіт. Треба перерахувати основні небезпечні фактори для працюючих та забезпечити їх комплексний захист від шкідливих та небезпечних факторів, які можуть виникати на будівельному майданчику в процесі реалізації запроектованої технології виконання робіт. Особливо треба у відповідності до вимог НПАОП 0.00-8.24-05 [17] визначити роботи з підвищеною небезпекою та розробити заходи з безпечних методів їх виконання. Зокрема, це стосується таких робіт, які виконуються на будівельному майданчику відповідно до пунктів 89, 94, 101, 109 НПАОП 0.00-8.24-05 [17] в котловані глибиною більше 2 м, роботи на висоті, роботи з керування тракторами.

Треба відповідно до вимог СНиП ПІ-4-80** (або ДБН, який вийде на його зміну) та інших нормативних документів [4, 7-19] опрацювати заходи щодо безпечного виконання робіт у процесі планування будівельного майданчика, експлуатації тих машин та механізмів, що використовуються в технологічному процесі. Необхідно підібрати засоби огороження як робочих місць, так і місць виконання робіт. Треба вирішити питання щодо забезпечення працюючих спецодягом, індивідуальними засобами безпеки, передбачити протипожежні заходи та інші. Для цього треба ретельно вивчити вимоги СНиП ПІ-4-80*, зокрема не тільки розділу з виконання земляних робіт, але й першого, другого та інших розділів, які відносяться до облаштування будівельного майданчика, безпечної експлуатації машин, механізмів, інструменту, електробезпеки та інших. Крім того, треба також ретельно вивчити ГОСТи, ДСТУ, НПАОПи на правила виконання робіт на висоті та інші нормативні документи з безпечного виконання робіт, які наведені в списку використаних джерел цих методичних вказівок [7-19], та використати їх вимоги для проектування безпечних методів виконання робіт. Не треба переписувати текст цих нормативних документів, а треба приймати в проекті відповідні рішення, які можуть забезпечити безпечні умови виконання робіт. Стиль викладу цього розділу повинен бути приблизно таким: "Відповідно до вимог п. 2.1 СНиП IIІ-4-80* треба .........". "Відповідно до вимог НПАОП ……. треба ........." Прийняті рішення з безпечного виконання робіт необхідно демонструвати відповідними схемами розміщення огороджень й інших засобів захисту, демонструючи безпечні умови виконання робіт. На схемах треба обов’язково умовними позначеннями підписувати використані технічні засоби (огородження і т.д. ) та показувати місця їх розміщення.

3.4. Календарний графік виконання робіт

Цей документ є основним у технологічній карті, який регламентує терміни виконання робіт і повинен складатися за формою ДБН А.3.1-5-96 "Організація будівельного виррбництва", що наведена в табл. 9.

У календарному графіку треба в технологічній послідовності навести всі основні види робіт, що виконуються при улаштуванні нульового циклу, та установити послідовність їх виконання з максимально можливим суміщенням. У календарному графіку за нормативними показниками треба розрахувати терміни роботи основних машин, засобів механізації, кількісний і професійний склади бригад та ланок, що виконують кожну операцію, як механізовану, так і ручну.

Для заповнення граф "4-6" необхідно скористатися результатами, які одержані раніше у розрахунках калькуляцій (див. табл. 7) на відповідні види робіт (в прикладі, який наведено в табл. 9 ці результати не враховувалися). Щоб перейти до трудомісткості в людино-змінах або машино-змінах, треба поділити одержаний результат у калькуляціях (у людино-годинах або машино-годинах) на 8 ‑ кількість робочих годин за зміну і округлити отриманий результат до цілого числа.

До календарного графіка треба включити такі основні види робіт із влаштування нульового циклу, трудомісткість яких попередньо розрахована в калькуляції:

  • планування будівельного майданчика (розроблення та переміщення ґрунту бульдозером на розраховану відстань);

  • розроблення котлавану, яке складається з робіт екскаватора у відвал та з навантаженням на транспортні засоби ґрунту, який треба вивезти або довезти на будівельний майданчик;

  • зворотна засипка;

Таблиця 9

Календарний графік виконання робіт

Найменування робіт

Об'єм робіт

Витрати праці , люд.змін

Потрібні машини

Термін робіт, діб

Кількість змін робо-ти за добу

Кількість робочих в зміну

Склад бригади (ланки)

Графік роботи, дні

од. вимі-ру

кіль-кість

наймену-вання

кіль-кість маш. змін

І

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

1. Розроблення та переміщення ґрунту бульдозером, планування майданчика

2. Розроблення ґрунту екскаватором у відвал та з навантаженням на транспортні засоби після улаштування фундаментів

3. Зворотна засипка і т. д.

1000 м3

1000 м3

2,4

1,8

-

3,0

бульдозер ДЗ-29 А

екскаватор ЭО-3322 А

8,0

4,0

4,0

2,0

2,0

2,0

1 бульдозерист

1 екскава-торник

2

2

=

=

=

=

=

=

  • ущільнення ґрунту в пазухах котловану ручними пневматичними або електричними трамбовками;

ущільнення ґрунту в пазухах котловану віброкотками.

Термін виконання кожної операції одержують використовуючи отримані в калькуляції результати розрахунку трудомісткості кожної з виділених операцій. Для робіт із планування будівельного майданчика бульдозером та робіт із використанням екскаватора за кількістю машинозмін, які витрачаються на відповідний вид робіт. У графі "8" треба вказати, скільки змін за добу виконується технологічний процес. Механізовані процеси для кращого використання техніки необхідно планувати обов'язково в дві зміни. Термін робіт (графа "7") механізованих процесів треба визначати, поділивши трудомісткість у графі "6" на кількість змін роботи за добу /графа "8"/.

Роботи в календарному графіку треба показувати в технологічній послідовності. Перша робота, яка виконується бульдозером, – це планування майданчика. Друга, яка може проводитися тільки після завершення першої, – розроблення котловану. Тобто ці роботи виконуються послідовно, тільки після завершення першої починається виконання наступної.

Роботи зі зворотної засипки та трамбування вручну з використанням електричних або пневматичних трамбовок ( 20% від загального об’єму зворотної засипки біля фундаментів, щоб не розрушити їх котком) та котків (80% ) треба передбачати паралельно по мірі пошарової засипки та ущільнення кожного шару ґрунту в пазухах котловану після повного завершення процесу улаштування монолітних залізобетонних фундаментів. За ведучу машину треба прийняти бульдозер, який виконує зворотну засипку, а отже, за трудомісткістю цієї операції визначається термін робіт. Якщо трудомісткість інших операцій, які виконуються паралельно, більша, то треба передбачати використання декількох котків або робітників з трамбовками, щоб ці операції виконувалися за той же термін, що і ведучий процес.

Всі терміни робіт необхідно показати в графі "11" жирними горизонтальними лініями: одинарними для однозмінної роботи та подвійними ‑ для двозмінної. Початок кожної роботи встановлюється залежно від терміну виконання попередньої та можливості їх суміщення як по необхідній технологічній послідовності, так і по забезпеченню безпечних умов роботи. Всі розрахунки календарного графіку треба навести в пояснювальній записці, а календарний графік викреслити на окремому аркуші.