Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Земл раб 3 курс.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

М іністерство інфраструктури україни

Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна

Кафедра «Будівельне виробництво та геодезія»

Технологія будівельного виробництва

Методичні вказівки до виконання курсової роботи «Проведення земляних робіт»

Укладач М. І. Нетеса

Для студентів ііі-го курсу денної форми навчання спеціальності 7.06010101 «Промислове та цивільне будівництво»

Дніпропетровськ 2011

УДК 65.6.4

Укладач: Микола Іванович Нетеса

Рецензенти: д-р техн. наук, проф. А. І. Білоконь (ПДАБтаА)

д-р техн. наук, проф. А. В. Радкевич (ДІІТ)

Технологія будівельного виробництва [Текст]: методичні вказівки до виконання курсової роботи «Проведення земляних робіт» / укл.: М. І. Нетеса; Дніпропетр. нац. ун-т залізн. трансп. ім. акад. В. Лазаряна. – Д.: Вид-во Дніпропетр. нац. ун-т залізн. трансп. ім. акад. В. Лазаряна, 2011. - 41 с.

Методичні вказівки містять необхідні пояснення до порядку виконання розділів курсової роботи з виробництва земляних робіт під час планування будівельного майданчика і розроблення котловану під фундаменти будівлі. Надано опис технології робіт, наводяться методи визначення об’ємів робіт, вибору засобів їх комплексної механізації, розрахунок трудомісткості робіт та ін. Додатки до методичних вказівок містять довідникові матеріали.

Методичні вказівки призначені Для студентів 3-го курсу денної форми навчання. Галузі 0601 «Будівництво та архітектура». Напряму 6.060101 «Будівництво». (Спеціальності 7.06010101 «Промислове та цивільне будівництво»).

Іл. 15. Табл. 9. Бібліогр.: 20 найм.

Нетеса М.І., укладання, 2011

Вид-во Дніпропетр. нац. ун-ту залізн. трансп. ім. акад. В. Лазаряна, редагування, оригінал-макет, 2011

1. Мета курсової роботи та її зміст

Для виконання будь-якого будівельного процесу в задані терміни та отримання хорошої якості будівельної продукції безпечними методами необхідно опрацювати детальний технологічний проект у відповідності до діючих нормативних документів [1-20]. Його склад регламентується чинними будівельними нормами і правилами – ДБН А.3.1-5-96 "Організація будівельного виробництва" [1, 2]. У відповідності з цим нормативним документом у складі проекту вивиконання робіт потрібно опрацювати технологічні карти на виконання окремих будівельних процесів. У таких технологічних картах необхідно показати схеми (плани та розрізи) розміщення відносно будівлі, яка зводиться, машин і механізмів та їх кількість, місця розташування матеріалів і виробів, які необхідні для виконання будівельного процесу, напрямок розвитку процесу, основні способи забезпечення безпечних методів виконання робіт.

Крім того, необхідно визначити склад будівельної бригади, трудомісткість процесу та термін його виконання у вигляді графіка певної форми. Необхідно також детально опрацювати технологію виконання процесу та операційний контроль якості, а також безпечні методи його виконання. Як правило, у таблицях наводиться перелік машин, механізмів, інструменту, інвентаря, засобів підмощування, необхідних для виконання процесу, і повний перелік та необхідна кількість виробів, матеріалів і напівфабрикатів на весь об'єм робіт, що виконуються, а також найважливіші техніко-економічні показники. Отже, виконавши курсову роботу, студент має навчитися у відповідності до вимог чинних нормативних документів проектувати будь-який технологічний будівельний процес у вигляді технологічної карти та виконувати його, дотримуючись розроблених у такій технологічній карті рішень.

У курсовій роботі необхідно опрацювати технологію земляних робіт з вирівнювання будівельного майданчика, риття котловану під фундаменти, а також зворотної засипки пазух котловану з ущільненням ґрунту, які виконуються після влаштування фундаментів.

Студенту слід підрахувати об'єми всіх робіт нульового циклу, вибрати сучасні засоби їх комплексної механізації, підрахувати нормативну трудомісткість робіт, вибрати раціональну технологію та скласти календарний графік виконання земляних робіт на будівельному майданчику; крім того, опрацювати та навести в проекті всі інші складові технологічної карти.

Проект треба викласти на стандартних листах формату А 4 (297 х 210 мм), на яких необхідно накреслити в вибраному масштабі план будівельного майданчика з планом фундаментів будівлі в котловані, технологічні схеми розміщення машин з показаними напрямками розвитку технологічних процесів розроблення котловану. Слід навести також календарний графік виконання земляних робіт, основні техніко-економічні показники та операційний контроль якості. Крім того, треба навести необхідні розрахунки, а також детально описати технологію виконання робіт, контроль якості та допустимі відхилення на точність влаштування котловану, розробити детальні заходи з безпечного виконання робіт.

Завдання на виконання курсової роботи, яке зашифровано по прізвищу студента, необхідно вибрати за першими трьома додатками. Будівельний майданчик треба розміщувати на плані з горизонталями, який є складовою частиною завдання і наведений в дод. 12.