Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пронумерованная рамка.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
940.54 Кб
Скачать

3.1. Розрахунок і вибір апаратів управління і захисту, кабелів.

В проекті покажемо вибір апаратів управління, захисту та кабелів для схеми електричної принципової електроприводу вентелятора, яка приведена на мал. 5.

В схемі застосований електродвигун AИР180S4:

Рн=522,0кВт;

Uн=380В;

η н=1460об/хв.;

η=0,905;

cos=0,86;

Iп/Ін=6.9;

Мм/Мн=2,6;

Мп/Мн=1.7.

Відстань від електродвигуна до РЩ – 10м. Цехова мережа 380/220В з глухо заземленою нейтраллю. Умови середовища - нормальні.

1. Визначаємо номінальний струм електродвигуна:

Щит РЩ (ЯВР-100-118-20У3) укомплектований вимикачем А3113 (In=100 A.)

2. Визначаємо необхідні параметри автоматичного вимикача:

Ін.р≥1,4*Ін.=60А.

Iотс =660 А

3. Зробимо розрахунок і вибір кабелю для живлення двигуна від РЩ.

Sроз=In/ ϳCu =43/5 = 8.6 мм2

По [ПУЭ, табл. 1.3.7, стр22] вибираємо кабель ВВГ 4х10мм2.

Iдл. доп.=175А>134А.

Кабель прокладений по стінам на металоконструкціях.

5. Згідно [ПУЭ ,п.1.3.28, стр40] перевірку кабеля по економічній щільності струму не виконуємо.

6.

Прийнятий перетин кабеля забезпечує допустиму втрату напруги.

Прийнятий перетин кабелю відповідає умовам перевірки.

Магнітний контактор вибираєм по умовам Iнк ≥ Iд.пер. ПАЕ446 з Iнк =63 А

63 > 43 з ТРП 60 (Iпер=60А)

  1. Автоматичний вимикач

Тип

Uном , В

In

Кількість контактів

А3113

380

100 A

3

2. Магнітний пускач

Тип

Uном , В

Іном , А

Число полюсів

ПАЕ446

380

63

3

3.Теплове реле

Тип

Іном, телем , А

Спрацювання за 0,5 хв

ТРП 60

60

1,284

4 Охорона праці і протипожежна безпека.

Охорона праці - система забезпечення життя і здоров'я працюючих в процесі їх трудової діяльності, що включає правові, організаційні, технічні, санітарно-гігієнічні, медичні та ін. заходу і засобу. Основні напрями ох-раны праці - це впровадження системи управління охороною праці, створення безпечної техніки і технології, комплексна механізація і автоматизація виробництва.

Досягти цього можна лише на основі комплексу заходів по трьох основних чинниках якості : технічному, людському і організаційному. Там, де созда-ны сприятливі умови праці, підвищується продуктивність, у працівників воз-никает почуття задоволеності своєю роботою, своєю працею, з'являється стремле-ние до поліпшення, підкріплене системою матеріального і морального його стимули-рования.

Кожен технологічний процес створює ті або інші потенційні небезпеки для працюючих в результаті дії на них небезпечних і шкідливих производствен-ных чинників, що підрозділяються на механічні і фізичні. До механічних от-носятся чинники, що створюють небезпеки елементами устаткування, що обертаються, рухаються і падають; відлітаючими і падаючими предметами при обробці из-делий, напівфабрикатів і тому подібне. Усі ці чинники можуть привести до різних механиче-ским ушкоджень організму людину забиттям, переломам, ампутації кінцівок і навіть до смертельних випадків. До фізичних відносяться чинники: електричний струм і статична електрика; опромінення струмами високої частоти, електромагнітними і іншими променями; недостатня освітленість; підвищений рівень шуму і вібрації; підвищена або знижена температура, вологість, швидкість повітря, його запылен-ность і загазованість і тому подібне. В цілому ці чинники називаються професійними вредностями.

Техніка безпеки - система організаційних заходів і технічних засобів, що запобігають дії на працюючих небезпечних і шкідливих чинників.

Одне з найважливіших завдань охорони праці - забезпечення безпеки працюючих тобто забезпечення такого стану умов праці, при якій виключена дія на працюючих небезпечних і шкідливих чинників. З точки зору охорони праці основними вимогами до устаткування є безпека для здоров'я і життя людей, надійність і зручність в експлуатації.

До основних технічних засобів безпеки, спрямованих на профилакти-ку виробничого травматизму, відносяться: захисні, запобіжні і гальмівні пристрої, блокування, сигналізації: спеціальні пристрої безопасно-сти; профілактичні випробування машин.

На ділянці механічного цеху по виробництву корпусу і кришки редуктора можливе виникнення наступних небезпечних і шкідливих виробничих чинників.

Освіта в повітрі дисперсних систем за рахунок виділення пилу

що складається з твердих часток оброблюваного і інструментального матеріалу розміром більше 1 мкм, яка систематично потрапляючи на слизові оболонки працюючого може викликати роздратування або ушкодження (наприклад, око). Потрапляючи через легені з вдихуваним повітрям частки можуть призводити до різної тяжкості професійним__захворюванням.

При використанні СОЖ в повітрі виробничих приміщень виникає

аерозолі з розміром рідких часток менше 10 мкм - тумани, які

негативно позначаються на параметрах мікроклімату робочої зони. Попадання СОЖ на слизову оболонку ока людини може викликати роздратування, а систематичне попадання на відкриті ділянки шкіри (наприклад, рук) викликають погіршення її стану (лущення, розтріскування і так далі).

Загальна характеристика об'єкту - (ділянки). Таблиця 5.1

Початкові параметри

Загальна характеристика об'єкту

Небезпечні і шкідливі чинники, наявні в конструкції виробу, або що проявляються при його експлуатації (верстати).

Наявність шкідливих, небезпечних або токсичних речовин

ні

Наявність джерел іонізуючих випромінювань

ні

Наявність вібрацій

так

Наявність шуму

так

Наявність джерел електромагнітних полів

ні

Наявність можливості поразки людини електричним струмом

так

Наявність небезпек при роботі виробу на неодруженому ходу і при обробці деталей

так

Виробничі процеси на механічних підприємствах, як правило, сопро-вождается шумом і вібрацією.

1) Виробничий шум - це сукупність різних по гучності і тону звуків, що виникають при коливальних рухах різних тіл і передаються повітряному середовищу, сприйманий органом слуху людини. Підвищений рівень шуму сприяє виникненню головного болю, глухота, виразки шлунку, підвищенню кров'яного давле-ния, розладу нервової системи. Тривала дія шуму призводить до швидкого стомлення, зниження уваги і, як наслідок, зменшення на 40-50% продуктивності праці і підвищення рівня виробничого травматизму. Джерелами шуму на нашій ділянці є працюючі верстати. Допустимі рівні звукового тиску (дБ) і допустимі рівні звуку (дБА) відповідно до таблиці.17 [11, стр 115] складають залежно від среднегеометрических частот октавних смуг від 99 до 74 дБА. Оскільки на нашій ділянці є декілька джерел шуму, і різниця рівнів більше 8 - мі дБ, то приймаємо рівні звукового тиску по найбільш шумному верстату - свердлувальному. Приймаємо по таблиці. 18 [11, Стр.116] рівні звукового тиску від 78 до 93 дБ. Оскільки по деяких середніх частотах октавних смуг є перевищення допустимих рівнів, то необхідно використовувати індивідуальні засоби захисту або навушники. При розробці технологічних процесів, проектуванні, виготовленні і экс-плуатации машин, виробничих будівель і споруд, а також при організації робочого місця слід вживати усі необхідні заходи по зниженню шуму, воздей-ствующего на людину на робочих місцях, до значень, що не перевищують допустимі. Це досягається технічними засобами боротьби з шумом: зменшення числа машин в джерелі, своєчасний ремонт і профілактика технологічного устаткування : застосуванням технологічних процесів, при яких рівні звуковою тиски на робочих місцях не перевищують/допустимі; використанням при будівництві звукопоглинальних, звукоізоляційних матеріалів і акустичних екранів : і як вже було сказано вище застосуванням засобів індивідуального захисту (протишумові навушники, беруші); организацион-ными заходами (вибором раціонального режиму праці і відпочинку, скороченням часу знаходження в шумних умовах). Результати зводимо в таблицю 5.2.

Таблиця 5.2 - Характеристика виробничого шуму.

Початкові параметри

Характеристика параметра, що характеризується

Характеристика робочого місця

постійне

Джерела шуму

Металорізальні верстати

Рівні звукового тиску на проектованій ділянці, дБ

78 - 93

Допустимі рівні звукового тиску, дБ

99 - 74

Заходи по досягненню нормованих параметрів виробничого шуму

Навушники, пробки

2) Вібрація - це механічні коливання під час роботи окремих деталей обо-рудования або устаткування в цілому, а також майданчиків і підстав, на яких воно встановлене. Різними органами і частинами тіла вібрації сприймаються по-різному. При контакті з вібруючою поверхнею вібрацію відчувають нервові закінчення шкірного покриву, низькочастотні коливання сприймає внутрішнє вухо. Тривала загальна вібрація організму може викликати вібраційну хворобу, що проявляється у вигляді головних болів, змін в кровоносних судинах, почутті холоду, втомі, зниженні артеріального тиску, поганому самопочутті і так далі. Ме-стная вібрація може викликати спазми судин кінцевих фаланг пальців і распро-страниться по руці до передпліччя, може впливати на нервові закінчення, кост-ные і м'язові тканини, привести до деформації суглобів і зменшення їх подвижно-сти. Таке захворювання, як віброхвороба, виліковно лише на початковій стадії.

Основними заходами по боротьбі з вібрацією являється зниження вібрації в джерелі виникнення, зменшення вібрацій по шляху поширення - виброизо-ляция, вібропоглинання, шляхом застосування пружинних і гумових прокладень, спе-циальных підстав під устаткування, застосування дистанційного керування, ис-ключающего передачу вібрацій на робоче місце, використання індивідуальних засобів захисту (антивібраційні рукавиці, взуття, що віброгасить, килимки з губча-той гуми, повсті і тому подібне).

Джерелами вібрацій на ділянці є працюючі верстати. Допустимі значення параметрів вібрацій призначені для постійних робочих місць у виробничих приміщеннях при безперервній дії в течії робочого дня - 8 годин. Відповідно до таблиці.12 [11.стр.99] допустима коливальна швидкість залежно від среднегеометрических частот октавних смуг складає 107 до 92 дБ. Для зниження рівня вібрацій в цеху можна застосувати віброізолюючі пристрої, тобто відповідне виконання фундаменту. Результати зводимо в таблицю №5.3.

Таблиця 5.3 - Характеристика виробничої вібрації

Початкові параметри

Характеристика параметра, що реалізовується

Посилання

Характеристика робочого місця

Постійне

п/з

Джерела вібрацій

Металорізальні верстати

п/з

Реальні величини параметрів вібрацій

2 Гц

п/з

106 Дб

п/з

Допустимі величини параметрів вібрацій

2 Гц

п/з

107 Дб

п/з

Заходи по досягненню нормованих параметрів виробничої вібрації

Встановлення устаткування на спеціальні демпфуючі опори

п/з

4.1 Характеристика небезпеки поразки персоналу електричним струмом

Можливість поразки електричним струмом існує при роботі на металорізальних верстатах. Проектована ділянка відноситися до III класу приміщення - особливій небезпеці - розміщені електроустановки з металевим корпусами, що мають з'єднання із землею, металоконструкції будівель і технологічного устаткування, що допускають одночасне зіткнення з ними. [11. стр.161]. Напруга мережі освітлення 220В; мережі електропроводу - 380В. На верстатах ГФ2171; СFKzS і FQH - 50A може використовуватися місцеве освітлення з напругою мережі 27В.

Потужність джерела електричного струму < 100. Тип виконання електроустаткування - закрите. [11. Стр.173 - 174]. Клас електроустаткування за способом захисту людини від поразки електричним струмом - I (вироби мають робочу ізоляцію і елемент для заземлення). [11, стр.162]. Для захисту працюючих від поразки эл.струмом використовується ізоляція токоведущих частин і заземлення. Електроустаткування від мережі відключається рубильником або кнопками аварійного відключення. Опір ізоляції токоведущих частин має бути не менше 0,5 Ом [11. стр.171]. Заземлення искусственное. В якості заземлителей можна використовувати сталеві прутки діаметром 10 - 12 Ом · м (суглинок) [11. стр.167], - опір заземляючого пристрою для установок напругою до 1000В повинно бути не більше 4Ом (табличні дані з книги).

4.2 Розрахунок системи захисного заземлення.

Проводимо розрахунок опору одного заземлення :

де lm = 250 см - довжина заземлителя;

d = 2 см - діаметр заземлителя;

h = 225 см - відстань від поверхні до середини труби;

= 100 0м - см питоме опори грунту.

Кількість заземлителей :

,

де Rз = 4 Ом - необхідний опір здійснюваного заземлення.

= 0,98 - коефіцієнт сезонності.

Приймаємо кількість заземлителей n = 10, тоді опір захисного заземлення рівний:

36,98 / 10 = 3,69 Ом.

Визначаємо опір сполучної смуги :

Ом

де h = 1м - товщина верхнього шару грунту;

b = 0,04 м - ширина смуги;

l = 31,5 м - довжина смуги.

Опір усієї установки заземлення :

Ом, тобто не більше 4 Ом

де h э = 0,91.

Результати зводимо в таблицю 5.4.

Таблиця 5.4 - Характеристика заземлення.

Початкові параметри

Характеристика параметра, що реалізовується

Клас приміщення по небезпеці Эл.струмом

Особливо небезпечне

Напруга эл. струму живлення електросистем виробу

Мережа освітлення 220В

Мережа електроприводу 380В

Потужність джерела електричного струму кВт

< 100

Тип виконання електроустаткування

Закрите

Клас эл.устаткування за способом захисту від пораж. эл.струмом

1

Засоби колективного захисту від поразки эл.током.

Ізоляція токоведущих частин, заземлення

Спосіб відключення електроустаткування від мережі

Рубильник, кнопка на верстаті

Опір ізоляції токоведущих частин Ом

> 0,5

Тип заземлення

Искусственное (сталевий пруток Ø(10 - 12)

Питомий опір грунту, Ом

40 - 150

Опір захисного заземлення, Ом

3,39

Нормоване значення опору захисного заземлення, Ом

Не більше 4

Індивідуальні засоби захисту

Діелектричний килимок.

4.3 Наявність небезпек при обробці деталей.

При обробці деталей на верстаті небезпечною є зона в якій відбувається обробка деталі. Для виключення попадання людини в небезпечну зону можуть використовуватися загороджувальні пристрої - екрани або обгороджування. Деталь закріплюється вручну за допомогою гайкового ключа. Маса оброблюваної деталі приблизно 3 кг Засобу механізації при установці, кріпленні і знятті оброблюваної деталі не використовуються. Засоби захисту людини від стружки при обробці деталі - екран, окуляри. Стружка віддаляється вручну. При установці на стіл верстата пристосування для обробки деталі, використовується мостовий кран.

Результати зводимо в таблицю 5.5.

Таблиця 5.5 - Характеристика небезпечної зони.

Початкові параметри

Характеристика параметра, що реалізовується

Небезпечні зони машин

Зона різання

Засоби захисту, що виключають попадання людини в небезпечну зону

Екран, загородження

Спосіб кріплення деталі у виробі при її обробці

Вручну

Маса оброблюваної деталі, кг

3

Засоби механізації при установці, кріпленні і знятті обраб. деталі

Відсутні (вручну)

Засоби захисту людини від стружки (пил) при обробці деталі

Екран, окуляри

Спосіб прибирання стружки

Вручну

Засоби механізації, використовувані при монтажі, ремонті і демонтажі виробу

Мостовий кран

4.4 Метеорологічні умови на ділянці. Опалювання. Вентиляція.

Для комфортного самопочуття людини важливо певне поєднання

температури, вологості і швидкості руху повітря в робочій зоні.

Оптимальна величина відносної вологості складає 40% - 60%.

Підвищена вологість (більше 85%) утрудняє терморегуляцію із-за зниження випару поту, а занадто низька вологість (нижче 20%), викликає пересихання слизових оболонок дихальних шляхів.

Мінімальна швидкість руху повітря відчувається людиною, складає

0.2 м/с. Особливо несприятливі умови виникають у тому випадку, коли

разом з високою температурою в приміщенні спостерігається підвищена вологість, прискорююча виникнення перегрівання організму, призводить до бы-строму стомлення, теплового удару. Він може бути викликаний також інфрачервоним випромінюванням прямих сонячних променів. Внаслідок різких коливань температури в приміщенні, обдування холодним повітрям(вище 0,5 м/с) на виробництві мають місце простудні захворювання. Низька температура і велика швидкість руху повітря при тривалій дії призводять до розладу кровообігу, сприяють захворюванню ревматизмом, грипом і хворобами дихальних шляхів.

Шкідливу дію на організм людини високої вологості усувають подачею в приміщення осушеного повітря. Якщо ж повітря в приміщенні надмірно сухою подають____вологіше__повітря.

Попередження професійних захворювань і отруєнь досягається вы-полнением комплексу технічних і організаційних заходів, спрямованих на оздоровлення повітряного середовища і виконання режиму виробничої гігієни і особистої безпеки робітників.

Метеорологічні умови (мікроклімат) у виробничих умовах опреде-ляются наступними параметрами: температурою повітря в °З, відносною влажно-стью в %, швидкістю руху повітря на робочому місці в м/с. атмосферним тиском в мм. рт. ст.

При високій температурі і вологості відбувається перегрівання тіла, що загрожує тепловим ударом. Шкідливу дію високої температури усувають посиленням руху повітря, оскільки повітря, що рухається, сприяє кращій тепловіддачі організму.

Для нормальної і високопродуктивної роботи у виробничих помеще-ниях необхідно, щоб метеорологічні умови знаходилися в певних співвідношеннях

Найважливіше значення для нормальної життєдіяльності людини має наявність чистого повітря необхідного хімічного складу і що має оптимальну температуру, вологість і швидкість руху.

Створення в робочій зоні необхідних метеорологічних умов сприятливо впливає на організм, сприяє хорошому самопочуттю, підвищує безпеку роботи, забезпечує високу працездатність.

Застосування аерації, тобто організація керованої природної вентиляції (здійснюється за рахунок різниці гравітаційного тиску зовнішнього і внутрішнього повітря і дії вітру).

Метеорологічні умови на проектованій ділянці приймаються залежно від тяжкості робіт. Для нашої ділянки приймаємо категорію II би - фізичні роботи середньої тяжкості, пов'язані з ходьбою і перенесенням невеликої (до 10 кг) тяжкості [11. стр.40]. Вентиляція - природна. Кратність повітрообміну зазвичай складає від 1 до 10 [12, стр.58]. Приймемо До = 3 ч-1. Система опалювання в приміщеннях заводу централізована. Побутові приміщення опалюються від котельної заводу, теплоносій - вода t = 900 / 700. Приміщення цехів обігріваються теплим повітрям. За допомогою системи воздуховодов. Параметри мікроклімату вибираємо по таблицях 3, 4 [11, Стр.38 - 39].

Отримані результати зводимо в таблицю 5.6

Таблиця 5.6 - Характеристика метеорологічних умов на ділянці. Опалювання. Вентиляція.

Початкові параметри

Характеристика параметра, що реалізовується

Найменування виробничого приміщення і його об'єм, м3

Механічний цех 18144

Характеристика тяжкості роботи

II би (ср.тяж)

Період року

Теплий

Параметри мікроклімату :

- t повітря,

-отн. вологість, %

-швидкість руху повітря

опт. 20 - 22

доп. 15 - 21

отн. 60 - 40

доп. 75

отн. 0,4

доп. 0,4

Вентиляція:

-система вентиляції в приміщенні і на робочому місці

- кратність обміну повітря, ч-1

-баланс повітря

Природна

3

----

Опалювання, в теплий період року

Не використовується

4.5 Заходи по пожежній безпеці.

Пожежна безпека - система організаційних і технічних засобів, на-правленных на профілактику і ліквідацію пожеж, обмеження їх наслідків. Пожежа - неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, що завдає матеріального збитку (ГОСТ 12.1.004-85).

Пожежна профілактика грунтується на виключенні умов, необхідних для горіння, і використанні принципів забезпечення безпеки. Запобігання по-жаров досягається виключенням утворення горючого середовища і джерел запалення, а також підтримкою параметрів середовища в межах, що виключають горіння. Запобігання утворенню джерел запалення досягається наступними заходами: відповідним виконанням, застосуванням і режимом експлуатації машин і механізмів; пристроєм молниезащиты будівель і споруд; ліквідацією умов для самозаймання: регламентацією допустимої температури і енергії іскрового розряду та ін.

До засобів пожежогасінні відносяться вогнегасники: хімічні, пінні, углекислотные. порошкові; гідропомпи (невеликі поршневі насоси), відра, бочки з водою, лопати, ящики з піском, азбестові полотна, повстяні мати та ін. стаціонарні пожаротушительные установки і пересувні пожежні машини.

Клас приміщення по вибухонебезпеці (пожароопасности) - приміщення не є пожежонебезпечним або вибухонебезпечним [13].

Категорія виробництва по пожароопасности - приймаємо - Д, оскільки у виробництві звертаються речовини, що не згорають, і матеріали в холодному стані [11? стр.204]. Стіни і перекриття виготовлені з матеріалів, що не згорають : сталь, бетон. Міра вогнестійкості стін будівлі - I, їх вогнестійкість 2,5 години. Засоби пожежогасінні - вогнегасники. Категорія молниезащиты - III.

Тип молниеприемника - стержневий. Опір заземляючого пристрою при молниезащите не повинен перевищувати 20 Ом.

Дані зводимо в таблицю 5.7.

Таблиця 5.7 - Характеристика заходів по пожежній безпеці.

Початкові параметри

Характеристика параметра, що реалізовується

Клас приміщення по вибухонебезпеці (пожароопасности)

----

Категорія виробництва по пожароопасности

Д

Характеристика матеріалів стін по тій, що згорає

Що не згорають

Характеристика матеріалів перекриттів по тій, що згорає

Що не згорають

Міра вогнестійкості стін будівель і їх вогнестійкість,

I (2,5)

Відстань від робочого місця до евакуаційного виходу, м

50

Засоби пожежогасінні

Категорія молниезащиты будівлі

III

Тип молниеприемника

Стержневий

Опір заземляючого пристрою при молниезащите, Ом

До 20

4.6 Компенсація професійних вредностей. Індивідуальний захист. Особиста гігієна.

Дані зводимо в таблицю 5.8.

Таблиця 5.8 - Характеристика компенсації професійних вредностей. Индивидуальойя захисту. Особистої гігієни.

Початкові параметри

Характеристика параметра, що реалізовується

Професія

Оператор верстатів з ЧПУ, свердлувальник

Умови праці

Нормальні

Тривалість робочого тижня, ч

40

Додаткова відпустка, дні

----

Пенсійний вік, років

60

Забезпечення лікувально - профілактичним живленням або спецжирами

----

Спецодяг

Костюм Х/Би

Спецвзуття

Черевики

Індивідуальні засоби захисту органів зору

Окуляри

Індивідуальні засоби захисту голови

-----

Засоби знезараження шкіри

Мило

Метод знезараження шкіри

Миття

Завданнями трудового законодавства

  • встановлення і захист трудових прав працівників;

  • розвиток соціального партнерства між працівниками і наймачами;

  • сприяння росту продуктивності праці і поліпшенню якості роботи;

  • зміцнення дисципліни праці;

  • забезпечення безпеки і здорових умов праці працівникам.

Стан довкілля вимагає від творців нових технологій і машин пильної уваги до питань екології. Будь-яке технічне рішення повинне прийматися з обліком не лише технологічних, але і екологічних аспектів. Проектне рішення в обов'язковому порядку повинен піддаватися екологічній експертизі, а новостворювані, технологічні процеси, устаткування і матеріали при їх впровадженні разом з народногосподарським ефектом повинні забезпечувати високий рівень екологічної безпеки.

У проектованій механічній ділянці, і на підприємстві в цілому, в

уникнення забруднення довкілля передбачені наступні заходи.

1. Для очищення повітря, що викидається, застосовують циклони.

Механічна обробка на металообробних верстатах супроводжується виділенням пилу, стружки, туманів, масел і емульсій, які через систему вентиляції викидаються з приміщення в довкілля.

При експлуатації одного фрезерного або свердлувального верстата викиди

пари води, туманів і емульсій не регламентуються, оскільки в їх об'ємі не

міститься речовин, що забруднюють довкілля.

Очищення повітря, що викидається вентиляцією, від пилу робиться

за допомогою застосування циклонів.

2. Відпрацьовані СОЖ вирушають на переробку.

3. Стружка і інші тверді металеві відходи вирушають на

переробку.

Для недопущення забруднення довкілля твердими відходами

(стружкою) передбачаються наступні заходи:

1. збір стружки по території цеху по видах (сталева, чавунна і тому подібне);

2. наступна відправка її на переробку.

При великих об'ємах стружки в цеху потрібна ділянка по переробці стружки, що дозволяє скоротити витрати на навантажувально-розвантажувальні роботи, знижує безповоротні втрати при їх перевалці і транспортуванні і вивільняє транспортні засоби.

Стружку, яка утворюється при обробці деталей, збирають і

переробляють на стружко-дробилках, пресах, що брикетують. Основні

операції первинної обробки метало відходів - сортування, оброблення і

механічна обробка. Сортування полягає в розподілі ломи і відходів по видах металів. Оброблення ломи полягає у видаленні неметалічних включення. Механічна обробка включає вирубування, різання, брикетування на пресах. На заводі «ВИЗАС» нині така ділянка відсутня.

Основне джерело утворення відходів металу - металообробка (84%)

і амортизаційний лом (16%). Амортизаційний лом - відходи, що складаються з часток металу, утворилися із-за тертя рухливих частин устаткування, як передбаченого конструкцією деталей і механізмів верстата, так і не передбаченого.

Регулярний плановий ремонт верстата виключає не передбачене

конструкцією тертя, а регулярне чищення, мастило, заміна вузлів (наприклад, підшипників кочення), що виробили свій термін, понизить кількість твердих відходів в цілому.

4. Для очищення стічних вод застосовують маслоловушки, нефтеловушки і

песколовы.

На території промислових підприємств утворюються стічні води трьох

видів:

1.побутові;

2.поверхневі;

3.виробничі.

Побутові стічні води утворюються в результаті експлуатації на

території підприємства душових, туалетів, пралень, їдалень. Підприємство не відповідає за якість цих стічних вод і направляють їх на міську станцію очищення.

Поверхневі стічні води утворюються в процесі зливання з дощовою

талою і поливальною водою домішок, що скупчуються на території, дахах і стінах побудов підприємства. Основні компоненти домішок в цих водах:

пісок, стружка, тирса, пил, сажа, нафтопродукти, масло і тому подібне

Література

  1. Справочная книга для проектирования электрического электроосвещения. Кноринг Г. М. 384стр. «Энергия» Лининград 1976г.

  2. Каталог світлотехнічної продукції ОСП корпорація «ВАТРА» 50стр. 2005р.

  3. Справочная книга по светотехнике. Под ред.. Айзенберга Ю.Б. Москва «Энергоатомиздат» 1983г. 471стр.

  4. Католог продукции ПО «Контактор» 1999г. 40стр.

  5. Правила устройства електроустановок. Москва «Энергоатомиздат» 1987г. 646стр.

Перелік держстандартів

ГОСТ-2.105-95. Загальні відомості щодо текстових документів.

ГОСТ-2.104-68. Основні написи.

ГОСТ-2.106-68. Текстові документи.

ГОСТ-2.109-73. Основні вимоги до креслень.

ГОСТ-2.310-68. Формати.

КП 5.05070104.03.ЕЛ

Аркуш

Аркуш докумПідписДата