Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lk.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
472.58 Кб
Скачать

2. А)Інвентаризація в посівному відділенні розсадника

Для проведення інвентаризації наказом директора по держлісгоспу створюється центральна комісія в складі головного лісничого(голова), головного бухгалтера, представника трудового колективу, інженера лісових культур.

В лісництвах створюються підкомісії, в склад яких входять: представник держлісгоспу(голова), лісничий, майстер лісу або майстер розсадника. Центральна комісія перевіряє роботу підкомісій в лісництвах в розмірі не меньше 2% проінвентаризованих площ. Якщо при перевірці виявлено розходження більше 3% по приживленості чи виходу садивного матеріалу, то робота вважається незадовільною і призначається повторна інвентаризація на всій площі.

При інвентаризації лісових розсадників встановлюється наявність посадкового матеріалу в звітному році по породах, віку, якості, в тому числі стандартного, тобто такого, що відповідає вимогам діючих стандартів і придатний для посадки. По результатах інвентаризації складається баланс садивного матеріалу по підприємству. Це дає можливість визначити забезпечення садивним матеріалом лісокультурні площі в наступному році.

Садивний матеріал в розсадниках вираховується окремо по кожному полю посівного та шкільного відділення, по кожній породі з врахуванням віку,окремо йде облік селекційного матеріалу та садивного матеріалу, вирощеного в закритому грунті.

В посівному відділенні облік сіянців ведеться шляхом суцільного переліку всіх сіянців на облікових відрізках. Обліком повинно бути охоплено не меньше 2% посівів, а якщо посіви нерівномірні – не меньше 5%. Визначення стандартності при обліку проводять шляхом порівняння з сіянцем-еталоном згідно нормативу для даного регіону по кожній породі. Дані інвентаризації заносяться в польову карточку інвентаризації. На основі даних інвентаризації і натурного огляду комісія дає висновок про стан посівів, придатності сіянців кожного поля до викопки, намічає конкретні заходи по поліпшенню стану посівів, залишених для дорощування. Інвентаризація садивного матеріалу в парниках і теплицях проводиться аналогічно як у відкритому грунті при суцільних посівах, але не меньше 2% від посівів.

Облік сіянців, вирощених з закритою кореневою системою ведеться шляхом суцільного переліку, визначення стандартних – по окремих партіях, але не меньше 5% від вирощених.

Приклад проведення інвентаризації в посівному відділенні:

Sпосіву =0,25га

Схема висіву: 40-40-70

Сходи рівномірні.

Загальна кількість рядків 15

Lстр.

4040 70 40 40 70 40 40 і т.д. …

L к.в

1.Визначаємо загальну довжину всіх посівних рядків на площу 0,25га по формулі:

Lзаг.= S х n/Lстр.;

де S – площа посіву, м.кв. (в нашому випадку 0,25га тобто 2500м.кв.)

n – кількість рядків в схемі висіву (в нашому випадку 3 рядки, бо схема висіву 40-40-70),

Lстр.- ширина стрічки з міжстрічковим інтервалом (в нашому випадку 40+40+70=150см =1,5м)

Отже, Lзаг.=2500 х 3 / 1,5=5000м

2.Встановлюємо довжину всіх контрольних (облікових)відрізків. Так як сходи рівномірні, то ця довжина буде становити 2% від довжини всіх рядків.

Lвсіх к.в.=Lзаг. х 0,02=5000 х 0,02=100м

3.Встанолюємо довжину одного контрольного відрізка. Для цього довжину всіх контрольних (облікових)відрізків потрібно поділити на загальну кількість рядків на всій площі.

Lк.в.= 100/15=6,67м

4.Після цього на площі посіву прокладаємо діагональ. На перетині діагоналі з рядками ставлять кілочки. Від кожного кілочка відмірюють довжину контрольного відрізка (в нашому випадку 6,67м) і знову виставляють кілочки. Так, на кожному рядку буде виставлено 2 кілочки - відповідно початок і кінець контрольного відрізка. На всіх контрольних відрізках роблять суцільний перелік всіх сіянців, в тому числі стандартних і заносять в польову карточку інвентаризації. Знаходять середній вихід сіянців з 1-го метра посівного рядка і перераховують на довжину всіх посівних рядків на площі висіву.

Б) Інвентаризація в шкільному відділенні розсадника

Проводиться з 1-го жовтня. Створюється центральна комісія та підкомісія. Проводиться шляхом суцільного переліку на невеликих площах до 5 га, на більших площах закладають пробні площі не меньше 5% від загальної. Складають польові карточки інвентаризації.

В маточному відділенні в рік закладки визначають приживленість, в наступні роки можливість заготівлі прута, живців, паростків. В перший рік вирощування закладається пробна площа в розмірі 5% від площі плантації, в наступні роки комісія визначає в залежності від породи спосіб обліку. Складаються польові карточки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]