Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні вказівки до виробничої практики ОПі-4....docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
105.48 Кб
Скачать

4.Облік запасів

Вивчити і описати у звіті порядок організації матеріально-технічного постачання: перелік основних постачальників та умови поставки найважливіших видів матеріалів, які використовуються на підприємстві; організацію нормування витрат матеріалів, порядок виписки лімітних карт; організацію контролю за використанням матеріалів у виробництві.

Окрім того, необхідно:

  • описати організацію складського господарства (кількість складів, групи матеріалів, ваговимірювальні прилади, порядок відпуску матеріалів);

  • зняти копії трьох-чотирьох карток із обліку матеріалів, пояснити порядок шифрування матеріалів за групами, підгрупами, видами, сортами, розмірами тощо (в додатки);

  • взяти безпосередню участь у прийманні матеріалів, які надійшли на склад. Описати порядок їх документального оформлення, скласти первинні документи з надходження матеріалів на склад(по тексту); ознайомитися з порядком заповнення карток складського обліку; вивчити документальне оформлення операцій із відпуску запасів зі складу у виробництво, в комори цехів, на сторону, в порядку реалізації (на основі даних підприємства).

При вивченні обліку запасів у бухгалтерії необхідно виконати таку роботу: вивчити організацію документування і документообігу з обліку руху запасів у бухгалтерії; ознайомитися з методом оцінки матеріальних цінностей і визначенням фактичної собівартості запасів; обліком транспортно-заготівельних витрат і порядком їх включення у собівартість запасів; скласти розрахунок списання транспортно-заготівельних витрат на витрачені матеріали (за період проходження виробничої практики відобразити ГО з надходження запасів, оцінки (розрахунок бухгалтерії), зазначити метод визначення фактичної с/в, здійснити розрахунок бухгалтерії ТЗВ з відображенням на рахунках БО у вигляді ЖРГО з підтвердженням первинними документами (первинні док. у додатки).

Дати критичну оцінку (у вигляді висновку) прийнятого на підприємстві методу оцінки матеріалів, а також обліку транспортно-заготівельних витрат; ознайомитися з організацією контролю за використанням матеріалів у виробництві; взяти участь в інвентаризації матеріальних цінностей чи ознайомитись з матеріалами попередньої інвентаризації. Зробити виписку з відомості інвентаризації й вказати, якими проводками оформляються результати інвентаризації (по тексту).

Скласти відомість №5.1. „Відомість аналітичного обліку запасів” (додати до звіту); ознайомитись з порядком складання відомості 3.3. „Відомість аналітичного обліку розрахунків з постачальниками та підрядниками” чи машино- грамами із обліку розрахунків з постачальниками та підрядниками (додати до звіту, в додатки).

Вивчити порядок обліку МШП на складі, в експлуатації, в бухгалтерії; порядок документального оформлення операцій, які відображають рух МШП на складі й бухгалтерії; порядок списання МШП, які прийшли у непридатність. Описати у звіті особливості обліку малоцінних необоротних активів; порядок нарахування зносу по малоцінних необоротних активах; навести кореспонденції рахунків з обліку МШП та малоцінних необоротних активів, за період .