Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
B_Zh_D--MODUL.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
262.66 Кб
Скачать

20 Аварія автомобіля

Безпечною вважається швидкість до 90 км/год. При ній водій встигає загальмувати, вивернути кермо у будь-якій ситуації. Це повинні пам'ятати і водій, і пасажири. Останнім, щоб уберегти своє здоров'я і життя, потрібно стримувати водіїв — любителів швидкої їзди, нагадуючи їм про небезпеку.

Найважливіше у будь-якій аварії — це перешкодити переміщенню свого тіла вперед і захистити голову. Пасажир повинен закрити голову руками і завалитися набік, напружити всі м'язи і не розслаблятися до цілковитої зупинки машини. Найнебезпечніше місце для пасажира — переднє сидіння. Необхідно користуватися ременем безпеки. Без ременів безпеки зіткнення автомобіля при швидкості 50 км/год. з нерухомою перешкодою можна порівняти зі стрибком обличчям униз з четвертого поверху. Після удару, в першу чергу, потрібно зорієнтуватися, де ти перебуваєш (в якому місці автомобіля). Усвідомивши ситуацію, рухатися до виходу через двері чи вікно. Машину потрібно покинути якомога швидше, тому що є небезпека її загорання (особливо, якщо вона перекинулася). Якщо двері відразу не відчинилися (заклинили), треба відчинити чи розбити вікна.

Основні причини дорожньо-транспортних пригод:

а) з вини водія:

— порушення правил дорожнього руху;

— перевищення швидкості;

— перебування за кермом у стані алкогольного сп'яніння (втома, перевтома);

— несправність транспортного засобу;

— недостатня професійна підготовка, малий досвід управління транспортним засобом;

— погіршення особистих психофізіологічних якостей (зору, швидкості реакції).

б) з вини пішохода:

— перехід проїжджої частини у місцях, не передбачених для цього, або на заборонений сигнал світлофора;

— перехід вулиці безпосередньо біля транспорту, що стоїть або наближається;

— перехід вулиці в місцях, де вона погано простежується з обох боків;

— раптовий вихід на проїжджу частину із-за транспорту, що стоїть;

— розваги на проїжджій частині або поблизу неї;

— неуважність під час переходу вулиці.

Окрім того, до причин дорожньо-транспортних небезпек можна додати:

— збільшення кількості автотранспорту на шляхах України;

— незадовільний стан дорожнього покриття тощо.

21 Основні причини аварійності

Детальний аналіз усіх видів ДТП неможливий без виявлення факторів, які їх викликають. У більшості країн громадська думка та офіційна статистика найчастіше вбачають причини аварії у помилках водіїв. Так, Всесвітня організація охорони здоров’я вважає, що 9 з 10 пригод скоюється з вини водіїв та й інші в певній мірі також від неї залежать.

При аналізі ДТП інколи складається враження, що причиною аварії не є технічна несправність. Частіше за все в цьому винне порушення правил руху. Наприклад, наїзд на пішохода зазвичай пояснюють перевищенням швидкості чи пізнім застосуванням гальм. Але якщо б тиск у пневматичному приводі гальм був би більшим, а самі гальма відрегульовані краще, пригоди могло б не статися. Тож детальніший аналіз причин пригод дозволяє стверджувати, що фактична кількість ДТП, викликаних технічними несправностями, більш значна.

Найнебезпечними несправностями, які частіше за все спричиняють ДТП, є несправності гальмівної системи (до 50%), рульового управління (14%), системи освітлення та сигналізації (16%).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]