Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Организация СРС по Семейному праву.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
172.03 Кб
Скачать

Тема 1. Поняття і принципи сімейного права.

Завдання:

  1. Скласти структурно-логічну схему взаємозв’язку сімейного права з іншими галузями права України.

  2. Під основні поняття сімейного права знайти в нормативно-правових актах легальні їх визначення (скласти словник основних термінів).

  3. Знайти у науковій літературі точки зору, які висловлені з приводу сімейного права як галузі права, предмета та його особливостей. Проаналізувати та сформулювати власну точку зору.

  4. Зробити підбір наукових публікацій з друкованих засобів масової інформації за цією темою.

  5. На підставі практичних матеріалів (рішень та постанов суду, органів РАЦС та інших) скласти та вирішити задачу, в якій передбачити реалізацію одного із принципів сімейного права.

Тема 2. Сімейні правовідносини Завдання:

  1. Скласти схему (таблицю) видів сімейних правовідносин та відмітити їх особливості.

  2. На прикладі своєї сім’ї скласти схему спорідненості. На схемі вказати види та ступені спорідненості.

  3. Скласти схему (таблицю): відносини спорідненості та свояцтва.

  4. Знайти у науковій літературі точки зору, які висловлені з приводу становлення та розвитку сімейних правовідносин в України або присвячених проблемам сім’ї. Проаналізувати та сформулювати власну точку зору.

  5. На підставі практичних матеріалів (рішень та постанов суду, органів РАЦС та інших) скласти та вирішити задачу, в якій передбачити реалізацію відносин спорідненості та свояцтва, або здійснення сімейних прав чи виконання сімейних обов’язків.

Тема 3. Шлюб. Завдання:

  1. Скласти схему (таблицю) порядку реєстрації шлюбу.

  2. Скласти схему (таблицю) припинення шлюбу або визнання шлюбу недійсним.

  3. Знайти у науковій літературі точки зору, які висловлені з приводу шлюбних відносин в України або присвячених проблемам шлюбу. Проаналізувати та сформулювати власну точку зору.

  4. На підставі практичних матеріалів (рішень та постанов суду, органів РАЦС та інших) скласти та вирішити задачу, в якій передбачити реалізацію шлюбних відносин.

  5. Підібрати практичний приклад про спір щодо визнання шлюбу недійсним або розірвання шлюбу, або визнання шлюбу неукладеним, або поновлення шлюбу, або встановлення режиму окремого проживання подружжя.

Тема 4. Особисті та майнові правовідносини подружжя Завдання:

  1. Скласти схему (таблицю) прав та обов’язків подружжя.

  2. Скласти схему (таблицю) прав та обов’язків подружжя щодо об’єктів спільної сумісної власності.

  3. Знайти у науковій літературі точки зору, які висловлені з приводу прав та обов’язків подружжя в Україні. Проаналізувати та сформулювати власну точку зору.

  4. На підставі практичних матеріалів (рішень та постанов суду, органів РАЦС та інших) скласти та вирішити задачу, в якій передбачити реалізацію прав та обов’язків подружжя.

  5. Підібрати практичний приклад про спір щодо реалізації прав подружжя на укладення шлюбного договору або виконання обов’язку щодо утримання непрацездатного подружжя.

Модуль 2. Особисті та майнові права і обов’язки матері, батька і дитини, інших членів сім’ї та родичів. Влаштування дітей, позбавлених батьківського піклування