Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ФДСП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
95.74 Кб
Скачать

МіНіСТЕРСТВО ОСВІТИ И НАУКИ УКРАЇНи

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ національний УНІВЕРСИТЕТ

ім. В. Даля

ПРОГРАМА

з дисципліни

«ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ суб’єктів ГОСПОДАРЮВАННЯ»

лугансЬк 2010

МіНіСТЕРСТВО ОСВІТИ И НАУКИ УКРАЇНи

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ національний УНІВЕРСИТЕТ

ім. В. Даля

ПРОГРАМА

з дисципліни

«ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ суб’єктів ГОСПОДАРЮВАННЯ»

для студентів, що вивчаються спеціальністю 7.050 104 “Фінанси”

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри

«Фінанси»

Протокол № 8

від 12. 03. 2010 р.

Луганськ 2010

УДК 336.221 (477)

Програма з дисципліни «Фінансова діяльність суб’єктів господарювання» для студентів, що навчаються за спеціальністю 7.050 104. / Уклад.: Л. А. Костирко – Луганськ: Східноукраїнський національний університет ім. В. Даля: 2010 - с.16

Укладач:

Л.А. Костирко, проф.

Відповідальний за випуск:

Л.А. Костирко, проф.

Рецензент:

Л.Ф. Ларікова, доц.

Предмет навчання: система фінансово-економічних відносин, які виникають в процесі мобілізації ресурсів для фінансування операційної та інвестиційної діяльності підприємства.

Мета вивчення дисципліни: є отримання знань з практичних питань з організації фінансової діяльності суб’єктів господарювання. Поглиблене вивчання фінансових категорій, їх закономірностей та тенденцій розвитку; форм та методів управління фінансовою діяльністю різноманітних суб’єктів господарювання в залежності від організаційно-правової форми господарювання та галузевих особливостей.

Задачі вивчення дисципліни: Показати сукупність та оцінити взаємозалежність змін в фінансовій сфері, їх спрямованість та цільову орієнтацію, значення фінансової діяльності для перспектив розвитку підприємства, альтернативи щодо реалізації ринкових підходів до фінансового регулювання економічних процесів. Орієнтація в потоці фінансової інформації, змінах законодавчого та нормативного характеру.

По закінченню дисципліни слухач повинен:

Знати:

  • Форми і методи управління фінансовою діяльністю різноманітних суб’єктів господарювання.

  • Законодавчі та нормативні документи що регулюють організаційно-правові форми господарювання.

  • Основні напрями побудови фінансової стратегії суб’єктів господарювання.

Вміти:

  • Орієнтуватися в потоці фінансової інформації в змінах законодавчого характеру.

  • Будувати концепцію управління фінансовою діяльністю суб’єктів господарювання.

Види учбової роботи

Форма навчання

Денна

Аудиторні заняття, годин

- лекції

28

- практичні

36

Самостійна робота, годин

52

Кількість індивідуальних завдань

1

Підсумковій контроль знань

Екзамен

Теми, які розкривають зміст курсу:

Тема 1. Концепція управління фінансовоЮ діяльністю суб’єктів підприємництва

Підприємництво як сучасна форма господарювання. Суб'єкти підприємницької діяльності. Основні характеристики підприємства як економічної системи. Структуризація цілей суб'єкта підприємництва як об'єкта управління фінансами.

Характеристика капіталу підприємства як економічної категорії. Кругообіг фінансового капіталу підприємства. Функції капіталу суб’єктів підприємництва.

Зміст та основні завдання фінансової діяльності суб'єктів підприємництва. Напрямки фінансового управління на підприємстві. Функціонально-організаційна схема фінансової служби.

Сутність та форми фінансування. Характеристика фінансових потоків господарюючого суб'єкта в розрізі видів діяльності. Порівняльний аналіз основних форм фінансування підприємств. Класифікація форм фінансування за джерелами походження капіталу та за правовим статусом інвесторів.

Сучасні теорії фінансування: класична, неокласична, неоінституційна. Теорема іррелевантності. Теорія вибору портфеля інвестицій. Модель оцінки доходності активів (CAPM). Теорія арбітражного ціноутворення. Теорія агентських відносин при фінансуванні. Теорія асиметричної інформації.

Тема 2. Особливості фінансової діяльності підприємств різних організаційно-правових форм

Зв’язок між фінансуванням підприємства та формою організації бізнесу. Критерії прийняття рішення про вибір правової форми організації бізнесу.

Фінансова діяльність суб’єктів господарювання без створення юридичної особи. Особливості фінансової діяльності приватних підприємств. Специфіка фінансової діяльності малих підприємств.

Особливості фінансової діяльності господарських товариств. Особливості фінансування акціонерних товариств. Особливості фінансової діяльності товариств з обмеженою відповідальністю. Особливості фінансової діяльності товариств з додатковою відповідальністю, повних товариств та командитних товариств.

Особливості фінансової діяльності підприємств з іноземними інвестиціями.

Фінансова діяльність державних та казенних підприємств.

Тема 3. Формування ресурсної бази суб’єкта підприємництва

Власний капітал підприємства, його переваги, недоліки, функції та складові частини. Класифікація власного капіталу. Чисті активи.

Статутний капітал, його економічний зміст та порядок формування. Характеристика простих і привілейованих акцій. Корпоративні права, номінальна та ринкова вартість корпоративних прав. Права власників простих і привілейованих акцій.

Інші види власного капіталу підприємства. Додатковий капітал підприємства та джерела його поповнення. Резервний капітал підприємства, його необхідність, види та джерела формування. Сутність нерозподіленого прибутку, вилученого та неоплаченого капіталів.

Збільшення та зменшення статутного капіталу: цілі, джерела, порядок проведення. Методи збільшення статутного фонду акціонерного товариства. Порядок розрахунку емісійного доходу, ажіо та дизажіо. Переважні права на придбання цінних паперів нової емісії як інструмент захисту інтересів інвесторів. Розрахунок вартості переважних прав. Встановлення курсу емісії нових акцій. Умови та механізм емісії, розміщення та обслуговування акцій. Зменшення статутного капіталу підприємства: основні цілі, методи та порядок проведення. Деномінація та конверсія. Порядок викупу та анулювання корпоративних прав підприємства.

Звіт про власний капітал підприємства, його призначення та порядок складання.