Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Транс Маш_Шавлак.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
494.08 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра гірничозаводського транспорту і логістики

Методичні вказівки

і контрольні завдання з курсів "Транспортні машини і комплекси гірничих та гірничо-збагачувальних підприємств", "Проектування і конструювання транспортних машин і комплексів" )

для студентів-заочників з напряму підготовки 0505 «Інженерна механіка», спеціальності 7.050502 «Гірниче обладнання», спеціалізації «Комп'ютерне .проектування мехатронного гірничого обладнання».

Донецьк 2009

УДК 622.6.(071)

Методичні вказівки і контрольні завдання з курсів "Транспортні машини і комплекси гірничих та гірничо-збагачувальних підприємств", "Проектування і конструювання транспортних машин і комплексів" /Укладач Шавлак В.Ф- Донецьк: ДонНТУ, 2009. - 25 с.

Викладені структури і програми вивчення курсів "Транспортні машини і комплекси гірничих та гірничо-збагачувальних підприємств", "Проектування і конструювання транспортних машин і комплексів" По кожній темі дається зразковий перелік питань для самоперевірки. Вказана література, необхідна студентам для глибокого вивчення матеріалу. Розроблені контрольні завдання з курсів.

Призначені для студентів-заочників з напряму підготовки 0505 «Інженерна механіка», спеціальності 7.050502 «Гірниче обладнання», спеціалізації «Комп'ютерне .проектування мехатронного гірничого обладнання».

Укладач: доц. В.Ф.Шавлак

Відповідальний за випуск проф. В. А. Будішевський

Рецензент: проф. П.А.Горбатов

У загальному комплексі виробничих процесів видобутку корисних копалин рудниковий транспорт має важливе значення. Злагоджена, безперебійна, надійна й високопродуктивна робота всіх ланок транспорту є необхідною умовою успішної діяльності гірського підприємства.

Зростаюче застосування високопродуктивних виймальних комплексів і організація робіт на виймальних ділянках по циклічному графіку приводять до різкого підвищення навантаження на лаву, у ряді випадків сягаючих двох тисяч тонн вугілля в добу й більше.

Необхідність забезпечення потужних вантажопотоків при високій ефективності виконання транспортних операцій, а також завдання зменшення ступеню здрібнювання корисної копалини в процесі її транспортування й створення умов, що полегшують і оздоровлюють працю робітників, пред'являють нові, більш високі вимоги до гірничої промисловості та гірничих транспортних машин.

Україна має у своєму розпорядженні потужну машинобудівну базу, що забезпечує оснащення гірничих підприємств високопродуктивним транспортним устаткуванням. На сучасних шахтах застосовується велика різноманітність видів і типів транспортних машин і механізмів. Створюються і вводяться в експлуатацію транспортні установки, що працюють на новій технічній основі. Безперервно удосконалюються методи розрахунку і конструювання транспортного устаткування. Широкий розвиток отримують типізація і уніфікація транспортних машин і комплексів.

У створенні і освоєнні нових машин для вугільної промисловості важлива роль належить фахівцям з конструювання гірничого обладнання. Одною з умов успішного виконання завдань, що стоять перед гірничим машинобудуванням по створенню нових високопродуктивних і надійних машин, що знаходяться на рівні останніх досягнень світової науки і техніки, є висока якість підготовки фахівців з конструювання гірничого обладнання.

Важливу роль в їх підготовці грають спеціальні дисципліни і, зокрема, курси "Транспортні машини і комплекси гірничих та гірничо-збагачувальних підприємств" і "Проектування і конструювання транспортних машин і комплексів" Успішне засвоєння цих курсів можливе за наявності у студентів міцних знань по таких курсах, як "Опір матеріалів ", " Технологія видобутку корисних копалин", "Теоретична механіка" " Теорія механізмів і машин ", " Гідравліка і гідравлічні машини ", " Взаємозамінюваність, стандартизація і технічні вимірювання" і інші.

Основна мета дисципліни “Транспортні машини і комплекси гірничих та гірничо-збагачувальних підприємств ” – дати майбутнім фахівцям теоретичні основи і практичні рекомендації у сфері розрахунків, конструкції та експлуатації транспортних машин і комплексів, без яких неможливе ефективне конструювання, виробництво та експлуатація транспортних установок.

Основні завдання вивчення курсу “Транспортні машини і комплекси гірничих та гірничо-збагачувальних підприємств ” полягають в отриманні знань:

  • по фізико-механічних властивостях вантажів, що транспортуються на гірничих підприємствах;

  • по комплексах транспортного устаткування й системам транспорту шахт;

  • по принципам дії, конструктивним різновидам і методам технологічних розрахунків транспортних машин.

Основна мета дисципліни “Проектування та конструювання транспортних машин і комплексів ” – дати майбутнім фахівцям теоретичні основи і практичні рекомендації у сфері розрахунків, конструкції та проектування транспортних машин і комплексів, без яких неможливе ефективне конструювання, виробництво та експлуатація транспортних установок.

Основні завдання вивчення курсу "Проектування та конструювання транспортних машин і комплексів":

  • оволодіння знаннями сучасних методів розрахунку і конструювання машин і устаткування транспортних комплексів гірничих підприємств;

  • придбання навиків розрахунку і конструювання транспортних машин;

  • виявлення шляхів подальшого вдосконалення транспортних машин у напрямі підвищення їх техніко-економічних показників.

1. Організація учбового процесу і загальні методичні вказівки

Курси “Транспортні машини і комплекси гірничих та гірничо-збагачувальних підприємств ” і "Проектування та конструювання транспортних машин і комплексів" вивчаються по робочим програмам дисциплін розроблених на основі таких документів і матеріалів:

  • Освітньо-професійна програма вищої освіти з професійного напрямку підготовки “Інженерна механіка ”. - Київ, Міністерство освіти України, 1994.

  • Робочий навчальний план підготовки спеціалістів з напряму підготовки 0505 «Інженерна механіка», спеціальності 7.050502 «Гірниче обладнання», спеціалізації «Комп'ютерне проектування мехатронного гірничого обладнання».

Відповідно до учбового графіку навчання по заочній системі студенти спеціальності 7.050502 «Гірниче обладнання» спеціалізації «Комп'ютерне проектування мехатронного гірничого обладнання» вивчають курс “Транспортні машини і комплекси гірничих та гірничо-збагачувальних підприємств ” у 9 і 10 семестрах, в 10 семестрі виконують курсовий проект по цьому ж курсу. Курс "Проектування та конструювання транспортних машин і комплексів" вивчається в 11 семестрі (на 1 семестрі при навчанні за програмою спеціаліста або магістра).

При вивченні курсів передбачається освоєння теоретичного матеріалу, закріплення його на практичних заняттях і при виконанні лабораторних робіт, двох індивідуальних завдань ( по одному в кожному курсі ) і курсового проекту.

Курс “Транспортні машини і комплекси гірничих та гірничо-збагачувальних підприємств ” вивчається на 9-му і 10-му семестрах. На початку кожного семестру проводиться цикл установчих лекцій. В ході вивчення курсу студенти виконують одну контрольну роботу у 9-му семестрі. У лабораторії кафедри гірничозаводського транспорту і логістики проводяться лабораторні заняття. У зимову екзаменаційну сесію по курсу студенти здають екзамен, а в кінці 10 семестру – складають залік. На протязі 10 – го семестру студенти-заочники виконують курсовий проект з вищеназваного курсу.

Курс "Проектування і конструювання транспортних машин і комплексів". вивчається на 11-му семестрі. По курсу також проводяться установчі лекції і лабораторні заняття. В процесі вивчення курсу студенти виконують одну контрольну роботу. В кінці 11 – го семестру проводиться іспит. Без виконання контрольного завдання і лабораторних робіт студенти до іспитів не допускаються.

В цілях глибокого та міцного засвоєння матеріалу, що вивчається, при опрацьовуванні курсів рекомендується складати короткий конспект, що включає ескізні малюнки схем транспорту, кінематичні і розрахункові схеми транспортних машин, відповіді на питання для самоперевірки знань і рішення задач.

Слід звертати увагу на фізичну суть процесів, що протікають при роботі транспортних машин. Формальне запам'ятовування відповідних формул без розуміння описуваних ними процесів не може дати міцних знань. Напроти, творче вивчення матеріалу, що супроводжується самостійним доказом певних залежностей і теоретичних положень, веде до розвитку логічного мислення і забезпечує отримання міцних знань.

У курсах розглядається велика кількість різних типів машин і устаткування, а також наводиться багато фактів і формул, що описують транспортні процеси і залежності між окремими параметрами транспортних установок. Часто окремі види машин схожі за принципом дії і методом їх розрахунку. Тому при засвоєнні матеріалу необхідно зосередити свою увагу на головних питаннях курсів і знаходити те загальне, що об'єднує окремі групи машин.

По курсу “Транспортні машини і комплекси гірничих та гірничо-збагачувальних підприємств ” рекомендується наступна література: