Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кінець.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
5.69 Mб
Скачать

96 Чим відрізняються проект дослідно-промислової розробки і проект розробки родовища?

ПРОЕКТ РОЗРОБКИ РОДОВИЩА НАФТИ І ГАЗУ –документ у якому обумовлюється технологічний процес вилучення з родовища нафти, газу та супутніх їм корисних компонентів, що здійснюється на основі відповідних проектних документів після завершення геологічного вивчення родовища, геолого-економічної оцінки і затвердження у встановленому порядку запасів нафти, газу і супутніх компонентів. Введення родовища або окремого покладу нафти і газу в промислову розробку здійснюється за рішенням спеціально уповноваженого органу виконавчої влади, до відання якого віднесені питання державного регулювання в нафтогазовій галузі, на підставі обґрунтованої заяви користувача нафтогазоносними надрами. Для введення родовища (покладу) нафти і газу в промислову розробку користувач нафтогазоносними надрами повинен мати: - спеціальний дозвіл на видобування нафти і газу (промислову розробку родовищ); - затверджену у встановленому порядку геолого-економічну оцінку запасів родовища (покладу) за результатами розвідувальних робіт; - акти або угоди на користування земельними ділянками та акт про надання гірничого відводу для розробки родовища; - затверджений спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади, до відання якого віднесені питання державного регулювання нафтогазової галузі, технологічний проект (схему) промислової розробки родовища (покладу), а також комплексний проект його облаштування, виконаний згідно з чинним законодавством; - дозвіл центрального органу виконавчої влади, до відання якого віднесені питання нагляду за охороною праці.

ПРОЕКТ РОЗРОБКИ РОДОВИЩА НАФТИ І ГАЗУ ДОСЛІДНО-ПРОМИСЛОВАИЙ – документ у якому обумовлюється стадія геологічного вивчення родовища, на якій здійснюється видобування з родовища обмеженої кількості нафти і газу з метою визначення його промислової цінності, уточнення гірничо-геологічних та технологічних параметрів, необхідних для підрахунку запасів нафти, газу і супутніх компонентів та обґрунтування вибору раціонального методу (технології) промислової розробки родовища. Введення родовища або окремого покладу в дослідно-промислову розробку здійснюється за рішенням спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади, до відання якого віднесені питання державного регулювання нафтогазової галузі, на підставі обґрунтованої заяви користувача нафтогазоносними надрами, до якої додаються проект дослідно-промислової розробки родовища (покладу) та проект його облаштування.

116 Як виконується практична робота із чисельною моделлю процесу розробки нафтових родовищ.

Чисельні методи полягають у визначенні за допомогою комп'ютерної техніки числових значин функцій у деяких дискретних точках для заданих числових значин аргумента, тобто розв'язок отримується в деяких точках простору. Для цього просторова область фільтрації подумки поділяється на ряд квадратів або блоків шляхом накладання сітки певного типу (здебільшого рівномірної квадратної сітки). Досліджуваний інтервал часу також поділяють на окремі елементарні інтервали зі сталим кроком.

Для прогнозування розробки беруть систему диференціальних рівнянь трифазної багатокомпонентної тривимірної неусталеної фільтрації флюїдів (див. підземну гідрогазомеханіку), зокрема систему рівнянь Маскегпа-Мереса, яка на сьогодні забезпечує 90-95% усіх розрахунків чисельними методами, або залежно від фізичної природи задачі її простіші варіанти.

Перетворення неперервних диференціальних рівнянь до дискретного вигляду виконують за допомогою методу кінцевих різниць. Отримати кінцево-різницеві рівняння можна методом розкладання (розвинення) функцій у ряд Тейлора в заданій точці, розв'язуючи рівняння відносно шуканої похідної.